Αγόρασε τα βρετανικά πολυκαταστήµατα Χάροντς, το 15% του Χρηµατιστηρίου του Λονδίνου, απέκτησε το 7% της τράπεζας Βarclays και ποσοστό στη Santander, το 26% των βρετανικών πολυκαταστηµάτων Sainsbury και µεγάλο αριθµό ακινήτων σε µερικούς από τους πιο ακριβούς δρόµους του Λονδίνου. Επίσης, χρηµατοδότησε... το κανάλι Αl Jazeera και έθεσε υποψηφιότητα για να φιλοξενήσει η χώρα του το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Ποδοσφαίρου του 2022. Βρέθηκε πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην ελληνική οικονομική σκηνή λόγω της καίριας συμμετοχής και συνδρομής του στο τραπεζικό deal μεταξύ Alpha και Eurobank και μόλις χθες είναι μέτοχος στα μεταλλεία Κασσάνδρας!
Ο λόγος για τον 58χρονο εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, ο οποίος φαίνεται ότι έχει αδυναμία στις ανατροπές, είτε αυτό αφορά… τον πατέρα του από το θρόνο είτε αφορά τις οικονομικές ισορροπίες.
Γεννημένος στη Ντόχα, εκπαιδευμένος στη στρατιωτική ακαδημία της Αγγλίας
Ο εμίρης του Κατάρ γεννήθηκε στη Ντόχα το 1952 και εκπαιδεύτηκε στη στρατιωτική ακαδημία Sandhurst στην Αγγλία. Επέστρεψε το 1971 στην χώρα του (ημερομηνία που ανεξαρτητοποιήθηκε το Κατάρ) και -αφού χρήστηκε αντισυνταγματάρχης- του ανατέθηκε η διοίκηση ενός τάγματος το οποίο έκτοτε πήρε το όνομα του (Hamad Mobile).
O Χαμάντ μπιν Χαλίφα έφθασε μέχρι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ και το 1977 ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας της χώρας με στόχο τον εκσυγχρονισμό του στρατού. Την ίδια χρονιά αναγορεύτηκε και διάδοχος του θρόνου.
Η πολιτική του πορεία ήταν ανοδική καθώς στη συνέχεια συμμετείχε στο Ανώτατο Συμβούλιο Σχεδιασμού του Κατάρ, ενώ το 1992 ανέλαβε αυξημένες αρμοδιότητες στη διακυβέρνηση της χώρας καθώς και στη διαχείριση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ανέτρεψε τον πατέρα του ενόσω βρισκόταν εκτός Κατάρ
Η ημερομηνία-κλειδί για τον Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι ήταν η 27η Ιουνίου 1995 όταν και πρωτοστάτησε σε αναίμακτο πραξικόπημα κατά του ίδιου του πατέρα ο οποίος βρισκόταν για διακοπές στη Γενεύη.
Οι προσπάθειες του στράφηκαν από την πρώτη στιγμή στον εκσυγχρονισμό της χώρας και τη δημιουργία έργων υποδομής ενώ μέσω των επενδύσεων στο εξωτερικό έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα σύνορα του Κατάρ και του αραβικού κόσμου. Σταθερή φιλοδοξία του να μετατρέψει το Κατάρ σε οικονομικό κέντρο.
Η «ισχυρή» γυναίκα πίσω από τον «ισχυρό» άνδρα
«Πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα, κρύβεται μία γυναίκα» λέει το γνωστό ρητό και ισχύει και στην περίπτωση του εμίρη του Κατάρ. Καθότι Άραβας, βέβαια, δεν είναι η μόνη αλλά σίγουρα είναι η πιο δυναμική και αυτή που εμπιστεύεται απόλυτα ο ίδιος.
Πρόκειται για τη Σεΐκα Μοζάχ, τη δεύτερη από τις τρεις συζύγους του εμίρη με τα 24 παιδιά, στην οποία έχει εμπιστευτεί ο ίδιος κρίσιμους τομείς όπως η εκπαίδευση και τα δικαιώματα των παιδιών.
Ούσα η γυναίκα που τον συνοδεύει σε επισκέψεις με υψηλό προφίλ, η Σεΐκα παντρεύτηκε τον εμίρη το 1977 σε ηλικία 18 ετών και σήμερα θεωρείται από τις ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο. Μεταξύ άλλων, σε αυτήν πιστώνεται κυρίως η απόφαση του εμίρη να δώσει το 1977 δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες του Κατάρ.
Μαζί της έχει αποκτήσει και τον γεννηθέντα το 1980 σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τάνι ο οποίος έχει αναγορευτεί σε φυσικό κληρονόμο του Κατάρ.
Αγορές σε όλο τον κόσμο με ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια
Η φιλοδοξία του εμίρη, όπως προαναφέρθηκε, είναι μία: να μετατρέψει το κράτος με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα παγκοσμίως, το Κατάρ, σε οικονομικό κέντρο.
Έχοντας ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια (με πάνω από 50 δισ. ευρώ), στο πλαίσιο του σχεδιασμού του εμίρη συγκαταλέγονται και οι «επιθετικές» επενδύσεις στο εξωτερικό σε τράπεζες, ακίνητα, τουρισμό και ενέργεια. Ο εμίρης του Κατάρ διατηρεί -μεταξύ άλλων- σημαντικό μερίδιο των Volkswagen και Porsche, της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, της Miramax Films, της τράπεζας Barclay’s, των σούπερ μάρκετ Sainsbury’s, ενώ είχε αφήσει «άφωνες» τις αγορές το 2010 όταν αγόρασε από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ το πολυκατάστημα Harrods στην καρδιά του Λονδίνου έναντι 2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα θεωρείται ο -κατ’ ουσίαν- ιδιοκτήτης του Al Jazzerra, το οποίο δημιούργησε ως αντίπαλον δέος στα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα της Δύσης. Ο ίδιος το έχει αρνηθεί πολλάκις αλλά ωστόσο έχει παραδεχθεί ότι το έχει βοηθήσει με 137 εκ. δολάρια.
Η πρόταση στη Μάντσεστερ Γ. και η διαφήμιση στη Μπαρτσελόνα
Οι επενδύσεις του εμίρη επεκτείνονται όμως και στο ποδόσφαιρο έχοντας ήδη κάνει μερικές ηχηρές προτάσεις αλλά και πραγματοποιώντας το «όνειρο» της ανάληψης του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022 από το αραβικό κράτος.
Όλοι θα θυμούνται ότι τον Ιανουάριο ο εμίρης του Κατάρ κατέθεσε πρόταση 2 δισ. ευρώ στους αδερφούς Γκλέιζερ (ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), πρόταση που επιθυμούσαν να ολοκληρωθεί και οι οπαδοί των «κόκκινων διαβόλων». Τελικά η πρόταση απορρίφθηκε αλλά όσοι τον γνωρίζουν καλά λένε ότι θα επανέλθει.
Παράλληλα, έγινε ο άνθρωπος που «έβαλε» διαφήμιση (Qatar Foundation) στη φανέλα της Μπαρτσελόνα για πρώτη φορά στην ιστορία της από το 1899 που ιδρύθηκε με κόστος … 125 εκ. ευρώ!
Η αγάπη του για την Ελλάδα και οι τακτικές επισκέψεις
Οι επισκέψεις του εμίρη στην Ελλάδα δεν είναι σπάνιες και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις όποιες προοπτικές για επενδύσεις.
Ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι αγαπάει την Ελλάδα και την «τιμά» με την παρουσία του κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπές. Αυτό έκανε και φέτος επισκεπτόμενος Κεφαλονιά, Ζάκυνθο αλλά και Παξούς.
Συνοδευόμενος από σωματοφύλακες που… δεν αστειεύονται αλλά και από την πολυτελέστατη θαλαμηγό του (ένα γιοτ 133 μέτρων με ελικοδρόμιο, 5 σουίτες, πισίνα, τζακούζι και αίθουσα συσκέψεων), ο εμίρης του Κατάρ επισκέφθηκε «μυστικές» παραλίες και περπάτησε στα σοκάκια.
Όπως φάνηκε, έχει αδυναμία στο ψάρι καθώς εθεάθη να ψωνίζει ο ίδιος από τις ψαρότρατες στη Κεφαλονιά. Μάλιστα συζήτησε με τους ψαράδες ρωτώντας τους πώς να μαγειρέψει τις τσιπούρες και τους σαργούς που πήρε για περίπου 100 ευρώ!
Πηγές: tanea.gr, star.gr. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου