Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Μάγκες με τα δικά τους λεφτά, όχι με τα δικά μας

 Toυ  Θανάση Μαυρίδη
Το Στίγμα: Η ανομία ΔΕΝ είναι "επανάσταση".
Η κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου είναι πράξη μεγίστης κοινωνικής προσφοράς. Αν τα δημόσια κτίρια δεν τα καταλάμβαναν οι αναρχικοί, θα τα είχαν καταλάβει άγνωστες δυνάμεις και τα κτίρια αυτά θα είχαν στοιχειώσει. Ομοίως και στις φοιτητικές εστίες. Μία φορά τρόφιμος, πάντα τρόφιμος. Διότι το κράτος έχει αποδειχτεί κακός διαχειριστής της περιουσίας του. Ο φιλοξενούμενος φοιτητής, όμως, άξιος επιχειρηματίας. Βγάζει και λεφτά από το νοίκι! Συνεχίζουμε! Δεν μας αρέσουν τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στο Πανεπιστήμιο;  Καταγγέλλουμε τον... τεχνοφασισμό και έπειτα σπάμε τα κεφάλια των αντιφρονούντων. Αν δεν το έχουν λάβει το μήνυμα, τότε στέλνουμε δύο - τρεις κουκουλοφόρους να σπάσουν τα γραφεία τους μέρα - μεσημέρι. Θέλετε κι άλλα; Καθηγητές που δεν φοβούνται την σκιά τους, αιώνιοι φοιτητές που έχουν κάνει επάγγελμα τον κομματισμό, δήθεν επαναστάτες που έχουν μετατρέψει τους πανεπιστημιακούς χώρους σε οίκους εμπορίου. 

Επί σειρά ετών μιλάμε για τα ίδια και τα ίδια. Για το γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί από κυψέλες της γνώσης σε λέσχες της ανομίας. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια δεν ήταν πάντοτε έτσι, δεν τους αξίζει αυτό που είναι σήμερα. 

Μετά την μεταπολίτευση καταπατήθηκε κάθε έννοια. Η Δημοκρατία ταυτίστηκε με την ελευθεριότητα. Τα Πανεπιστήμια ήταν το λάφυρο μιας αριστεράς που ήθελε έναν δικό της χώρο κυριαρχίας, ύστερα από αρκετές δεκαετίες καταπίεσης. 

Τα πράγματα έχουν οδηγηθεί πλέον σε αδιέξοδο. Δεν πάει άλλο, πως το λένε! Κι όσοι νομίζουν ότι το Πανεπιστήμιο τους ανήκει διότι κάποτε τους δόθηκε η δυνατότητα από την κοινωνία να φοιτήσουν σε αυτό, κάνουν λάθος! 

Μόνο που αυτό το λάθος, έχω κουραστεί να το επισημαίνω. Έχω βαρεθεί να λέω την άποψή μου και ύστερα να καλούμε να πληρώσω τα σπασμένα.  Δεν θέλω να πληρώσω άλλη φορά τις τζαμαρίες που θα σπάσουν οι κουκουλοφόροι. Δεν θέλω να πληρώσω τους μισθούς των εκπαιδευτικών που δεν πατάνε στο Πανεπιστήμιο. Ούτε να ανεχτώ να επωμίζομαι στις πλάτες μου κόστος για έναν φοιτητή που δεν πατάει στο σχολείο του. 

Ως Έλληνας φορολογούμενος θα ήθελα να μην δίνω ούτε μία δεκάρα στα ΑΕΙ, στα ΤΕΙ και σε οποιοδήποτε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα, όσο αυτά εννοούν ότι δεν είναι μέρος της ελληνικής επικράτειας. Όσο το έργο που παράγουν δεν ανταποκρίνεται στα χρήματα που πληρώνουμε. Δεν ξέρουμε αν τους το είπε κάποιος, αλλά εμείς τους πληρώνουμε. Εμείς, οι Έλληνες φορολογούμενοι. Εμείς είμαστε τα αφεντικά και έχουμε απαιτήσεις. Διαφορετικά να πάνε στα κόμματά τους και να βρούνε τα λεφτά που χρειάζονται. Μάγκες να είναι με τα δικά τους λεφτά, όχι με τα δικά μας!

Βαρεθήκαμε να σπάνε πλάκα με τα δικά μας λεφτά. Αλλά και νιώθουμε πραγματικά ένοχοι όσο δεν αντιδρούμε σε αυτή την παράνοια και δεν ανοίγουμε έτσι τον δρόμο για όσους θέλουν να εργαστούν και να παράγουν έργο. 

Έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει;  Κάποια κομματόσκυλα έχουν χάσει τις εκλογές κατά κράτος με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και επιχειρούν να πάρουν και πάλι πίσω τον έλεγχο των ιδρυμάτων φορώντας τις κουκούλες. Αλλά δεν φταίνε μόνο αυτοί. Φταίει ένα πολιτικό σύστημα που τους ανέχτηκε τόσα χρόνια.  Και συνεχίζει να τους ανέχεται και να τους  πριμοδοτεί, όπως απέδειξαν οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τον τεχνοφασισμό. 

Παρόλα αυτά, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ΑΕΙ στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οι βάνδαλοι που απαιτούν να κρατήσουν για πάντα τα δωμάτια στις φοιτητικές εστίες, στερώντας τα από άλλους που πιθανότατα να τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.  Διαβάστε μία άλλη είδηση, που δείχνει μία άλλη πραγματικότητα από εκείνη των τραμπούκων που εισέβαλλαν τις προάλλες στο γραφείο του πρύτανη της ΑΣΟΕ και τα έκαναν λίμπα. 

Διαβάστε και φανταστείτε πόσες δυνατότητες έχουν οι Έλληνες φοιτητές και πόσες ευκαιρίες θα μπορούσαν να τους δίνουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια: «Την πρώτη θέση στην ΕΕ και τη δεύτερη παγκοσμίως κέρδισαν φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό για το Δίκαιο του Διαστήματος.

Την παγκόσμια τιμητική διάκριση έλαβαν οι φοιτήτριες του Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής στο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Δικαίου του Διαστήματος Manfred Lachs. Ο διαγωνισμός αυτός γίνεται ετησίως από το International Institute of Space Law. Οι τρεις εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κατερίνα Πιτσόλη, Στεφανία Βλάχου και Μελίνα Στρούγγη, ήταν ήδη από τον περασμένο Απρίλιο πρωταθλήτριες Ευρώπης, ενώ τώρα υπό την επίβλεψη του λέκτορα του Ιδρύματος κ. Γ. Κυριακόπουλου, συμμετείχαν στα Παγκόσμια Τελικά του διαγωνισμού (Νάπολη, 2-4/10).

Στον διαγωνισμό αυτό, στον οποίο και συμμετείχαν 54 χώρες, απέκλεισαν στα ημιτελικά την πρωταθλήτρια Αμερικής, αγωνίσθηκαν στον τελικό κατά της πρωταθλήτριας Ασίας και κατέλαβαν τελικά τη δεύτερη θέση παγκοσμίως».


Πηγή:http://www.capital.gr


Πηγή:www.capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: