Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Βόρεια Ελλάδα: 32 οι ανεξέλεγκτες χωματερές-6 ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Είκοσι μία ανεξέλεγκτες χωματερές παραμένουν ενεργές στην Κεντρική Μακεδονία κι άλλες 11 στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, βάσει των επίσημων στοιχείων της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης.
Στην Κεντρική Μακεδονία τον τελευταίο χρόνο έκλεισαν 19 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), οι οποίοι μάλιστα αποκαθίστανται και προχωρούν και μια σειρά αναπλάσεων. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αδυναμία ελέγχου όσων δημιουργούν νέες χωματερές, αυτοσχέδιες, σε όλη την ύπαιθρο....
της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να αποφύγουν το κόστος της ορθής διαχείρισης των σκουπιδιών. Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θύμιος Σώκος, έχει ήδη ζητήσει από τις τριμελείς επιτροπές επανέλεγχο των ενεργών χωματερών σε Μακεδονία και Θράκη, προκειμένου να εξετάσουν εάν βελτιώθηκε η κατάσταση κι εάν τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα πυροπροστασίας, καθώς οι ΧΑΔΑ και γενικά οι χώροι όπου συσσωρεύονται σκουπίδια αποτελούν το σημαντικότερο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Επανέλεγχος
Οι επισήμως καταγεγραμμένες χωματερές μειώθηκαν πλέον σημαντικά υπό την απειλή και των προστίμων της ΕΕ. Εξάλλου, στις περισσότερες των περιπτώσεων δόθηκε η ευκαιρία σε δήμους να κλείσουν αυτήν την πληγή, λαμβάνοντας και τις σχετικές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Σχεδόν το σύνολο των επίσημων ΧΑΔΑ, που παραμένουν ενεργοί είναι σε περιφερειακές ενότητες, στις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων, δηλαδή οι ΧΥΤΑ και οι ΧΥΤΥ που προβλέπονται. Συνεπώς, οι δήμοι δεν έχουν πού να διοχετεύσουν τα σκουπίδια τους και αναγκαστικά διατηρούν ενεργούς τους επικίνδυνους σκουπιδότοπους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Κώστα Κοκολάκη, «οι ΧΑΔΑ που έχουμε επισήμως καταγεγραμμένους, ενδεχομένως δεν αποτελούν το σύνολο των σκουπιδοτόπων. Δε σημαίνει ότι δε δημιουργούν κάποιοι αυτοσχέδιες νέες χωματερές, τις οποίες πιθανώς δεν έχουμε εντοπίσει. Οι έλεγχοι όμως είναι συνεχείς κι εφόσον εντοπίσουμε κάποια χωματερή δρομολογούμε τις διαδικασίες για να κλείσει άμεσα. Σημασία έχει οι τριμελείς επιτροπές να κάνουν τον επανέλεγχο στις επισήμως καταγεγραμμένες και να δουν αν βελτιώθηκε η κατάσταση κι αν υπάρχουν προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας, όπως τα έχουμε συμφωνήσει. Οι ΧΑΔΑ που απέμειναν πρέπει να κλείσουν και να γίνει και η αποκατάσταση των χώρων. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, εφόσον ολοκληρωθούν τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων. Το θέμα επίσης είναι να ελεγχθεί εάν τα κονδύλια για την πυροπροστασία που διατέθηκαν έχουν χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένα μέτρα και στους ΧΑΔΑ, αλλά και να θέσουμε τους κατά τόπους αρμοδίους σε εγρήγορση».
Η επιστολή
Ο κ. Σώκος έστειλε την επιστολή του στις επιτροπές ελέγχου την προηγούμενη Πέμπτη. Ο γενικός γραμματέας ζητάει από τις επιτροπές «να επανελέγξουν τους ενεργούς ΧΑΔΑ, που απέμειναν μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν την άνοιξη, μέχρι τις 26 Αυγούστου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν λήφθηκαν υπόψη οι παρατηρήσεις των εκθέσεων και έγιναν οι απαραίτητες εργασίες και αν λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μειωθεί η επικιδυνότητά τους, μετά και από τις πιστώσεις που έλαβαν οι δήμοι για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας» και επίσης να αποστείλουν τις εκθέσεις ώς τις 31 Αυγούστου. Οι τριμελείς επιτροπές αποτελούνται από έναν εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έναν της ΕΛΑΣ και ένα δασικό υπάλληλο.
Κεντρική Μακεδονία
Οι επισήμως καταγεγραμμένοι ενεργοί ΧΑΔΑ στην Κεντρική Μακεδονία είναι:
- Ημαθία (4 ΧΑΔΑ):
1. Δήμος Αλεξάνδρειας: 2 ΧΑΔΑ. Ενας στην Αλεξάνδρεια (Παλιομάνα) και ένας στα Τρίκαλα του πρώην δήμου Πλατέος (Κάλιανη).
2. Δήμος Βέροιας: 1 ΧΑΔΑ στη Βέροια (Μετόχι, Οχθη).
3. Δήμος Νάουσας: 1 ΧΑΔΑ στη Νάουσα (Πλακένια).
- Σέρρες (11 ΧΑΔΑ):
1. Δήμος Νέας Ζίχνης: 2 ΧΑΔΑ. Ενας στη Νέα Ζίχνη (Λαγκάδα) και ένας στην Αλιστράτη (Καλόγερος).
2. Δήμος Βισαλτίας: 3 ΧΑΔΑ. Ενας στο Λευκότοπο του πρώην δήμου Αχινού (Λατομείο), ένας στη Σησαμιά (Σέττι) και ένας στη Μαυροθάλασσα του πρώην δήμου Τραγίλου (Μαυροθάλασσα 1).
3. Δήμος Εμμανουήλ Παππά: 1 ΧΑΔΑ στο Αγιο Πνεύμα (Ξερόλακκος).
4. Δήμος Ηράκλειας: 1 ΧΑΔΑ στο Ποντισμένο.
5. Δήμος Αμφίπολης: 2 ΧΑΔΑ. Ενας στην Αγγίστα του πρώην δήμου Πρώτης (Αϊλιάς) και ένας στον πρώην δήμο Ροδολίβους (Τούπολος).
6. Δήμος Σιντικής: 1 ΧΑΔΑ στην Αμπέλα του πρώην δήμου Σιδηροκάστρου.
7. Δήμος Σερρών: 1 ΧΑΔΑ στην πρώην κοινότητα Ανω Βροντούς (Παναγιά).
- Χαλκιδική (6 ΧΑΔΑ):
1. Δήμος Πολυγύρου: 1 ΧΑΔΑ στον πρώην δήμο Ορμύλιας (Αγ. Δημήτριος).
2. Δήμος Αριστοτέλη: 3 ΧΑΔΑ. Ενας στον πρώην δήμο Αρναίας (Μπιστεριές), ένας στον πρώην δήμο Παναγίας (Κάγκελο) και ένας στην Ιερισσό του πρώην δήμου Σταγείρων Ακάνθου (Σκουπίδια).
3. Δήμος Σιθωνίας: 2 ΧΑΔΑ. Ο πρώτος στη Νικήτη (Ασπρονέρι 2) και ο δεύτερος στη Συκιά του πρώην δήμου Τορώνης (Ξεράδια).
Ανατολική Μακεδονία - Θράκη
Οι επισήμως καταγεγραμμένοι ΧΑΔΑ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είναι:
1. Καβάλα: 3 ΧΑΔΑ. Ενας στον Ξηροπόταμο του δήμου Νέστου (Ξηροπόταμος), ένας στην Ελευθερούπολη του δήμου Παγγαίου (Γιντίκι) και ένας στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας (Καβάκια Αμυγδαλεώνα).
2. Δράμα: 4 ΧΑΔΑ. Ο πρώτος στο Δοξάτο του ομώνυμου δήμου (Αναδασμός), ο δεύτερος στη Δράμα (12ο χιλιόμετρο Δράμας - Σιδηρόνερου), ο τρίτος στην Πτελέα του δήμου Παρανεστίου (Σαχίνι) και ο τέταρτος στην Προσοτσάνη του ομώνυμου δήμου (Κουρού Τσάι).
3. Εβρος: 4 ΧΑΔΑ. Ο πρώτος στην Αλεξανδρούπολη (Μαυρότοπος 2), ο δεύτερος στο Διδυμότειχο (Διδυμότειχο), ο τρίτος στο Σουφλί (Μέγα Ρέμα) και ο τέταρτος στην Ορεστιάδα (Αμπέλια - Υψώματα).
AGGELIOFOROS

Δεν υπάρχουν σχόλια: