Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

9 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

1.Οι υποψήφιοι έχουν εφέτος τη δυνατότητα να υποβάλουν τις δηλώσεις συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και ηλεκτρονικά. Η σχετική προθεσμία ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 20 του μήνα.
2.Για πρώτη φορά εφέτος οι εξετάσεις των κατόχων του β΄ κύκλου ημερησίων Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) θα προηγηθούν των πανελλαδικών εξετάσεων των υποψηφίων του γενικού λυκείου. Οι εξετάσεις των ΤΕΕ θα διενεργηθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου.
3.Αυξάνονται (από 13 σε 18) τα μέλη των Βαθμολογικών Κέντρων τα οποία συντονίζουν και εποπτεύουν τη διαδικασία βαθμολόγησης-αναβαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων.
4.Αλλαγές εισάγονται και στη διαδικασία βαθμολόγησης και απαγορεύεται πλέον να σημειώνει ο πρώτος βαθμολογητής πάνω στο γραπτό δοκίμιο λάθη ή ελλείψεις. Το μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο ώστε ο δεύτερος βαθμολογητής να μην επηρεάζεται κατά τη βαθμολόγηση του γραπτού.
5.Μειώνεται κατά 10 μονάδες στην εκατοντάβαθμη κλίμακα η βαρύτητα της παραγωγής κειμένου στο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας». Αντίθετα αυξάνεται η βαρύτητα των ασκήσεων με στόχο τον περιορισμό της υποκειμενικής βαθμολόγησης στο συγκεκριμένο μάθημα.
6.Αλλαγές θα γίνουν και στην εξέταση των ατόμων με ειδικές ανάγκες όπου και προσαρμόστηκαν οι σχετικές διατάξεις στον νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την ειδική αγωγή.
7.Μεταξύ των άλλων θα αποσυμφορηθούν τα βαθμολογικά κέντρα των προφορικά εξεταζόμενων υποψηφίων με τη θέσπιση ανώτατου ορίου εξεταζομένων (80 υποψηφίους ανά κέντρο) και τη λειτουργία ειδικών εξεταστικών κέντρων σε πρωτεύουσες των νομών ή εκπαιδευτικών περιφερειών.
8.Μέσω Διαδικτύου θα γνωστοποιηθούν επίσης εφέτος για πρώτη φορά τα μηχανογραφικά δελτία που υποβάλλουν οι υποψήφιοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Β΄) το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Εφέτος τα μηχανογραφικά δελτία θα τους γνωστοποιηθούν εντός του μηνός Μαρτίου.
9.Στην περίπτωση των κατόχων τίτλων β΄ κύκλου ΤΕΕ και των τελειόφοιτων των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Α΄), που κατατίθενται στο Λύκειο το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, τα μηχανογραφικά θα γνωστοποιηθούν εφέτος μέσα στον Φεβρουάριο. Τέλος, για τις εξετάσεις που θα διεξαχθούν από το 2010 και έπειτα, θα αναγράφεται στο γραπτό η αναλυτική βαθμολογία για κάθε ερώτημα σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων. Με τον τρόπο αυτόν, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, θα αποφεύγονται τυχόν λάθη κατά την άθροιση των επί μέρους βαθμών και ο υποψήφιος βλέποντας στο λύκειό του το απόκομμα του γραπτού του θα ενημερώνεται για την αναλυτική βαθμολογία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: