Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Γιατί ξέσπασε πόλεμος κυβέρνησης-τραπεζιτών -Έχασαν 28,5 δισεκ. οι μεγάλες ελληνικές οικογένειες

Tα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, την ώρα που η κυβέρνηση δήλωνε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κατά 50%, κάποιοι επιφανείς επιχειρηματίες και τραπεζίτες της χώρας διαπίστωναν με οδύνη και οργή ότι έχαναν οριστικά ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους. Η δύσκολη μάχη στη Σύνοδο Κορυφής για να κρατήσουν τουλάχιστον τον έλεγχο των τραπεζών χάθηκε και την επομένη ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε νέα επίθεση δηλώνοντας ότι.... «μεταξύ τραπεζιτών και έθνους η κυβέρνηση επέλεξε το έθνος».

Α πό το 2009 μέχρι σήμερα ορισμένες από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδας (Λάτσηδες, Βαρδινογιάννηδες, Κωστόπουλοι, του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου κ.ά.) μαζί με 600.000 ακόμη  μικρομετόχους των ελληνικών τραπεζών παρακολουθούσαν την κρίση χρέους να εντείνεται και να εξαϋλώνει την περιουσία τους μέσα από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο κ. Σπύρος Λάτσης έχει υποστεί ζημία που ξεπερνάει κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή του στη Eurobank.

Η ίδια εικόνα υπάρχει σε όλες τις τράπεζες για τους σημαντικούς μετόχους τους. Για παράδειγμα, ζημίες άνω των 600 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχει υποστεί η οικογένεια Βαρδή Βαρδινογιάννη, η οποία φέρεται να κατέχει άνω του 5% της Τράπεζας Πειραιώς. Μεγάλες κεφαλαιακές ζημίες έχει καταγράψει και η οικογένεια Κωστόπουλου της Αlpha Bank. Συνολικά, η οικογένεια μαζί με τα ιδρύματα ελέγχει το 9% της τράπεζας. Η αξία αυτού του ποσοστού το 2009 ήταν περίπου 390 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή την εβδομάδα το 9% της τράπεζας κόστιζε κάτι λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τους βασικούς μετόχους των τραπεζών μεγάλες είναι οι οικονομικές απώλειες και για τους τραπεζίτες. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης  Σάλλας κατέχει το 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της. Οι μετοχές αυτές το 2009, που η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς ήταν 2,7 δισ. (και όχι την περίοδο της χρηματιστηριακής ευφορίας του 2006 που είχε φτάσει τα 7 δισ.), άξιζαν περίπου 38 εκατ. Σήμερα κοστίζουν 3,8 εκατ. ευρώ. 
protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: