Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΜΠΕΡΙΣΑ: "ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΥΣ"!!

Μπερίσα: «Δεν θα υποταχθούμε στους μπάσταρδους»

Σκληρά λόγια χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα για τους διαδηλωτές στα Τίρανα, ενώ παραλλήλισε τις διαδηλώσεις με τις ανίστοιχες στην Τυνησία που οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος του Μπεν Αλί.

«Οι μπάσταρδοι της Αλβανίας συνέλαβαν σενάρια Τυνησίας, για σας πολίτες της Αλβανίας. Καμία δύναμη στον κόσμο ....
δεν μπορεί να χειραγωγήσει την ελεύθερη βούληση των Αλβανών πολιτών» υποστήριξε ο Μπερίσα, σε δηλώσεις του μετά τα αιματηρά επεισόδια κατά την διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, όπου έχασαν την ζωή τους τρεις άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Χιλιάδες διαδηλωτών ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Αλβανίας ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Μπερίσα.
Ο Μπερίσα κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο είπε ότι  περαιτέρω βία δεν θα μπορέσει να γίνει ανεκτή.
Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Εντι Ραμά  δήλωσε ότι το πλήθος δέχτηκε προκλήσεις και κατηγόρησε την αστυνομία συμπεριφέρθηκε αντιεπαγγελματικά.
«Οι διαδηλωτές θρηνούν τους νεκρούς το Σάββατο και αναμένονται περισσότερες διαδηλώσεις αργότερα, με την υπόσχεση ότι θα είναι ειρηνικές», δήλωσε ο Ράμα.
Οπως αναφέρει το BBC, η Αλβανία , ένα από τα φτωχότερα κράτη της Ευρώπης, δεν προτίθεται να περιμένει τις γενικές εκλογές της που είναι προγραμματισμένες για το 2013.
Ομως, οι πολιτικές εντάσεις δημιουργήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, παραιτήθηκε μετά την δημοσιοποίηση βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, που ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρεία.
Η αντιπολίτευση ζητά πρόωρες γενικές εκλογές, αφού έχει απορρίψει το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου, 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, είχε κερδίσει με μικρή διαφορά.
Η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2009 αλλά η πορεία της για ένταξη στην ΕΕ καθυστερεί καθώς πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: