Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Εμπόδια ΕΕ στον δρόμο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας;

To Στίγμα: Φοβού τους κινέζους ..
«Ενστάσεις» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως προκαλεί η δραστηριοποίηση της Ελλάδας στον τομέα των ελληνοκινεζικών σχέσεων, αφού ο συνολικότερος σχεδιασμός της Ένωσης για τις σχέσεις με την Κίνα, με έμφαση στον εμπορικό τομέα, έχει αλλάξει και σύντομα φαίνεται πως θα έχουμε εξελίξεις.
Καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, ανέφεραν στο «defence-point.gr», ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να υιοθετήσει νομοθεσία που θα αφαιρέσει την ταμπέλα «Made in CE» που αφορά στον κωδικό αναγνώρισης των ευρωπαϊκών προϊόντων, όταν αυτά έχουν απλώς «συναρμολογηθεί» στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα συστατικά τους μέρη θα προέρχονται από άλλες χώρες.
Εν ολίγοις, οι Γερμανοί – κυρίως – επιθυμούν να συμβεί ότι ακριβώς γίνεται με τα δικά τους προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, για παράδειγμα ας πάρουμε την αυτοκινητοβιομηχανία, όπου κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου σε γραμμές παραγωγής στην ασιατική χώρα, ενώ ο ποιοτικός έλεγχος και τα στάνταρ είναι ευθύνη της εταιρίας που δραστηριοποιείται εκεί.
Με τον ίδιο τρόπο, για να πάρει ένα κινεζικό προϊόν τον χαρακτηρισμό του ευρωπαϊκού, θα πρέπει όλη η διαδικασία παραγωγής να γίνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πρόκειται για μια προσπάθεια απορρόφησης τμήματος της ρευστότητας της Κίνας στην ευρωπαϊκή οικονομία, ευελπιστώντας ότι οι Κινέζοι που ενδιαφέρονται τα προϊόντα τους να έχουν ευρωπαϊκές «σφραγίδες ποιότητας», να δημιουργήσουν γραμμές παραγωγής σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι που θα βοηθήσει και στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό για την Ελλάδα, αφού η μείωση του εργατικού κόστους και οι γενικότερες αλλαγές που προωθούνται, καθιστούν τη χώρα ελκυστικό προορισμό για τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων σε ελληνικό έδαφος. Ωστόσο, η τριβή που αναμένεται να προκύψει στις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, ίσως οδηγήσει σε μια περίοδο αστάθειας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ενώ οι όποιες ελληνικές πρωτοβουλίες θα τεθούν στο «μικροσκόπιο» των ευρωπαϊκών μηχανισμών.
Το καλό για την Ελλάδα είναι, ότι η αλληλεξάρτηση Ευρώπης και Κίνας είναι πλέον σημαντική, οπότε και οι δυο πλευρές έχουν την επιθυμία αποφυγής σοβαρών τριβών. Κατά συνέπεια, τα χειρότερα σενάρια που θα οδηγούσαν σε «εμπορικό πόλεμο» και ίσως νομισματικό, δεν έχουν προς το παρόν πολλές πιθανότητες να επαληθευτούν.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα οφείλει να διερευνήσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθότι θα είναι κρίμα να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων…

Πηγή:
defence-point.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: