Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ...


Το Βατοπέδι «έφαγε» και τη Βουλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος
Πανικός Καραμανλή, που έβαλε λουκέτο για να κουκουλώσει τα γαλάζια σκάνδαλα...Ο τρόμος ότι η κυβέρνηση θα βρισκόταν «αλυσοδεμένη» από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, παραμονές των ευρωεκλογών, ανάγκασε τον Κώστα Καραμανλή να κλείσει άρον άρον τη Βουλή και να κουκουλώσει οριστικά και αμετάκλητα όλα τα γαλάζια σκάνδαλα.Σε μια κυνική ομολογία για τους λόγους που κατέληξε στην πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά απόφαση προχώρησε, μάλιστα, και ο ίδιος χθες, αναγνωρίζοντας ευθέως ότι κινήθηκε με στόχο να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να ξεφύγει από τα σκάνδαλα.«Είναι πρόβλημα η βούληση της κυβέρνησης να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές με καθαρούς πολιτικούς όρους;», διερωτήθηκε μιλώντας σε συγκέντρωση της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη, ενώ υποστήριξε ότι η κίνησή του δεν αποτελεί «εκτροπή» γιατί «η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της σχεδόν κάθε φορά που έχουμε ευρωεκλογές». Στην πραγματικότητα αυτή τη φορά η Βουλή δεν διέκοψε τις εργασίες της- όπως γινόταν για διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων σε προηγούμενες ευρωεκλογές για να επανέλθει αμέσως μετά σε λειτουργία η Ολομέλεια του Σώματος- αλλά κήρυξε τη λήξη της τρέχουσας συνόδου με αποτέλεσμα η Ολομέλεια να συγκληθεί με τη νέα σύνοδο, τον προσεχή Οκτώβριο.
«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία»
Η αιφνιδιαστική απόφαση του Πρωθυπουργού, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, προκαλεί έντονο προβληματισμό σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, που υποστηρίζουν ότι όλα αποφασίστηκαν από τον κ. Καραμανλή και τον στενό κύκλο του Μαξίμου, ενώ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «εκτροπή». Με αφορμή το λουκέτο στη Βουλή, εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «επικίνδυνη για τη δημοκρατία» και κάλεσε τον κ. Καραμανλή να προκηρύξει αμέσως εθνικές εκλογές.Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η απόφαση για το κλείσιμο της Βουλής και την απροκάλυπτη παραγραφή όλων των γαλάζιων σκανδάλων ελήφθη από τον κ. Καραμανλή τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, όταν καταγράφηκαν οι έξι διαρροές γαλάζιων βουλευτών στην ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη του κ. Παυλίδη. Το μήνυμα ότι δεν υπάρχει απόλυτος έλεγχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχε ληφθεί από το Μαξίμου, το οποίο δεν μπορούσε να διακινδυνεύσει άλλη μυστική ψηφοφορία στη Βουλή.
Ο φόβος για νέα ψηφοφορία
Κατά τις ίδιες πηγές, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο για μια σειρά από σκάνδαλα, ο μεγάλος φόβος του Πρωθυπουργού ήταν το Βατοπέδι. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στο Μαξίμου προεξοφλούσαν ότι θα αποσταλεί εντός των ημερών ο δικαστικός φάκελος στη Βουλή από την εφέτη ειδική ανακρίτρια κ. Ειρήνη Καλού. Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν ο φόβος βασιζόταν και σε «εσωτερική πληροφόρηση» περί της αποστολής του φακέλου στη Βουλή, αλλά ήταν δεδομένο ότι μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποφύγει τη δοκιμασία μιας νέας μυστικής ψηφοφορίας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Το πρωθυπουργικό επιτελείο, αλλά προσωπικά και ο Πρωθυπουργός - όπως λένε οι ίδιες πηγές- ήταν πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση θα έβγαινε πολλαπλά ηττημένη από αυτή την ψηφοφορία, αφού θα υπήρχαν πολλές διαρροές γαλάζιων βουλευτών, ενώ η Ν.Δ. θα έφθανε στις ευρωεκλογές με το σκάνδαλο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, λόγω των εξελίξεων στην Προανακριτική.
Γερμανός και ομόλογα
Στο Μαξίμου ανησυχούσαν ακόμη ότι το κλίμα θα μπορούσε να γίνει πιο βαρύ από τις εξελίξεις σε άλλα σκάνδαλα, όπως την εξαγορά τής Γερμανός και τα δομημένα ομόλογα για τα οποία επίσης ήταν πιθανή η αποστολή των δικαστικών φακέλων στη Βουλή για να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αντέξει τη ζημιά από όλες αυτές τις ανοικτές υποθέσεις, εάν έφθαναν στη Βουλή.
NEA
από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: