Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Άδικο το «άδειασμα» Τσίπρα από τον πρόεδρο της ΕΕ;

Το Στίγμα: Η Ευρώπη των 27 δεν είναι… 15μελές σχολείου
Απροθυμία να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε μέσω της εκπροσώπου του Κάρλα Βαλτόρτα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χερμαν Βαν Ρομπάι. Γίνεται έτσι ο δεύτερος κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που αρνείται να συναντήσει τον Τσίπρα.
Η άρνηση του Ρομπάι προκάλεσε δικαιολογημένο εκνευρισμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ατόπημα» και «προσβολή του ελληνικού λαού και της δημοκρατίας», ενώ εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Σκουρλέτης, προανήγγειλε σκληρή τοποθέτηση μέσω της ιστοσελίδας της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».
Στην πρώτη περίπτωση όπου ο Γιούνκερ είχε αρνηθεί να συναντήσει τον Αλ. Τσίπρα και το «defence-point.gr» είχε εκφράσει ενόχληση, καθώς καλώς ή κακώς ο συγκεκριμένος πολιτικός αρχηγός έχει σχετικά νωπή λαϊκή εντολή να ασκήσει τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το μόνο που θα έκανε ήταν να μεταφέρει μέρος της επιχειρηματολογίας του κόμματος στον Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Από την άλλη πλευρά όμως, αφενός είναι δικαίωμα των αξιωματούχων της ΕΕ να επιλέγουν με ποιους θέλουν να συναντηθούν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας έχουν καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες με σκοπό να εκνευρίσουν τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις δηλώσεις και την εν γένει μη διπλωματική έως αγενέστατη συμπεριφορά τους.
Γιατί να συναντηθεί ο Βαν Ρομπάι με έναν πολιτικό αρχηγό ο οποίος στις διακηρύξεις του έγραφε επιδεικτικά στα παλαιότερα των υποδημάτων του όσα έλεγε η Ευρωπαϊκή Ένωση; Πέραν της δικαιολογίας ότι η ΕΕ συνδιαλέγεται με τις κυβερνήσεις των χωρών μελών και οι υπόλοιποι κομματικοί σχηματισμοί μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους και να αναφερθούν στα όργανα της ΕΕ μέσω του Ευρωκοινοβουλίου (για να είμαστε δίκαιο, ο Νίκος Χουντής, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα, κάνει πολύ καλή δουλειά σε ορισμένους τουλάχιστον τομείς).
Η στάση της ΕΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του να αναθεωρήσουν τη στάση τους όχι απαραίτητα σε επίπεδο ουσίας όσο επίπεδο ύφους και επικοινωνίας. Δεν μπορείς να διακηρύσσεις ότι δεν θα κάνεις τίποτε από όσα σου ζητάνε, θα καταγγείλεις τα πάντα, δεν θα αποκρατικοποιήσεις τίποτε, θα συνεχίσεις να δίνεις αποδοχές που ξεπερνούν τις δυνατότητες της οικονομίας – ασχέτως εάν δεν εξηγείς που θα βρεις τα λεφτά αφού πλέον κανείς δεν σε δανείζει – και να έχεις την απαίτηση να σε παίρνουν στα σοβαρά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε από της ίδρυσής της έναν υπερεθνικό ζωντανό οργανισμό που στηριζόταν στη διαβούλευση και την επίτευξη συναίνεσης μετά από την πραγματοποίηση αμοιβαίων υποχωρήσεων, Εάν το αντεπιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι με τον τρόπο αυτό οι αποφάσεις θα είναι επαμφοτερίζουσες και συχνά αναποτελεσματικές, δεν έχουμε καμία δυσκολία να συμφωνήσουμε. Όπως επίσης, θεμιτή πολιτική στάση είναι ο ευρωσκεπτικισμός, ακόμα και η επιλογή αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Αυτό είναι μια πολιτική θέση κι εάν αποκτούσε πολλούς οπαδούς θα μπορούσε να οδηγήσει και στην ελληνική έξοδο.
Άλλο αυτό όμως και άλλο να απειλείς Θεούς και δαίμονες ότι εσύ δεν συμμορφώνεσαι με τίποτα και αν έχουν τα κότσια ας προχωρήσουν για να σε βγάλουν από την Ευρωζώνη. Ακόμα κι αν ο εκβιασμός έπιανε το βέβαιο είναι ότι την επόμενη ημέρα η χώρα θα μετρούσε σημαντικές απώλειες στις διεθνείς της σχέσεις, ενώ θα σε «περίμεναν στη γωνία» με την πρώτη ευκαιρία. Αυτά τα «μαντάμ Μέρκελ» και «Ολαντρέου» έκαναν μεγάλη ζημιά στον Τσίπρα και δεν μπορεί παρά να το έχει αντιληφθεί. Χαζός δεν είναι, όπως όμως και η Ευρώπη των 27 δεν είναι… 15μελές σχολείου για να λέει ο καθένας ότι του κατεβαίνει.
Το πρότυπο του Ούγκο Τσάβεζ δεν μπορεί να σταθεί στην ΕΕ, ο Τσίπρας θα πρέπει επιτέλους να το καταλάβει. Επίσης, να καταλάβει ότι η εποχή της «επαναστατικής γυμναστικής» έχει παρέλθει και η χώρα την έχει πληρώσει ακριβά. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συναντήσει κάποιον η ρητορική του οποίου θεωρείται παλαβομάρα…

Πηγή:http://www.defence-point.gr/news/?p=57318

Δεν υπάρχουν σχόλια: