Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Tολμάς να θες να έχεις και δικαιώματα...

Το Στίγμα:  Αντιγράφοντας λάθος τους Ευρωπάιους.
Του Γιώργου Καισάριου
Η αρχή έχει γίνει με τα καύσιμα. Εδώ και μερικά χρόνια η ελληνική πολιτεία νομίζοντας ότι “λεφτά υπάρχουν” για να πληρώνει το μεγάλο κράτος (και όλους αυτούς που πήραν σύνταξη με 15 χρόνια εργάσιμου βίου στο δημόσιο), αποφάσισε την υπερφορολόγηση των στερεών καυσίμων αρχίζοντας από την βενζίνη.
Η αρχική δικαιολογία ήταν ότι το επιβάλει αυτό η Ευρώπη.
Πρώτη ερώτηση:
Το ίδιο εισόδημα έχουμε με τον Γερμανό έτσι ώστε να μου βάλει η πολιτεία έναν κατώτατο πανευρωπαϊκό φόρο; Δεν θα έπρεπε η φορολογία στα καύσιμα να έχει κάποια σχέση με το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα;
Στη συνέχεια όμως η ελληνική πολιτεία γλυκάθηκε και αποφάσισε να ανεβάσει ακόμα πιο πολύ τον φόρο στα καύσιμα και σήμερα φιγουράρουμε μεταξύ 1-2 θέσης με την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη (και στον κόσμο), ενώ παράλληλα έχουμε και τους χαμηλότερους μισθούς στη Δύση.
Έπειτα η αγορά στράφηκε στο πετρέλαιο, αλλά και εκεί η πολιτεία δεν άφησε περιθώρια arbitrage, καθώς και σε αυτή την κατηγορία καυσίμων, έγιναν πολύ μεγάλες αυξήσεις. Το δε κερασάκι ήταν η εξίσωση του πετρέλαιο κίνησης με το θέρμανσης.
Ερώτηση δεύτερη:
Δεν μπορούσε η πολιτεία να εξισώσει τις τιμές στο πετρέλαιο προς τα κάτω αντί προς τα πάνω; Την ίδια επίπτωση δεν θα είχε στο λεγόμενο λαθρεμπόριο καυσίμων;
Στη συνέχεια βέβαια κατρακύλησαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων, μηδένισαν τα ταξίδια στο χωριό το Σαββατοκύριακο, αυξήθηκαν δραματικά οι παραδόσεις πινακίδων και παράλληλα μειώθηκαν τα έσοδα από όλες αυτές τις καταναλωτικές δραστηριότητες γύρω από το αυτοκίνητο και τα καύσιμα. Να μην κάνουμε καθόλου αναφορά στο ότι κανείς σχεδόν δεν συντηρεί σωστά το αυτοκίνητό του και οι περισσότεροι αποτελούν δημόσιο κίνδυνο.
Στη συνέχεια πάρα πολλοί στράφηκαν στο υγραέριο. Αλλά βλέποντας την τάση προς τα εκεί, το ελληνικό κράτος αποφάσισε να υπερφορολογήσει και το LPG. Έτσι φτάσαμε ξανά στο σημείο (ενώ το LPG είναι 100% παραγόμενο προϊόν Ελλάδος) να έχουμε το ακριβότερο LPG στην Ευρώπη. Παρ’ όλο που είναι το ακριβότερο μεν, συμφέρει ακόμα σε σχέση με το πετρέλαιο δε.
Στο μεταξύ όμως πάρα πολλοί μην αντέχοντας τις ακριβές τιμές, στράφηκαν στο ξύλο. Κακώς βέβαια στράφηκαν όλοι στο ξύλο, διότι η σχέση απόδοσης με την τιμή δεν τους συνέφερε, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και το αφήνουμε στην άκρη.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι άπαντες ξαφνικά άρχισαν να καίνε τα τζάκια τους, όχι για να δημιουργήσουν μια ρομαντική ωραία ατμόσφαιρα όπως παλιότερα, αλλά για να ζεσταθούν.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η αιθαλομίχλη να είναι ξανά στη ζωή μας. Ενθυμήστε παρακαλώ ότι έχουμε να ακούσουμε δελτίο ποιότητας του αέρα από την δεκαετία του ‘80. Μάλιστα δε ορισμένοι μου λένε ότι η ατμόσφαιρα της Αθήνας τους θυμίζει την Κίνα... όπου σε όποια πόλη και να πας είναι δύσκολο να αναπνεύσεις.
Τι λες ρε νεοέλληνα που θέλεις το κάθε μέλος της οικογενείας σου να έχει αυτοκίνητο; Τι μας λες; Έμαθες ξαφνικά και εσύ τι είναι το LPG;; Είχες και στο χωριό σου LPG;
Τι έγινε λέει, θες να καις ξύλα; Τι μας λες, θα σου βάλω τόσο πολύ φόρο στο ξύλο, που θα τρέχεις να καις πετρέλαιο και θα λες και ευχαριστώ. Δεν βλέπεις την αιθαλομίχλη που έχεις δημιουργήσει;
Τόλμησες και θέλεις να έχεις ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο; Τι μας λες; Στο χωριό σου σκεφτόσουν το βιοτικό επίπεδο;
Ακούς εκεί να κάνουμε απολύσεις από το δημόσιο; Θα προσλάβουμε άλλους τόσους ρε και αν σου αρέσει!! Θα τους πληρώνεις θες δεν θες και ας μην γουστάρεις. Αλλιώς πήγαινε μετανάστης όπως πήγε και ο πατέρας σου την δεκαετία του ‘60. Άντε γιατί πολλοί έχουμε μαζευτεί σε αυτό το χωριό.
Ακούς εκεί τόλμησες να σηκώσεις κεφάλι και τόλμησες να τα βάλεις με το μεγάλο κράτος; Ξέρεις ποιοι είμαστε εμείς ρε;
Δεν το ξέρεις ότι εμείς το κόμμα είμαστε ο νόμος και το κράτος και εμείς κάνουμε κουμάντο; Δεν ξέρεις ότι δεν σου δίνουμε λογαριασμό; Δεν στο έμαθαν αυτό στο χωριό σου; Άντε ρε από δω που θες και δικαιώματα...


Πηγή:http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: