Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ


Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Δημόσιων Έργων, Γιάννης Μαγκριώτης σχετικά με τις σημερινές εξαγγελίες του Γιώργου Σουφλιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η Θεσσαλονίκη πράγματι άκουσε πολλά λόγια, για πολλά χρόνια και από πολλούς. Σίγουρα όμως, έγιναν και πολλά και σημαντικά στην πόλη μας, όπως και στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορεί όμως, τα λίγα αυτονόητα βήματα που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια να παρουσιάζονται ως κολοσσιαία. Περίπου ως θαύματα.
Έχουν περάσει 36 μήνες από τους 79 του χρονοδιαγράμματος κατασκευής της βασικής γραμμής των 9,6 χιλ. από το Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι το Ντεπό. Δηλαδή έχει περάσει το 45% του χρόνου.
Αντί να έχει κατασκευαστεί το 38% του έργου, όπως περιγράφεται στη σύμβαση, έχει κατασκευαστεί μόνο το 8%.
Αντί να έχει εκτελεστεί και να έχει πιστοποιηθεί έργο 280 εκ. ευρώ, αυτό έχει πραγματοποιηθεί μόνο για έργο λιγότερο από το μισό.
Παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα στην πόλη, στο κυκλοφοριακό, στην αγορά, στην πρόσθετη ρύπανση.Χαρακτηριστικό είναι, ότι στην περιοχή της Βενιζέλου και Εγνατίας, όπως και Αγίας Σοφία και Εγνατίας ένα στα τρία μαγαζιά έχει κλείσει.Από τα 250 εκ. ευρώ του Γ΄ ΚΠΣ για το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης τα 100 εκ. ευρώ έχουν χαθεί.
Εάν μάλιστα δεν έπαιρνε παράταση από την Ε.Ε. κατά ένα χρόνο το Γ ΚΠΣ, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, το καλοκαίρι του 2007 στην Πελοπόννησο, οι απώλειες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.Από τους 13 σταθμούς κύριες εργασίες γίνονται μόνο στους έξι. Στους άλλους 7 απλώς έγινε η περίφραξη. Υπάρχουν μερικοί σταθμοί που δεν έχουν γίνει για τους οποίους δεν έχουν γίνει ακόμη απαλλοτριώσεις, ενώ μερικοί δεν έχουν ακόμη χωροθετηθεί.
Σήμερα ως θαύμα, ξεκίνησε ο «Γιωρίκας» με αρχικό όνομα «Φίλιππος» και με καθυστέρηση 17 μηνών. Πριν τρεις μήνες είχε ξεκινήσει ο «Κωστίκας» με αρχικό όνομα «Μέγας Αλέξανδρος», και με καθυστέρηση 14 μηνών.
Από το 1 δις ευρώ περίπου, που λέει η κυβέρνηση ότι έχει δεσμεύσει για την βασική γραμμή των 9,6 χιλιομέτρων, τα 632 εκ. ευρώ δεν είναι διασφαλισμένα. Η κυβέρνηση λέει ότι θα το καλύψει με μελλοντικό δάνειο.Αυτά, μπορεί να τα λέει για κάθε έργο που τάζει, για κάθε νοσηλευτή ή δάσκαλο που θα προσλάβει.
Η ουσία είναι, ότι δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι) μέχρι το 2015.
Μέχρι σήμερα, έχουν χαθεί τουλάχιστον δύο χρόνια. Αντί τα 9,6 χιλ. να έχουν ολοκληρωθεί το 2012, εάν συνεχιστεί η κατασκευή τους με τους σημερινούς ρυθμούς θα ξεπεράσουν το 2015.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πάντως κάποια στιγμή θα γίνει αγαπητέ Μαγκριώτη... Εσείς είχατε μείνει σε 400 θα... Σε κάθε ΔΕΘ θα το ξεκινούσατε... αλλά ποτέ δεν έγινε...