Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Κύπρος: Τέσσερις άδειες ερευνών… χρήμα στα ταμεία!

Το Στίγμα: Ελλάδα ακούς;
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παραχώρηση ακόμα τεσσάρων αδειών ερευνών σε «οικόπεδα» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τους νικητές να ανακοινώνονται από τις αρμόδιες κυπριακές αρχές. Πρόκειται για τα «οικόπεδα» 2, 3, 9 και 11 τα οποία γειτνιάζουν μεταξύ τους, βόρεια και βορειοανατολικά από το «Οικόπεδο 12» όπου δραστηριοποιείται η αμερικανική Noble Energy.
Τα «οικόπεδα» 2 and 3, παραχωρήθηκαν στην κοινοπραξία που αποτελείται από την ιταλική ENI και τη νοτιοκορεατική KOGAS. Το «οικόπεδο 9» στην κοινοπραξία της γαλλικής Total E&P Activities Petrolieres με τη NOVATEC Overseas Exploration & Production GMbH και τη ρωσική GPB Global Resources BV και τέλος το «οικόπεδο 11» αποκλειστικά στην Total E&P Activities Petrolieres.
Όπως διευκρινίστηκε αρμοδίως, οι κυπριακές αρχές έδωσαν αυτές τις άδειες, καθώς λόγω της γειτνίασης των κοιτασμάτων μπορούν να προκύψουν συνέργειες και οικονομίες κλίμακος… Πλέον, αναμένονται οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες που επελέγησαν και στις αρχές του 2013 θα πέσουν υπογραφές, με την Κύπρο να εξασφαλίζει χρήματα προκαταβολικά για το δικαίωμα εκμετάλλευσης που παραχωρήθηκε!
Ελλάδα ακούς; Όταν μάλιστα οι αρμόδιοι ρωτήθηκαν εάν τα 200 εκατομμύρια δολάρια είναι περίπου το ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία, δόθηκε η απάντηση ότι πρόκειται για «συντηρητικό υπολογισμό», ενώ η αξία του μηνύματος που αποστέλλεται στις διεθνείς αγορές είναι αμύθητη…
Είναι πράγματι εντυπωσιακό το πόσες χώρες μέχρι τώρα έχουν λάβει το δικό τους μερίδιο στα κυπριακά κοιτάσματα, ενισχύοντας το «οπλοστάσιο» της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής γενικότερα…

Πηγή:http://www.defence-point.gr/news/?p=61883

Δεν υπάρχουν σχόλια: