Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Χαρίζουν 35 δισ. ευρώ σε μεγάλους επιχειρηματίες

Πραγματικό σοκ προκαλεί η διαπίστωση ότι η Ελλάδα δε θα είχε κανένα οικονομικό πρόβλημα, ούτε καν από τη διεθνή οικονομική κρίση, εάν εισέπραττε τα ποσά που βεβαιώνουν οι εφορίες.
Περίπου 35 δισ. ευρώ(!) βεβαιώθηκαν από τις εφορίες και όμως δεν εισπράχθηκαν ποτέ.
Η συγκλονιστική αποκάλυψη βρίσκεται στην τελευταία έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του απολογισμού των εσόδων - εξόδων του κράτους για το 2007.
Τη στιγμή, δηλαδή, που επιβάλλεται «κεφαλικός φόρος» 1.000 έως 25.000 ευρώ, για να στηριχθεί η εθνική οικονομία με την είσπραξη επιπλέον 270 εκατομμυρίων ευρώ, το κράτος και οι μηχανισμοί του δεν μπορούν να εισπράξουν περίπου 35 δισ. ευρώ, τα οποία βεβαιώθηκαν από τις Εφορίες. Και αυτό το φαινόμενο επαναλαμβάνεται διαρκώς, τα τελευταία τουλάχιστον έτη. Καταλαβαίνει κανείς ότι, εάν το κράτος είχε τη δυνατότητα να εισπράττει όσα του αναλογούν, η χώρα μας θα έμοιαζε με… Ελβετία!
Από τα μη εισπραχθέντα ποσά το μεγαλύτερο μέρος, σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προέρχονται από το Φόρο Εισοδήματος, τόσο μισθωτών και συνταξιούχων, όσο και επιχειρήσεων και νομικών προσώπων. Σημαντικό μερίδιο έχει η μη απόδοση ΦΠΑ από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, παρά το ότι τον έχουν εισπράξει και τον μετατρέπουν σε εισόδημα.

Περισσότερα στο http://www.zougla.gr/news.php?id=32116

Δεν υπάρχουν σχόλια: