Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Παρακράτος στις δασικές υπηρεσίες.

To Στίγμα: Καταγγελία .. χαστούκι
Πολύγυρος  1/8/2013 

Προς τον Γενικό Γραμματέα  της
 Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης

 

Θέμα:  Παρακράτος  στις δασικές υπηρεσίες της  Χαλκιδικής.

 κ. Γενικέ  Γραμματέα 


    Μέσα στην  γενικά θλιβερή κατάσταση της  Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης  εξαιρετική περίπτωση αποτελούν  οι δασικές υπηρεσίες του νομού Χαλκιδικής. Δεν πρόκειται απλά για αλλαζονική, αυθαίρετη και περιφρονητική για τους πολίτες συμπεριφορά και για φαινόμενα διαπλοκής ή ανεπάρκειας. Πρόκειται για κανονική και πλήρη λειτουργία παρακράτους.

    Από τα πιό “ελαφρά” παραπτώματα η παράνομη είσοδος σε ιδιοκτησίες -  που είναι κανόνας για τους δασικούς υπαλλήλους – και η περιφρονητική και απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στα αιτήματα και ερωτήματα των πολιτών.



  Τα πιό σοβαρά, η εξαφάνιση – κλοπή φακέλλων από τα αρχεία, η παραποίηση δασικών χαρτών, οι ψευδείς βεβαιώσεις, οι με ψευδή και κατασκευασμένα στοιχεία μηνύσεις, οι ψευδομαρτυρίες, η προκλητική παραπλάνηση της Δικαιοσύνης, η χρήση πλαστών εγγράφων.

     Ακραία, αλλά  φυσικό επακόλουθο όλων αυτών,  είναι η περίπτωση  υφισταμένου σας, που ενώ εμφανίζεται ως τιμητής και προστάτης του περιβάλλοντος και του Δημόσιου συμφέροντος, έχει καταστρέψει ο ίδιος, σύμφωνα με μαρτυρίες, τμήμα δάσους με εκχέρσωση και κοπή δεκάδων πεύκων. Χάριν των ισορροπιών και της “συναδελφικής αλληλεγγύης”, απολαμβάνει ασυλίας.

    Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί  και τα προϊστάμενα κλιμάκια, αν δεν συμμετέχουν, παριστάνουν  ότι δεν καταλαβαίνουν τα οφθαλμοφανή  και αυτονόητα. Φαίνεται ότι  είναι τόσες πολλές οι επιλήψιμες  ενέργειες, που ο καθένας έχει  κάτι για να “κρατάει” τους γύρω του προϊσταμένους ή υφισταμένους. Η συγκάλυψη επομένως προκύπτει ως φυσικό επακόλουθο, αν συνυπολογισθεί και το άγχος της διατήρησης των αξιωμάτων μέσω των ισορροπιών.

    Οι πειθαρχικές  διαδικασίες, όταν κινούνται,  είναι βέβαιο ότι καταλήγουν σε απαλλαγή. Όταν οι κρίνοντες έχουν ήδη δείξει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να επιβάλλουν την νομιμότητα, όταν αρκούνται στο “δεν ανευρεθήκαν  τα πρωτότυπα” αναφερόμενοι στην κλοπή  ολόκληρου φακέλλου με χάρτες, όταν η προκλητική παραποίηση των χαρτών, αντιμετωπίζεται ως “κάποια ασάφεια των οριογραμμών”, δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ότι θα αναγνωρισθεί το δίκαιο και θα επιβληθούν κυρώσεις.

     Όταν δεν  ανακαλούνται οι εξαιρετικά μεροληπτικές και φανερά άδικες ενέργειες, όταν παραμένουν σε θέσεις ευθύνης υπαλληλοι που βαρύνονται, βάσει στοιχείων, με παράνομες και βλαπτικές για το Δημόσιο συμφέρον ενέργειες, όταν διατηρούνται σε ισχύ εξουσιοδοτήσεις προς ανεπαρκή, ευάλωτα και επομένως επικίνδυνα στελέχη, οποιαδήποτε έρευνα ή πειθαρχική διαδικασία είναι προδιαγεγραμμένο να μην καταλήξει πουθενά.

      Το παρακράτος, τελικά, εύχεται και ελπίζει να  κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες,  για να αποκτήσει πιστοποιητικά  νομιμότητας που θα χρησιμοποιήσει  στη συνέχεια και για την απαλλαγή του από ποινικές ευθύνες.

      Πρέπει  να επισημάνω ακόμη ένα πολύ  σοβαρό ενδεχόμενο, που για την  κοινωνία της Χαλκιδικής αποτελεί  πεποίθηση. Η αυθαίρετη και  ανεξέλεγκτη χρήση των αρχείων  με την εξαφάνιση φακέλλων και την εμφάνιση πλαστών χαρτών, δίνει την δυνατότητα ανεξέλεκτης κρίσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος εκτάσεων μεγάλης αξίας. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο αθέμιτων συναλλαγών.

Με εκτίμηση
 Αργύρης  Λαφαζάνης
 πρώην Διευθυντής της ΔΕΗ Χαλκιδικής
 πρώην Νομάρχης Χαλκιδικής
πρώην Βουλευτής Χαλκιδικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: