Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Το τελευταίο πικρό ποτήρι

Ο κ. Αντ. Σαμαράς σηκώνει τα μανίκια και πρέπει να τρέξει για να περάσει το επώδυνο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ
To Στίγμα: Η συνέχεια επί της ... Βουλής.
Με κεντρικό σύνθημα ότι αυτό θα είναι «το τελευταίο πικρό ποτήρι που πρέπει να πιούμε», όπως είπε με έμφαση ο κ. Αντ. Σαμαράς προχθές στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ετοιμάζεται η τρικομματική κυβέρνηση να δώσει την πιο δύσκολη επικοινωνιακή και πολιτική μάχη για να περάσει το σκληρό και επώδυνο πακέτο των μέτρων, ύψους 13,5 δισ. ευρώ. Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αθήνα εμφανώς ικανοποιημένος από τις εργασίες της Συνόδου, αφού θεωρεί βασικό όπλο του τη δήλωση αναγνώρισης των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης από τους 17 ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ πρέπει πλέον να επιδοθεί κυριολεκτικά σε ένα σπριντ – για «αγώνα δρόμου» μιλάει το οικονομικό επιτελείο – τις προσεχείς δέκα ημέρες για να κερδίσει τη μάχη του χρόνου.

Στη γραμμή του «αγώνα δρόμου» είναι και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, ο κ.
Αντ. Σαμαράς και οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, οι οποίοι κρίνουν ότι κερδίζεται η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αρκεί να φανούμε συνεπείς ως χώρα στις δεσμεύσεις μας. Εξάλλου το μήνυμα από την τρόικα είναι σαφές: «Κάντε τα και πείτε μας». Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, ώστε να ελπίζει στη θετική - ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται βέβαιος - έκθεση της τρόικας, που είναι προαπαιτούμενο για να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Ο Πρωθυπουργός κέρδισε ουσιαστικά μια παράταση χρόνου - αυτό που ζητούσε εξαρχής. Πλέον η μπάλα είναι κυριολεκτικά στα χέρια του και οφείλει εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων να κλειδώσει τις εκκρεμότητες του πακέτου μέτρων, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εργασιακά.

Η κλεψύδρα τελειώνει
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έθεσε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια με την προχθεσινή δημόσια επισήμανσή του, για μία ακόμη φορά, ότι τα αποθεματικά της χώρας αρκούν ως την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δώσει δραματικό τόνο στις εξελίξεις. Ως εκ τούτου όλα πρέπει να ολοκληρωθούν τάχιστα για να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας - κάτι που θεωρείται από έγκυρες πηγές δεδομένο - και να επικυρωθεί και τυπικά από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο χρόνος είναι αμείλικτος πλέον, καθώς πρέπει να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα, ώστε το Eurogroup στις 29 Οκτωβρίου - πιθανότατα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη - να εγκρίνει τη συμφωνία. Από εκεί και πέρα, το αργότερο ως τις 9-10 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός θέλει να ψηφιστούν το πακέτο των μέτρων, ο προϋπολογισμός του 2013, αλλά και οι προαπαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές.

Πακέτο Νο 1
Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε προχθές μέσω τροπολογίας το πρώτο τμήμα από το πακέτο των μέτρων που θεωρούνται προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς και για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με την κατάργηση του ελαχίστου ποσοστού συμμετοχής Δημοσίου στις ΔΕΚΟ. Οι κινήσεις αυτές θεωρούνται απαραίτητες για να μπορέσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας να έχει στον φάκελό του την απόφαση στο προγραμματισμένο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, όπου και αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης, τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και την επιμήκυνση, εφόσον όμως η έκθεση της τρόικας είναι θετική.
Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρεί ότι ο σχεδιασμός του δικαιώνεται, κέρδισε, όπως ο ίδιος διαμηνύει, μια δήλωση στήριξης των προσπαθειών που έχουν γίνει και εξασφάλισε τη θετική στάση των ευρωπαίων ηγετών έναντι της Ελλάδας.

Ερχεται αντίδωρο
Παράλληλα, το βάρος τις προσεχείς ημέρες θα πέσει στο να υπάρξει συμφωνία για τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης που ζητεί η Ελλάδα, με δεδομένες και τις αμφιβολίες του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι μετά τις κατάλληλες συζητήσεις, που συνεχίζονται, θα ξεπεραστούν και οι τελευταίες δυσκολίες προκειμένου αυτό το τριπλό πρόβλημα που λέγεται «επιμήκυνση - χρηματοδοτικό κενό - έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους» να πάρει την οριστική μορφή του και να επέλθει συμφωνία. Η επιμήκυνση που θα δοθεί λίαν συντόμως θα επιχειρηθεί να περάσει στην κοινή γνώμη ως το... αντίδωρο των πιστωτών, ώστε να σημειωθούν όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις επί των μέτρων.

Κρίσιμες ημέρες
«Παίρνουμε τη δόση ή χρεοκοπούμε»

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για την ίδια τη χώρα, καθώς αν δεν κλειδώσει η συμφωνία, δεν ψηφιστούν τα μέτρα και δεν ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, η Ελλάδα θα εισέλθει σε βαθιά πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ολες λοιπόν οι κινήσεις του Πρωθυπουργού εστιάζονται στην έκθεση της τρόικας, να εγκριθεί το πακέτο των μέτρων από τη Βουλή, έστω και με ελάχιστες απώλειες, και να δώσει το Eurogroup την έγκρισή του, με την προσδοκία να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να πάρει η κυβέρνηση - μαζί και η κοινωνία, όπως πιστεύει ο κ. Αντ. Σαμαράς - βαθιά ανάσα και να γυρίσει σελίδα. Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί έντονα το διακύβευμα «παίρνουμε τη δόση ή χρεοκοπούμε», που σημαίνει αυτόματα - και άρα αποτελεί και μήνυμα προς τους διαφωνούντες βουλευτές - ότι πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα πάση θυσία.
Ο ίδιος πιστεύει ότι τόσο η σταθερή και συχνή επικοινωνία του με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ όσο και οι διαδοχικές επισκέψεις το προσεχές διάστημα στην Αθήνα του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ θα ενισχύσουν την προσπάθειά του.
Για τη μάχη που έρχεται τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε κοινωνικό πεδίο, και είναι αρκετά δύσκολη, ο κ. Σαμαράς επενδύει στο ευρωπαϊκό μέτωπο και θέλει τη ΝΔ, το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ ενωμένους μια γροθιά, όπως λέει, για να περάσουν τα μέτρα. Μάλιστα η κίνηση του κ. Σαμαρά να εκθειάσει δημόσια τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη και να τους δηλώσει ότι δεν αισθάνθηκε πως ήταν μόνος του στις Βρυξέλλες ανοίγει τη συζήτηση για μελλοντικές εξελίξεις, τόσο για τον ανασχηματισμό όσο και για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.
 
Πηγή:http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=480392

Δεν υπάρχουν σχόλια: