Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ πολιτικοί, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιας διοίκησης

To Στίγμα: σε κάποιους θα τους πέσει βαρύ ...
"Πολιτικό σεισμό" πρόκειται να προκαλέσει το οριστικό πόρισμα του ΣΔΟΕ για 5-6 πολιτικά πρόσωπα από τη λίστα των 130 που ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό και φοροδιαφυγή εντός των επόμενων εβδομάδων.
Οι πληροφορίες, σύμφωνα με "Το Έθνος", αναφέρουν ότι για ορισμένους πολιτικούς έχουν προκύψει ενοχοποιητικά στοιχεία, καθώς τα δηλωθέντα εισοδήματά τους δεν δικαιολογούν τα ποσά των τραπεζικών καταθέσεων και τις δαπάνες για αγορές περιουσιακών στοιχείων.Κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι τα μέχρι στιγμής ευρήματα από τους έλεγχους του ΣΔΟΕ που εκτείνονται σε βάθος δεκαετίας δείχνουν πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πολιτικών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης που το φορολογικό τους προφίλ στην Εφορία απέχει σημαντικά από την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.


"Είναι νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς η έρευνα του ΣΔΟΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και συνεχώς εμπλουτίζεται από νέα στοιχεία" ανέφερε κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ωστόσο ότι "κάτι μυρίζει άσχημα για κάποιους".
Πηγή ανέφερε ότι ανάλογα με τα ευρήματα από τους φορολογικούς ελέγχους και τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες το πεδίο δράσης του ΣΔΟΕ διευρύνεται και επεκτείνεται σε συγγενικά πρόσωπα, αλλά και σε συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων αλλά και οι δραστηριότητες εταιρειών όπου μετέχουν οι ελεγχόμενοι ή συγγενικά τους πρόσωπα.
Οι 130 πρώην υπουργοί και βουλευτές, καθώς και άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό, φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα.
Σύμφωνα με στέλεχος του ΣΔΟΕ, οι έρευνες κινούνται βάσει των ελέγχων των ορκωτών λογιστών στα "πόθεν έσχες" των πολιτικών αλλά και στις πληροφορίες και καταγγελίες που συγκεντρώνονται.
Στο πλαίσιο αυτό διενεργούνται διασταυρώσεις στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα την τελευταία δεκαετία.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των περιουσιακών στοιχείων, δίνεται εντολή για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ενώ ζητούνται και στοιχεία για εμβάσματα στο εξωτερικό.
Παράλληλα ζητείται το άνοιγμα των λογαριασμών στενών συγγενικών προσώπων για να διερευνηθούν εξονυχιστικά όλες οι συναλλαγές τους.
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχουν μπει και στελέχη της δημόσιας διοίκησης όπως γενικοί και ειδικοί γραμματείς, σύμβουλοι υπουργών κ.ά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: