Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ;

Στο τραπέζι έχει βάλει η κυβέρνηση σειρά νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, προκειμένου να επιβληθούν τους επόμενους μήνες ανάλογα με την πορεία των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Εξετάζουν:

-Την επιβολή εφάπαξ εισφοράς έως και 1.000 ευρώ στους φορολογουμένους που δηλώνουν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ. Πρόκειται για μέτρο το οποίο υπολογίζεται ότι θα φέρει στο δημόσιο ταμείο έσοδα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αυτό, ωστόσο, είναι προσωρινό και δεν ικανοποιεί τις Βρυξέλλες οι οποίες ζητούν τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα.
- Την αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή ο οποίος επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ. Ο συντελεστής μελετάται να αυξηθεί από το 40% στο 50%.
- Την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Η επαναφορά του εν λόγω φόρου μπορεί να γίνει με τη θέσπιση ειδικής κλίμακας στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ). Οι συντελεστές μελετάται να είναι υψηλότεροι για τους φορολογουμένους με ακίνητη περιουσία υψηλής αντικειμενικής και εμπορικής αξίας.
- Την επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών. Πρόκειται για φόρο που καταργήθηκε το 2008 και κόστισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.
- Τη θέσπιση ειδικών εισπρακτικών ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης και των αυθαίρετων κτισμάτων.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: