Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Αγριος καυγάς στη Βουλή για τη δήλωση του Σαχινίδη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με την στάση του νομιμοποιεί την Χρυσή Αυγή», είπε

Το Στίγμα:  Η κερκόπορτα της δημοκρατίας; μήπως;
Το «κόκκινο» άγγιξε η αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή τις ευθείες βολές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠαΣοΚ κ. Φ. Σαχινίδη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο καταλόγισε ότι με την στάση που τήρησε τα τελευταία δυο χρόνια ωφέλησε την άκρα δεξιά βάζοντας στη Βουλή την «Χρυσή Αυγή». Η βαρύτατη μομφή που επεφύλαξε ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησε τις σφοδρές αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, με τις φωνές βουλευτών του να ακούγονται μέχρι τον διάδρομο του κοινοβουλίου.
Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών  και με αφορμή την σκληρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και κυρίως κατά του ΠαΣοΚ και της ΝΔ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που επετεύχθη με την Siemens, κριτική που οδήγησε στην απόσυρση τελικώς της επίμαχης διάταξης – τροπολογίας, ο κ. Σαχινίδης πήρε τον λόγο και είπε:
«Τα τελευταία δυο χρόνια έχει διαμορφωθεί μια λανθασμένη εντύπωση, ότι η απαξίωση του πολιτικού συστήματος θα ωφελήσει κάποιους και θα ζημιώσει άλλους. Συστηματικά ζητούν τρόπους να κατεδαφίσουν και να σπιλώσουν τα κόμματα με κυβερνητικές ευθύνες και τα πρόσωπα, ανεξάρτητα από την πορεία τους και την διαδρομή τους».
Και πρόσθεσε: «Ποιος βγαίνει ωφελημένος από την απαξίωση του πολιτικού κόσμου; Βγαίνει η Αριστερά που στο κάτω-κάτω ως αντισυστημική δύναμη θα έπρεπε να είναι η κατεξοχήν ωφελημένη από την κρίση;». «Όχι», απάντησε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι ωφελημένη βγαίνει «η άκρα δεξιά στην πιο άγρια ναζιστική εκδοχή της».
Και συμπλήρωσε: «Τι κατάφεραν όλοι αυτοί οι οποίοι συναγελάζονταν στην πλατεία Συντάγματος αγκαλιά με τους χρυσαυγίτες; Να τους φέρουν εδώ μέσα. Η προσπάθεια που κάνουν συστηματικά οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξουν λάσπη στο ΠαΣοΚ, είναι μια προσπάθεια που λειτουργεί εις βάρος και των ιδίων. Γιατί τελικά το μόνο που κάνουν είναι να νομιμοποιούν την πολιτική παρουσία της άκρας δεξιάς. Ας θυμηθούν ότι σε όλες τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία εκατό χρόνια να αμφισβητηθεί το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα όσοι ανέλαβαν κυβερνητικές ευθύνες, σπανίως η Αριστερά βγήκε κερδισμένη. Ο μόνος που βγήκε κερδισμένος ήταν ο φασισμός και ο ναζισμός».
Οι αντιδράσεις ήταν πολλές ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην έδρα, απέφυγε παρά τα επίμονα αιτήματα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να τους δώσει τον λόγο, με το επιχείρημα ότι από την στιγμή που αποσύρθηκε η τροπολογία, επί της οποίας τα κόμματα διασταύρωσαν τα ξίφη τους, δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν πολλές με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να χτυπούν με τα χέρια τα έδρανα και κάποιους να φωνάζουν στον κ. Μεϊμαράκη «ντροπή!» και «αυτός είναι ο κοινοβουλευτισμός που υπερασπίζεστε;».
Αργότερα, πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Δ. Παπαδημούλης βρήκε την ευκαιρία να καταγγείλει τον κ. Σαχινίδη για ανιστόρητους ισχυρισμούς και τόνισε ότι «την άνοδο της άκρας δεξιάς την έφεραν η οικονομική και κοινωνική κρίση, η καλπάζουσα ανεργία, η ύφεση, τα σκάνδαλα και η ατιμωρησία που ΝΔ και ΠαΣοΚ έχτισαν». «Εσείς τρέφετε την άκρα δεξιά. Τη ναζιστική Χρυσή Αυγή το σύστημα την έχει χρησιμοποιήσει ως σιδηρογροθιά εναντίον των αριστερών ιδεών», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.
Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε πυρά και από την πτέρυγα της ΝΔ με τον κ. Μ. Βαρβιτσιώτη να κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «νομίζει πως θα μετατρέψει την αίθουσα αυτή σε αρένα, αλλά έτσι κάνει κακό στον εαυτό του». 

Πηγή:http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=474680

Δεν υπάρχουν σχόλια: