Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Φάρμακα και στα σούπερ μάρκετ

Προειδοποίηση του υπουργείου Υγείας κατά των φαρμακοποιών που δεν πωλούν με πίστωση

To Στίγμα: Άλλο ένα μονοπωλιακό κάστρο πέφτει;
Με άνοιγμα της αγοράς φαρμάκων και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων ακόμα και από σούπερ μάρκετ, απειλεί το υπουργείο Υγείας, απαντώντας στη σκληρή στάση των φαρμακοποιών που συνεχίζουν να μη χορηγούν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος πληρωμής των φαρμακοποιών, υπό την προϋπόθεση της άμεσης λήξης των κινητοποιήσεων, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος στην εναρκτήρια ομιλία του στο 11ο Συνέδριο Healthworld 2012 του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, δήλωσε έτοιμος να λάβει αποφάσεις «στην κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της αγοράς διάθεσης
φαρμάκων υπό το βάρος της ακαμψίας της συνδικαλιστικής ηγεσίας των φαρμακοποιών», η οποία περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων εκτός ιδιωτικών φαρμακείων, ακόμα και από τα σούπερ μάρκετ.
Αμεση ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κύκλοι του οποίου σχολίαζαν ότι «θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν διατίθεται προς πώληση. Είναι ένα ύψιστο αγαθό που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο έντονων και ακραίων αντιπαραθέσεων. Ο φαρμακευτικός κλάδος αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της κοινωνικής ασφάλισης και αυτό τον ρόλο θα συνεχίσει να επιτελεί και στο μέλλον». Οι φαρμακοποιοί του Πειραιά αποφάσισαν να κλείσουν σήμερα τα φαρμακεία τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και τους εκβιασμούς για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του φαρμακείου. Μάλιστα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά, καλεί τον ΠΦΣ να αναβάλει τη γενική συνέλευση του Σαββάτου -όπου θα εξετασθεί το μέλλον των κινητοποιήσεων- εφόσον σήμερα δεν καταβληθούν από τον ΕΟΠΥΥ οι οφειλές του Ιουνίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Πάντως, προχθές ο υπουργός μιλώντας στη ΝΕΤ, χαρακτήρισε το επάγγελμα του φαρμακοποιού στην Ελλάδα ως «προστατευόμενο» και αφού κατηγόρησε τους συνδικαλιστές φαρμακοποιούς -όπως δήλωσε «οι συνδικαλιστές θα πάρουν στον λαιμό τους τους φαρμακοποιούς»- προειδοποίησε για αλλαγές σε σχέση με τα «προνόμια» των ελληνικών φαρμακείων. Ο κ. Λυκουρέντζος έκανε λόγο για «εκβιαστική πρακτική της στέρησης του φαρμάκου, μέσω ενός προστατευόμενου επαγγέλματος» το οποίο -όπως τόνισε με νόημα- έχει σταθερό κέρδος «την ώρα που η ύφεση στην αγορά έχει πλήξει όλα τα επαγγέλματα και δεκάδες εκατοντάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλείνουν». Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο άρσης της δυνατότητας αποκλειστικής διάθεσης από τα φαρμακεία κάποιων προϊόντων -πέραν των φαρμάκων- που αποφέρουν μεγάλα έσοδα στους φαρμακοποιούς, και σημείωσε ότι «το φαρμακείο πρέπει να είναι φαρμακείο».

Πηγή:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100085_12/09/2012_495231

Δεν υπάρχουν σχόλια: