Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Με 700 ευρώ στο Δημόσιο και περικοπές 40% στους μισθούς


Στο Δημόσιο επεκτείνεται η «γενιά των 700 ευρώ», ενώ το ενιαίο μισθολόγιο φέρνει μειώσεις έως 40% στους μισθούς των υπαλλήλων. Οι αλλαγές αφορούν και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή άλλοι περίπου 160.000 εργαζόμενοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται.
Κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν ότι...
οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο θα αμείβονται με βάση την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, τουτέστιν θα παίρνουν 751,39 ευρώ.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να δημιουργήσει εργαζομένους δύο ταχυτήτων, καθώς κάποιος που μπήκε στο Δημόσιο π.χ. αυτό τον μήνα θα παίρνει τα διπλάσια από κάποιον που θα προσληφθεί μετά την εφαρμογή των αλλαγών.

Παράλληλα, διαμορφώνονται και διαφορετικοί μισθοί για όσους ήδη εργάζονται στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ) καθώς οι ωριμάνσεις πλέον θα δίνονται ανά δύο χρόνια στους χαμηλόμισθους και ανά τρία στη συνέχεια. Επίσης, τα μισθολογικά κλιμάκια δεν θα εξελίσσονται μέχρι το τέλος του εργασιακού βίου, παρά μόνο στους καταληκτικούς βαθμούς.

Μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, που θα συζητήσουν σήμερα Ευάγγελος Βενιζέλος και τρόικα, εξετάζεται κατάργηση όλων των επιδομάτων τα οποία θα μετονομαστούν σε προσωπική διαφορά που θα προβλέπει ανώτατο ποσόν, αλλά και οριζόντιες περικοπές με ορισμό πλαφόν ανά εκπαιδευτική κατηγορία.

Στις αλλαγές περιλαμβάνεται και η εργασιακή εφεδρεία, με την μορφή προγράμματος εθελουσίας εξόδου για όσους υπαλλήλους αορίστου χρόνου βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Σε περίπτωση που δεν βρίσκονται κοντά στην σύνταξη, οι υπάλληλοι αυτοί θα λαμβάνουν το 60% του βασικού τους μισθού.
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: