Την αναβάθμιση της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα ελέγχει και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» 50.000 μη πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα στελεχών και υπαλλήλων του Δημοσίου, διευθυντών οργανισμών, εφοριακών, τελωνειακών κ.λπ., προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατέθεσε, χθες, στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Χ. Καστανίδης.
Στόχος της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι ....
να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα η διακίνηση μαύρου χρήματος, να παταχθούν τα φαινόμενα διαφθοράς στο Δημόσιο αλλά και να υπάρξουν για πρώτη φορά χειροπιαστά αποτελέσματα στον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες». Οπως είναι γνωστό, τα πολιτικά πρόσωπα ελέγχονται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Η ανεξάρτητη Αρχή θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών ύποπτων προσώπων (φυσικών ή νομικών) που εμπλέκονται σε υποθέσεις τρομοκρατίας. Πρόεδρος της Αρχής θα είναι εν ενεργεία ανώτατος εισαγγελέας που θα επιλέγεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, με τριετή θητεία και δικαίωμα ανανέωσής της για μία ακόμη φορά. Τα μέλη της θα είναι 11 και θα διορίζονται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η αρχή θα αποτελείται από τρεις αυτοτελείς μονάδες με διακριτές αρμοδιότητες, προσωπικό και υποδομές. Τη Μονάδα Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών που θα είναι αρμόδια για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τη Μονάδα Οικονομικών Κυρώσεων και Υπόπτων Τρομοκρατίας και τη Μονάδα Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
Να θυμίσουμε ότι η Αρχή υποβιβάστηκε το 2007 σε Επιτροπή υπό την άμεση εποπτεία του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη για να αποπεμφθεί από τη θέση του ο τότε επικεφαλής της Αρχής, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Ζορμπάς. *
ENET.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου