Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Δώστε του τα κλειδιά να κατεβάσει τα ρολά...

To Στίγμα: Ο νέος ..... εθνοσωτήρας ;
Ο κ. Τσίπρας ζητά άμεσα εκλογές και τα «κλειδιά» της χώρας, ίσως γιατί δεν αντιλαμβάνεται το μήνυμα των τελευταίων εκλογών, το οποίο εκτός των αποτελεσμάτων κρυβόταν κυρίως στην οικονομική συμπεριφορά της κοινής γνώμης. Το τελευταίο δωδεκάμηνο, τα αποτελέσματα δυο εκλογικών αναμετρήσεων και τα όσα ακολούθησαν κατά την διάρκεια και μετά από αυτές, κρύβουν ένα μήνυμα…
Η Ελλάδα είναι δύσκολο να κυβερνηθεί από ένα κόμμα της μετακομμουνιστικής ή κομμουνιστικής αριστεράς τύπου ΣΥΡΙΖΑ, με θολό στίγμα και χωρίς μια προσωπικότητα να εγγυηθεί τη προσγείωση στο ρεαλισμό όταν χρειαστεί.
Αυτό δεν ήταν αντιληπτό πριν τις εκλογές του περασμένου Ιούνη, αλλά έγινε εμφανές μετά, όταν έγινε γνωστός ο αριθμός των δισεκατομμυρίων που αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων.
Οι τράπεζες ως όφειλαν κράτησαν χαμηλά το «θόρυβο» της απόσυρσης καταθέσεων προκειμένου να αποφύγουν μια αυτοτροφοδοτούμενη κλιμάκωση της τάσης.
Την ίδια ώρα η ΕΚΤ κράτησε ανοιχτές όλες τις στρόφιγγες και οι νταλίκες μετέφεραν ρευστότητα προκειμένου να μείνουν ανοιχτές οι ελληνικές τράπεζες και να συνεχίσουν να καταβάλλονται οι μισθοί, να παραμένουν τα ράφια των σουπερ μάρκετ γεμάτα και οι αντλίες των βενζινάδικων πλήρεις…

Μετά τις εκλογές και την δημοσιοποίηση των όσων προηγήθηκαν σε σχέση με τη συμπεριφορά του κοινού απέναντι στην πιθανότητα μια αριστερής, έστω και με θολές κομμουνιστικές αποχρώσεις κυβέρνηση, στις επόμενες εκλογές οι πιθανότητες να επαναληφθεί η ίδια συμπεριφορά σε μαζικότερη έκταση είναι αυξημένες.

Είναι βέβαιο όμως πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κρατά ανοιχτές τις στρόφιγγες προς τις ελληνικές τράπεζες, στην προοπτική να υπάρξει μια κυβέρνηση που μιλά για εθνικοποιήσεις τραπεζών και πιθανόν για αθέτηση των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει μέσω ELA;

Μετά την «μαύρη τρύπα» που άφησαν οι Κυπριακές τράπεζες λόγω της χαλαρής εποπτείας από την ΕΚΤ η διοίκηση Ντράγκι θα είναι πιο προσεκτική.

Οι άνθρωποι, είτε ψηφίζουν αριστερά, είτε δεξιά, είτε κέντρο εκφράζουν περίπου προβλέψιμες συμπεριφορές σε σχέση με θέματα που αφορούν τον πλούτο (χρήμα) και τις αναπαραγωγικές του συνήθειες. Δυο βασικές παραμέτρους που αποτελούν βασικά «ελατήρια» της ιστορίας και του πολιτισμού.

Παρατηρώντας κάποιος τις συμπεριφορές σε σχέση με τις καταθέσεις, η πιθανότητα αύξησης τη αβεβαιότητας για την τύχη τους, με βάση τα δεδομένα των τελευταίων εκλογών, πιθανότητα θα δημιουργούσε συμπεριφορές που θα ανάγκαζαν τις τράπεζες να κατεβάσουν ρολά πριν την ημερομηνία των εκλογών.

Το «λίπος»

Υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι αλλά οι αντιστάσεις στις μεταρρυθμίσεις παραμένουν σθεναρές γιατί η ελληνική κοινωνία διαθέτει ακόμη αρκετό «λίπος» να καταναλώσει.

Σίγουρα υπάρχουν τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που βιώνουν με δραματικό τρόπο αυτή την κρίση, καθώς δεν έχουν ήδη πόρους ούτε για τα στοιχειώδη. Η κατάσταση αυτή λαμβάνει τραγικές διαστάσεις και εξ αιτίας της διάλυσης του πελατοκρατούμενου δημόσιου τομέα και της προσήλωσης της πολιτικής ηγεσίας (κυβέρνησης και αντιπολίτευσης) στα καλά και συμφέροντα του δημόσιου τομέα, απ’ όπου δομείται η «ραχοκοκαλιά» των κομματικών και πολιτικών του οργανισμών.

Το «λίπος» αυτό είναι οι περίπου 180 δισ. καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Αν μειωθούν περαιτέρω τα δεδομένα και οι προοπτικές θα αλλάξουν πάλι με άγνωστους τους παρανομαστές.

Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια είναι χρήσιμη σε ένα πολιτικό σκηνικό που έχει καταρρεύσει, καθώς δίνει τη δυνατότητα στην κυβερνητική συμμαχία να διατηρεί τον έλεγχο της κυβέρνησης και της χώρας. Αν δεν υπήρχε η απειλή των μηδενιστικών και αντιφατικών απόψεων, η ανοχή προς όσους μας χρεοκόπησαν προκειμένου να συνεχίσουν να μας κυβερνούν, θα ήταν μικρότερη.

Η ευκαιρία ήταν ο αιφνιδιασμός

Η πρώτη και τελευταία ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές ήταν τον περασμένο Ιούνη. Μετά τα δεδομένα άλλαξαν και σύντομα αυτό θα γίνει φανερό και τότε θα διαρρήξει τις κεντρομόλες δυνάμεις παροδικών συμφερόντων που συσπείρωσαν το αντιφατικό και ετερογενές δυναμικό.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζεται σε μια δομική αντίφαση. Ένα μέρος της βάσης του είναι στρατευμένο στην πεποίθηση πως όλα πρέπει να αλλάξουν στην χώρα (σε μια αριστερή αντισυστημική βάση) και ένα άλλο έχει βρει καταφύγιο εκεί για να μην αλλάξει τίποτα και για να αντισταθεί στη τρόικα και το μνημόνιο που έχουν τέτοιες προθέσεις.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δώσει άσυλο, πολιτική κάλυψη και ουσιαστικά έχει συμβάλει στη εκτροφή κάθε παραβατικής συμπεριφοράς, πολιτικής, κοινωνικής ή οικονομικής. Μέχρι και για το δικαίωμα των βαρυποινιτών στην απόδραση προς την ελευθερία έφτασαν να επιχειρηματολογήσουν στελέχη του.

Αν έρθει στην εξουσία, όλους αυτούς, από δίπλα του, θα τους βρει απέναντι. Η χώρα είναι ήδη μη κυβερνήσιμη, εκτός της ενοχικής αδυναμίας του πελατειακού κράτους να επιβάλει το νόμο και χάρη στην μηδενιστική πολιτική της αντιπολίτευσης. Στην ελληνική μυθολογία το Κράτος είναι αδερφός της Βίας και της Νίκης. Όχι τυχαία και, κατά συνέπεια, όταν έχει2 σπείρει ανέμους γρήγορα θα θερίσεις καταιγίδες.

Η μεταπολίτευση κατέστησε τη χώρα μη κυβερνήσιμη και, καθώς το χάος οδηγεί στη κατάρρευση, το ερώτημα είναι αν θα καταφέρουμε να αποφύγουμε κάποιον συνταγματάρχη, για χάρη κάποιου Βενιζέλου ή Παπάγου που θα επιβάλουν τάξη τηρώντας τους δημοκρατικούς κανόνες.

Με τη χώρα να μην συνορεύει ούτε με τη Κίνα, ούτε με Βόρειο Κορέα, ούτε με τη Βενεζουέλα και να εξαρτάται από τις εισαγωγές κατά μεγάλο ποσοστό, τα περιθώρια για κάποιον Τσάβες, Ζίβκοφ ή Τσαουσέσκου στενεύουν. Η ευκαιρία αυτή χάθηκε με το εμφύλιο.

Βέβαια..

Την μέρα του πραξικοπήματος της 21 Απριλίου η εφημερίδα της αριστεράς είχε τίτλο: Γιατί δεν θα γίνει δικτατορία στην Ελλάδα. Κατ΄ αυτή την έννοια οι προβλέψεις στην πολιτική και την οικονομία που απορρέουν από ανάλυση και προβολή των δεδομένων κάνουν τις «καφετζούδες» να μοιάζουν με επιστήμονες.

Κατ’ αυτή τη έννοια ουδείς γνωρίζει τα μελλούμενα, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να κάνουμε σχέδια…


Πηγή:
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ
www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: