Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Όπου φύγει - φύγει (και) οι Ελληνες γιατροί!

Τον δρόμο της ξενιτιάς ακολουθούν πλέον πολλοί Ελληνες γιατροί. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε κατά 40% ο αριθμός των γιατρών που εγκατέλειψαν τη χώρα αναζητώντας επαγγελματική διέξοδο στην αλλοδαπή.
Μάλιστα, δεν πρόκειται μόνο για νέους γιατρούς που φεύγουν προκειμένου να ξεμπλοκάρουν από το κορεσμένο σύστημα ειδικότητας στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε έως και πριν από λίγα χρόνια. Πλέον, το κύμα μετανάστευσης των λειτουργών του Ιπποκράτη παρασέρνει και πολλούς... ειδικευμένους γιατρούς που φεύγουν προκειμένου να διασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και καλύτερες αμοιβές.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), μέσω του οποίου διεκπεραιώνεται η σχετική διαδικασία της «μετανάστευσης», ο αριθμός των γιατρών που φεύγουν στο εξωτερικό έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία διετία: το 2008 έφυγαν εκτός Ελλάδας 758 γιατροί και άλλοι τόσοι περίπου (751) το έτος 2009. Το 2010 ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας τους 1.047 γιατρούς, ενώ η αυξητική τάση συνεχίζεται αμείωτη και το τρέχον έτος: μέχρι και τον Αύγουστο είχαν φύγει 940 γιατροί. Εκτιμάται δε ότι το επόμενο τρίμηνο ο αριθμός θα αυξηθεί περαιτέρω δεδομένου ότι η πόρτα του ΕΣΥ έχει κλείσει πια για τους γιατρούς.


Αναζητούν ειδίκευση οι 25χρονοι, εργασία οι 35χρονοι


Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο οι ιατρικές σχολές της χώρας «παράγουν» περίπου 3.500 νέους γιατρούς, με το 1/3 αυτών να αποφοιτούν από τις δύο μεγαλύτερες Ιατρικές Σχολές της χώρας, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΑΠΘ. Την ίδια ώρα, κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περίπου 1.000 γιατροί.


«Υπάρχει αλόγιστη παραγωγή ιατρικού δυναμικού, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται και για τις πολύ μεγάλες λίστες αναμονής, οι οποίες κυμαίνονται πλέον από 4 έως και 12 χρόνια. Παράλληλα, δεν γίνεται καμία καταγραφή των αναγκών, της προσφοράς και της ζήτησης σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας», λέει ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι να έχουμε 70.000 γιατρούς, τη στιγμή που χρειαζόμαστε μόνο 30.000».


Η τάση φυγής αφορά κυρίως στους νέους γιατρούς, οι οποίοι διαπιστώνουν αμέσως μετά την αποφοίτησή τους ότι ο δρόμος προς την ειδικότητα στην Ελλάδα μοιάζει ατέρμονος. Ετσι, πολλοί επιλέγουν να φύγουν προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδίως Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία, όπου η πρόσβαση στην ειδικότητα είναι πιο γρήγορη αλλά και οι αμοιβές πιο υψηλές σε σχέση με εκείνες στην Ελλάδα.


Στα χνάρια τους, όμως, βαδίζουν πλέον όλο και περισσότεροι ειδικευμένοι γιατροί οι οποίοι αναζητούν απεγνωσμένα εργασία. Μόνο το 2010 έφυγαν από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών 134 γιατροί εκτός Ε.Ε. Αλλοι 200 έφυγαν για χώρες της Ε.Ε. - οι τελευταίες αποτελούν την πρώτη επιλογή των ενδιαφερομένων αλλά στην ανάγκη προτιμώνται και πιο εναλλακτικά μέρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι 15 γιατροί αναζήτησαν -και βρήκαν- εργασία στην Αλβανία ενώ άλλοι Ελληνες 11 γιατροί όλων των ειδικοτήτων μετανάστευσαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αλλοι 10 πήγαν στη Νότιο Αφρική και το Σουδάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία απορρόφησαν επίσης Ελληνες γιατρούς, με τη μερίδα του λέοντος να κατέχουν οι ΗΠΑ (42 γιατροί).
protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: