Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Η Παιδεία βγαίνει από το... άσυλο-Πρυτάνευσε η συναίνεση για πρώτη φορά από το 1974

Οταν άρχισε η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, το κλίμα ήταν ήδη πολύ διαφορετικό από το προχθεσινό που επικρατούσε μεγάλη ένταση. Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις έπαιξαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε η Αννα Διαμαντοπούλου με τον Αρη Σπηλιωτόπουλο τόσο χθες το πρωί όσο και προχθές το βράδυ.
Οι πρώτες ενδείξεις για την επικείμενη συναίνεση φάνηκαν από τις ομιλίες του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Λούκας Κατσέλη. Ο πρώτος, σε αντίθεση με τη μέχρι τότε γραμμή του κόμματός του, ζήτησε από τη ΝΔ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής (χειροκροτούμενος από... την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία - όπως και ο ΛΑΟΣ - θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο) λέγοντας ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Πολύ σημαντικό είναι η κατάργηση συμμετοχής φοιτητών στην εκλογή των πρυτάνεων. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τέτοιες άθλιες συναλλαγές. Το θέαμα των κομματικών φοιτητών που υποδέχονται τους πρωτοετείς με τραπεζάκια και φυλλάδια πρέπει να το τελειώσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης η κ. Κατσέλη απηύθυνε έκκληση προς την Αννα Διαμαντοπούλου να εξετάσει τη δυνατότητα τροπολογιών που θα βελτιώσουν το νομοσχέδιο με στόχο να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και κάλεσε την υπουργό να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις του Σπύρου Βούγια σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των τμημάτων και τον τρόπο εκλογής πρύτανη. Διαφωνία εκφράστηκε από τον βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Παν. Αντωνακόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 16 που προβλέπει να μετέχουν συνταξιούχοι καθηγητές σε ερευνητικά προγράμματα επ' αμοιβή.
Οταν στο βήμα ανέβηκε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, φάνηκε πως κάτι σημαντικό είχε αλλάξει από προχθές. «Διευκρινίζω ότι μια παρεξηγημένη έννοια όπως αυτή του συμβιβασμού έχει άλλο νόημα τη σημερινή μέρα. Στην παιδεία πρέπει να έχουμε, λίγο ή πολύ, μια βάση συμβιβασμού, όλοι να κάνουμε υποχωρήσεις για να συναντηθούμε ώστε να είμαστε περήφανοι», είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και έθεσε τρεις όρους για να ψηφίσει η ΝΔ το νομοσχέδιο: πλήρης κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, εκλογή του πρύτανη από τους πανεπιστημιακούς βάσει προτάσεων υποψηφιοτήτων που θα κάνει το Συμβούλιο του Ιδρύματος και συμμετοχή των φοιτητών στη διαδικασία αυτή με συμβολικό ποσοστό 5% (από 40% σήμερα). «Προκειμένου να συμφωνήσουμε για να προκύψει συναίνεση στην παιδεία, εμείς θα κάνουμε πέρα τις δικές μας επιμέρους ενστάσεις», προσέθεσε.
Η κ. Διαμαντοπούλου υλοποίησε τότε τη συμφωνία που είχαν ήδη κάνει οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς. Δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο «το άσυλο καταργείται και εφαρμόζεται και στα πανεπιστήμια ό,τι και παντού αλλού για αξιόποινες πράξεις», ενώ αποδέχθηκε να αλλάξει η διαδικασία εκλογής του πρύτανη. Αντί να εκλέγεται από τα 15 μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος όπως προβλεπόταν αρχικά, το Συμβούλιο θα επιλέγει 2 ή 3 υποψηφίους (ανάλογα με το μέγεθος του Ιδρύματος) και στη συνέχεια θα ψηφίζουν οι καθηγητές του πανεπιστημίου ώστε να εκλέξουν έναν από αυτούς. Δεν θα ψηφίζουν όμως οι φοιτητές, είπε η υπουργός, επειδή η συνδιοίκηση απέτυχε. Οι φοιτητές θα μπορούν να εκφράζονται μέσα από τα δικά τους όργανα, εξάλλου ένας μετέχει στο Συμβούλιο Διοίκησης και τρεις στη Σύγκλητο. «Ετσι διατηρείται η φιλοσοφία του νόμου για ακαδημαϊκό ηγέτη που θα ελέγχεται από το Συμβούλιο, άλλα και θα νομιμοποιείται από το σώμα των καθηγητών. Αυτή η πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα περισσότερα κόμματα ώστε να επιτύχουμε τη μείζονα συναίνεση στο μεγαλύτερο εθνικό θέμα, που είναι η παιδεία, στην πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας», τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου.
Κατόπιν αυτού, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής εφόσον ικανοποιήθηκαν οι δύο από τους τρεις όρους της. Δήλωσε ωστόσο πως όταν γίνει κυβέρνηση θα επαναφέρει τη συμμετοχή των φοιτητών σε 5% και ζήτησε από την υπουργό Παιδείας να φέρει τον Σεπτέμβριο στη Βουλή νέο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των φοιτητικών παρατάξεων και της διαλυμένης εδώ και χρόνια ΕΦΕΕ.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ. Η επίτευξη της συμφωνίας έγινε δεκτή με χαμόγελα και χειροκροτήματα από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία, αλλά με αποδοκιμαστικά σχόλια από τα κόμματα της Αριστεράς. Χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε λογική τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ επειδή το νομοσχέδιο «είναι δεξιόστροφο και νεοφιλελεύθερο», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ενώ οι βουλευτές της εγέρθηκαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, τελικά το ψηφίζει. Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για αλισβερίσι των μεγάλων κομμάτων και ο Φώτης Κουβέλης επέμεινε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, αφού καλωσόρισε τη ΝΔ στο «Ναι», χαρακτήρισε οξύμωρο να υπερψηφίζει ένα νομοσχέδιο που προηγουμένως θεωρούσε ότι είναι αντισυνταγματικό. Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ταλιαδούρος διευκρίνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούσε αντισυνταγματική τη διαδικασία διορισμού του πρύτανη, η οποία εφόσον άλλαξε δεν θεωρεί πλέον αντισυνταγματικό το υπόλοιπο νομοσχέδιο.
tanea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: