Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Τι φέρνει στην Αθήνα η κ. Μέρκελ.

Το Στίγμα: Φως ή ... τελευταίος ασπασμός;
Διαβατήριο για τη σταθεροποίηση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη κομίζει την Τρίτη στην Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενώ κατά τις συνομιλίες τις οποίες θα έχει με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναμένεται ότι θα τεθούν οι βάσεις για τη συνολικότερη διευθέτηση του «ελληνικού ζητήματος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μέρκελ, που κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό το ότι έρχεται πριν από την επάνοδο των επικεφαλής της τρόικας, φέρεται διατεθειμένη να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστούν τα μέτρα των 13,8 δισ., αλλά και ότι θα δοθούν σαφή δείγματα γραφής πως οι διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες έχουν αναληφθεί στο παρελθόν δεσμεύσεις, θα υλοποιηθούν. Στη συνάντηση θα τεθεί επίσης το αίτημα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, σε σχέση με το οποίο, επί του παρόντος, «τα πάντα βρίσκονται στον αέρα». Πάντως, η
κυβέρνηση ευελπιστεί πως οι σχετικές αποφάσεις είναι δυνατόν να ληφθούν σε έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, η πραγματοποίηση της επίσκεψης της καγκελαρίου έχει εξαιρετικά θετικό ισοζύγιο για την κυβέρνηση, καθώς αποστέλλονται ισχυρά μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας. Στο εξωτερικό εκτιμάται πως η επίσκεψη Μέρκελ θα λειτουργήσει ανασταλτικά έναντι των σεναρίων περί επικείμενης εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Στο εσωτερικό ενισχύεται η εικόνα της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή. Τέλος, πληροφορίες θέλουν την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να κάνει αύριο, στο περιθώριο του Eurogroup, θετική δήλωση για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα.

Πηγή:http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_55551_06/10/2012_464974

Δεν υπάρχουν σχόλια: