Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Χαλκιδική: Οι «χρυσοθήρες» και τα έργα για το περιβάλλον

Το Στίγμα: υπάρχουν οικολόγοι και ... "οικολόγοι".
Σε εκτεταμένη ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην περιοχή στη Χαλκιδική αλλά και αυτές που προγραμματίζονται ή ήδη έχουν αποφασιστεί για το μέλλον, προχώρησε η εταιρία που χειρίζεται μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σε κάποιον τομέα της οικονομίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, τα προσεχή χρόνια το ύψος των επενδύσεων θα ανέλθει στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Πριν αναφερθούμε στις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, δεν χρειάζεται να υπογραμμίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε σε όλους τους τόνους, ότι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την αξιοποίηση των αποθεμάτων μεταλλευμάτων της περιοχής που θεωρούνται από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. Αυτό που θα συνιστούσαμε σε όσους διαμαρτύρονται προκαλώντας ακόμα και σοβαρά επεισόδια στην περιοχή, είναι σε συνεργασία με επιστήμονες, να καταγράψουν έργα που θα πρέπει να γίνουν και να πιέσουμε όλοι μαζί για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της εταιρίας. Καθότι, μπορεί να κοπτόμαστε για το περιβάλλον, δεν διαμαρτυρόμασταν όμως με τον ίδιο τρόπο όταν όλα είχαν αφεθεί στην τύχη τους…
Όπως λοιπόν αναφέρεται, υφίσταται επενδυτικό σχέδιο εξόρυξης, επεξεργασίας και παραγωγής μετάλλων όπως χρυσού, χαλκού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου της εταιρία «Ελληνικός Χρυσός», με την έγκριση του ΥΠΕΚΑ από τις 8 Ιουλίου του 2011. Η εταιρεία υποστηρίζει, ότι έχουν υλοποιηθεί έργα ύψιστης περιβαλλοντικής σημασίας, ύψους 40 εκατ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή:
Το 2016 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο καθαρισμού της λίμνης παλαιών αποθέσεων στην περιοχή της Ολυμπιάδας, που άρχισε τον περασμένο Ιούνιο.
Ήδη, έχουν υλοποιηθεί περιβαλλοντικά έργα όπως:
α) κατασκευή μονάδας κατεργασίας των όξινων νερών στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος, β) κλείσιμο του μεγαλύτερου μέρους των στοών του παλαιού μεταλλείου του Μαντέμ Λάκκου γ) διευθέτηση του ρέματος Γιάνναβου πάνω από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών
Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτών των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων είναι ήδη ορατά: Μετρήσεις αποδεικνύουν ότι έχει μειωθεί δραστικά η ποσότητα και έχει βελτιωθεί αισθητά η ποιότητα των όξινων υδάτων της περιοχής του Στρατωνίου. Όπως τονίζουν ειδικοί, η περιβαλλοντική διαχείριση αυτού του επιπέδου δημιουργεί τις αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις για συνέργειες με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως π.χ. τον τουρισμό, τη γεωργία, την αλιεία, την κτηνοτροφία κλπ.
H καναδική εταιρεία Eldorado Gold Corporation (www.eldoradogold.com), κατέχει σήμερα το 95% της Ελληνικός Χρυσός. Ήδη απασχολούνται πάνω από 1.500 εργαζόμενοι στην Ελληνικός Χρυσός και στους εργολάβους της, εκ των οποίων το 90% είναι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το έργο. Στις αρχές του 2013 αναμένεται η πρόσληψη άλλων 200 ατόμων. Στη φάση της πλήρους ανάπτυξης του έργου, ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 5.000 – 6.000 άμεσα και έμμεσα απασχολούμενους.
Μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να επενδύσει η Eldorado πάνω από 1 δισ. δολάρια στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η εταιρεία έχει αναλάβει την δέσμευση να συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία είτε με κεφάλαια ύψους 3 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2015. Από το 2016 το ποσό αυτό θα ανέλθει σε τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ ετησίως και θα συνδέεται με το ύψος της παραγωγής και τις τιμές των μετάλλων στις διεθνείς αγορές.
Με βάση αυτά τα ποσά προγραμματίζονται αναπτυξιακά αλλά και έργα υποδομής του Δήμου Αριστοτέλη που αφορούν τη δασοπυρόσβεση / δασοπροστασία της περιοχής, τα δίκτυα ύδρευσης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και τόπων ιστορικής μεταλλευτικής σημασίας την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και δημιουργίας σχολής μαθητείας για μεταλλευτικά / μεταλλουργικά θέματα. 

Πηγή:http://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: