Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Ξεκίνησε και πάλι η δίκη Ψωμιάδη

Για ακόμη μία φορά ο εν αργία Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος στη γνωστή υπόθεση μείωσης προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων, κατά την νομαρχιακή του θητεία.
Είναι η τρίτη φορά που ο Π. Ψωμιάδης δικάζεται για ....την υπόθεση. Είχαν προηγηθεί δύο καταδικαστικές αποφάσεις με τις οποίες του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή, αλλά κατόπιν προσφυγής του στον Άρειο Πάγο το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της απόφασης, με αποτέλεσμα η υπόθεση να επιστρέψει στο 5μελές Εφετείο. Πάντως, βάσει της καταδικαστικής απόφασης τέθηκε σε αργία από τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη.

Η υπόθεση για την οποία δικάζεται ο Π. Ψωμιάδης, αφορά τη μείωση εκ μέρους του, χρηματικών προστίμων σε βάρος πρατηριούχου, ο οποίος νόθευε το πετρέλαιο που διέθετε προς πώληση με τη μέθοδο του αποχρωματισμού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ως νομάρχης Θεσσαλονίκης αποφάσισε, στις αρχές του 2005, τη μείωση των προστίμων, που είχε επιβάλει η προηγούμενη διοίκηση στη Νομαρχία, από 89.000 σε 5.000 ευρώ.


Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο άλλοτε αντινομάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, υποστήριξε ότι ο ίδιος εισηγήθηκε στον πρώην νομάρχη τη μείωση των προστίμων, λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Νομαρχίας που άφηνε στη διακριτική ευχέρεια του νομάρχη τη δυνατότητα ανάκλησης ή μεταρρύθμισης των προστίμων, εφόσον αυτά κρίνονταν υπερβολικά ή η μείωσή τους δεν καθίστατο παράνομη ή αναιτιολόγητη. «Θεώρησα υπερβολικά τα πρόστιμα και εισηγήθηκα τη μείωσή τους», είπε ο Γ. Τσαμασλής, αναλαμβάνοντας κατ' ουσίαν την ευθύνη, ενώ πρόσθεσε ότι ο νομάρχης λόγω φόρτου εργασίας κι επειδή η υπόθεση συνέπεσε με την αλλαγή της νομαρχιακής θητείας, δεν μπόρεσε να ελέγξει το ύψος της μείωσης.


Υποστήριξε ακόμη ότι η κατανάλωση πετρελαίου στο συγκεκριμένο πρατήριο ήταν ελάχιστη κι ότι το ποσοστό νοθείας δεν ξεπερνούσε το 2%. Ωστόσο, μάρτυρες κατηγορίας έκαναν λόγο για ποσοστό νοθείας που έφτανε έως και 60%.

«Είναι αδύνατο λόγω του όγκου των εγγράφων να ελέγξει κανείς κάθε υπόθεση ξεχωριστά», κατέθεσε ο άλλοτε Νομάρχης Ημαθίας και νυν αντιπεριφερειάρχης στον ίδιο νομό, Κώστας Καραπαναγιωτίδης.
Εξάλλου, ανώτεροι νομαρχιακοί υπάλληλοι κατέθεσαν ότι ο Π. Ψωμιάδης κινήθηκε μέσα στα όρια του νόμου, ενώ εις εξ αυτών είπε ότι «έδειξε συμπάθεια στο πρόσωπο του πρατηριούχου λόγω της ασθένειας που αντιμετώπιζε». Ακόμη, κατατέθηκε από διευθυντικό στέλεχος της τότε Νομαρχίας, ότι ο πρατηριούχος, ο οποίος έχει ήδη πεθάνει, δεν κατέβαλλε ούτε καν το πρόστιμο των 5.000 ευρώ καθώς η επιχείρηση έκλεισε στις αρχές του 2003.

Οι δικηγόροι του Π. Ψωμιάδη κάνουν επίκληση στην έλλειψη δόλου, που απαιτείται για την παράβαση καθήκοντος και ισχυρίζονται ότι ο εντολέας τους τελούσε σε νομική πλάνη. Η διαδικασία θα συνεχιστεί τη Μ. Δευτέρα με την απολογία του κατηγορουμένου. 
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: