Το Στίγμα: Ήταν το κλίμα στραβό ..... |
Ξεκινά αύριο η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το μέλλον των κοινοτικών κονδυλίων που θα διατεθούν μετά το 2013. Η κυβέρνηση παλεύει για να περιορίσει μία απώλεια που μπορεί να φτάσει έως τα 9,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλούς «σκοπέλους»: τις αντιρρήσεις της Βρετανίας και άλλων κρατών που δεν θέλουν να συνεισφέρουν, αλλά και το ζήτημα εισαγωγής ρήτρας ελλείμματος και στα κοινοτικά κονδύλια που θα ορίζει «ποινές» για κράτη που αποκλίνουν δημοσιονομικά.
Η Ελλάδα, έχοντας ως δεδομένο ότι δεν θα μπορεί να δώσει πια παρά ελάχιστα λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητά πλέον όχι πρόσθετο σχέδιο τύπου «Μάρσαλ» αλλά ειδική μεταχείριση για να μην χάσει και τα.. λεφτά που τώρα δικαιούται.
Το χειρότερο σενάριο είναι από 20,4 δισ. ευρώ που δικαιούται (αλλά δεν έχει απορροφήσει αφού μένουν περί τα 14 δισ. ευρώ στο... ράφι) να περιοριστεί σε 11,2 δισ. ευρώ μετά το 2013 (και τούτο διότι υπάρχει ρήτρα που απαγορεύει τα χρήματα να είναι μικρότερα από το 55% αυτών που λάμβανε πριν). Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες υπό το υπουργείο Εξωτερικών βασικό επιχείρημα ήταν η τεράστια και παρατεταμένη ύφεση που γύρισε πίσω 10ετίες την Ελλάδα σε ΑΕΠ.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με βάση το κλίμα στην διαπραγμάτευση, το ποσό μπορεί να αυξηθεί χωρίς ειδική μεταχείριση της χώρας με εξτρά πακέτο το πολύ σε 14 δισ. ευρώ. Και τούτο, προσθέτουν πολύ δύσκολα θα γίνει δεδομένου ότι δεν πιέζουν μόνο οι καθαροί χρηματοδότες όπως η Βρετανία και τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης επικαλούμενα την δική τους οικονομική κρίση αλλά και τα πολύ φτωχά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειδική μεταχείριση...
Αναλυτές δεν θεωρούν καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει αύριο απόφαση. Η Βρετανία απειλεί με μπλοκάρισμα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει σθεναρά στην αύξηση των κονδυλίων με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προϋπολογισμών Alain Lamassoure να κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα ρωτώντας σε συνέντευξη τύπου «με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε τις χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία; Με το να εμποδίζουμε την απελευθέρωση κεφαλαίων;».
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται ότι έχει αναλάβει προσωπικά εδώ και καιρό το ζήτημα, για τον συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων, σε μία πολυεπίπεδη και πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση:
* Για να μην χάσει η Ελλάδα καθόλου κονδύλια θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ένα «εξτρά» πακέτο το οποίο θα αντισταθμίσει το σχέδιο τύπου Μάρσαλ που δεν ήρθε. Το ελληνικό αίτημα έχει γίνει -αναφέρουν αρμόδιες πηγές- αλλά προσκρούει προς το παρόν στην αντίθεση των εύπορων κρατών που δεν θέλουν να δώσουν και των φτωχών που ζητούν το ίδιο. Το σχέδιο είναι να ληφθεί η απόφαση παράλληλα με τη δόση. Όμως πλέον και οι αποφάσεις αργούν για τα 44 δισ. ευρώ αλλά και πιθανή εμπλοκή του θέματος για το ΕΣΠΑ 2 μπορεί να αναβάλλει τις αποφάσεις για το 2013, με αποτέλεσμα να χαθεί η χρονική συγκυρία...
* Το λιγότερο που επιχειρεί η Ελλάδα είναι παρουσιάζοντας νέα στοιχεία για μεγαλύτερη ύφεση, ανεργία κλπ να «αυγατίσει» λίγο τα 11,2 δισ. ευρώ. Άλλα κοινοτικά στελέχη κάνουν λόγο για κέρδος περί τα 500 εκατ. ευρώ άλλοι πιο αισιόδοξοι λένε ότι το πακέτο με νέα στοιχεία ύφεσης μπορεί να φτάσει έως τα 14 δισ. ευρώ.
Το άλλο ζήτημα είναι οι ρήτρες αιρεσιμότητας στα κονδύλια. Κάνουν λόγο για σύνδεση δημοσιονομικών επιδόσεων με την αποδέσμευση των κονδυλίων και για αποθεματικό 5% που θα δοθεί για όσους έχουν καλή απορρόφηση. Οι αιρεσιμότητες είναι πολλές, κάποιες εκ των προτέρων, κάποιες εκ των υστέρων: την εκπλήρωση δημοσιονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2 και τη σύνδεση των χρηματοδοτήσεων των Ταμείων με την επιτυχία του μνημονίου.
Πηγή:http://www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου