Θαμμένος και αναξιοποίητος ....στα υπεδάφη της χώρας μας, λόγω της γραφειοκρατίας, βρίσκεται ορυκτός πλούτος αξίας 28 δισ. ευρώ.
Σημαντικά επενδυτικά σχέδια πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα και εκμετάλλευση βωξίτη, αστρίων (πρώτη ύλη για το γυαλί), χρυσού, λιγνίτη, βιομηχανικών ορυκτών κ.ά. βρίσκονται στον "αέρα", αφού εκκρεμούν οι αδειοδοτήσεις τους.
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελ. Φαίδρου σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, ενώ θέλοντας να προσδώσει τη σημασία που έχει για την εθνική οικονομία η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου τόνισε πως η επένδυση της "Ελληνικός Χρυσός" στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής και της "Χρυσωρυχεία Θράκης" στις Σάπες της Ροδόπης (εκκρεμεί η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων) θα δημιουργήσουν 6.000 θέσεις εργασίας και θα φέρουν στην επιφάνεια προϊόντα αξίας 13 δισ. ευρώ.
Ο κ. Ελ. Φαίδρος και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων τόνισαν την ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, κάτι που αναγνώρισαν ό,τι αρχίζει δειλά δειλά να γίνεται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Προβλήματα
Ο κλάδος της εξορυκτικής - μεταλλουργικής βιομηχανίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και σύμφωνα με τους εκπροσώπους του έχει ως αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές, ιδίως ξένοι, να εγκαταλείπουν τα αρχικά τους σχέδια για επενδύσεις.
Ο κλάδος της εξορυκτικής - μεταλλουργικής βιομηχανίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και σύμφωνα με τους εκπροσώπους του έχει ως αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές, ιδίως ξένοι, να εγκαταλείπουν τα αρχικά τους σχέδια για επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΕ, τα προβλήματα αυτά είναι η γραφειοκρατία, το υπάρχον πολυδαίδαλο θεσμικό ή νομικό πλαίσιο, η έλλειψη ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων, οι έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών (έχουν ελλιπή ενημέρωση), η ύπαρξη περιφερειακών υπηρεσιών χωρίς εξειδίκευση με το αντικείμενο κ.λπ.
Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων ανάμεσα σε αυτά που θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν είναι:
- Εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων.
- Σύγχρονο και αποτελεσματικό αδειοδοτικό πλαίσιο για την εξορυκτική δραστηριότητα.
- Δημιουργία νέου λατομικού νόμου που θα υλοποιεί και θα εκσυγχρονίζει τη διάσπαρτη νομοθεσία σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση βιομηχανικών ορυκτών, μαρμάρων και αδρανών. Επείγει μέχρι την ψήφισή του η κατάθεση τροπολογίας για την παράταση μισθώσεων και αδειών εκμετάλλευσης λατομείων αδρανών και μαρμάρων.
- Προώθηση επενδύσεων του κλάδου (αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων, εκμεταλλεύσεις χρυσού κ.λπ.).
- Βέλτιστη αξιοποίηση του λιγνίτη της χώρας.
- Διατήρηση και ενίσχυση του ερευνητικού ρόλου του ΙΓΜΕ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου