Μέρος δεύτερο στο πολύκροτο σκάνδαλο της παράνομης παραχώρησης και κατασκευής κατοικιών στο Πόρτο Καρράς, που κατά το παρελθόν οδήγησε στην παραίτηση του τότε υφυπουργού κ. Πάχτα. Σήμερα η «F.S» αποκαλύπτει ότι με αυθαίρετο τρόπο η Νομαρχία Χαλκιδικής αποχαρακτήριζε προς όφελος της Πόρτο Καρράς Α.Ε. φιλέτα γης, παρακάμπτοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες, και αυτό παρά την ξεκάθαρη γνωμοδότηση πολλών διοικητικών υπηρεσιών της νομαρχίας και τις περιφέρειας. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρουσιάζονται «χοντρές ατασθαλίες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πηγή του ρεπορτάζ, κάτι που ούτε λίγο ούτε πολύ μεταφράζεται σε έλλειψη τουλάχιστον πέντε(!) διαφορετικών δικαιολογητικών από υπηρεσίες του Δημοσίου.
Βιλαέτι η νομαρχία, όργια με τις υπηρεσίες
Το «ράλι» έκδοσης των σχετικών δικαιολογητικών από τη νομαρχία φαίνεται πως δεν είχε τελειωμό. Ο νομάρχης Χαλκιδικής κ. Ζωγράφος δεν σταμάτησε ούτε μπροστά στη δασική υπηρεσία ούτε στην πολεοδομία, που τελικά αναγκάστηκε να ζητήσει την άμεση επέμβαση της Αστυνομίας για την αναστολή των εργασιών κατασκευής του συγκροτήματος. H «F.S.» έχει σήμερα στην κατοχή της τουλάχιστον 6 αποδεικτικά τεκμήρια και έγγραφα των διοικητικών υπηρεσιών....
που πιστοποιούν τα ανωτέρω. Συγκεκριμένα, στις 29 Ιανουαρίου 2010 η Πόρτο Καρράς Α.Ε. καταθέτει φάκελο στο τμήμα Ελέγχου και Έκδοσης Αδειών της Νομαρχίας Χαλκδιδικής για την τετραετή αδειοδότηση κατασκευής στην Σιθωνία Χαλκιδικής τριώροφων υπερπολυτελών κατασκευών εμβαδού 80.174,97 τ.μ., ύψους 7,5 μέτρων και συνολικού προϋπολογισμού 3.782.421,90 εκατ. ευρώ.
Στις 19 Αυγούστου 2010 το γραφείο νομάρχη, με την υπ’ αριθμόν 01/1321 οδηγία του προς τη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής και τα Δασαρχεία Πολυγύρου, Αρναίας και Κασσάνδρας, και με 7 κοινοποιήσεις σε διαφορετικούς παραλήπτες, αναφέρει ρητά ότι «για την αποφυγή της ταλαιπωρίας και με γνώμονα το συμφέρον εξυπηρέτησης των πολιτών κρίνουμε ότι δεν απαιτείται και δεν θα πρέπει να ζητείται να προσκομίζεται πράξη του δασάρχη περί του μη δασικού χαρακτήρα [των εκτάσεων] όταν ζητείται έκδοση πολεοδομικής άδειας».
Ούτε ένα μήνα αργότερα, συγκεκριμένα στις 6 Σεπτεμβρίου 2010, ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος της Πολεοδομίας κ. Ευάγγελος Θεοχαρίδης, πολιτικός μηχανικός ΠΕΙ με Α΄ βαθμό, υπογράφει την άδεια οικοδόμησης για την «ανέγερση οικισμών πολυτελείας - κατοικιών με υπόγειο και πισίνα» με αριθμό άδειας 199 και αριθμό πρωτοκόλλου 15/493, έχοντας υπόψη του τα άρθρα 55 και 56 του ΠΔ17/7/1923 και το από 8/13.7.1993 ΦΕΚ 795 Δ. Η άδεια συνοδεύεται από γνωμοδότηση και μελέτη του κ. Κωνσταντίνου Στέγγου, διπλότυπο, στοιχεία οικοδομής και τοπογραφικό σκαρίφημα.
Δέκα μόλις ημέρες αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου 2010, έρχεται η επίσημη απάντηση της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής από τον διευθυντή Δασών Χαλκιδικής κ. Ελευθέριο Πιτσόκο, που τοποθετείται ξεκάθαρα κατά της απόφασης του νομάρχη, αναιρώντας την προηγούμενη «οδηγία» του. Το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 4139 και θέμα «Έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού για την έκδοση οικοδομικών αδειών» συνοδεύεται από αναλυτικό δικαιολογητικό και καταλήγει: «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι προαπαιτούμενη η πιστοποίηση της Δασικής Υπηρεσίας περί του δασικού ή μη χαρακτήρα των εκτάσεων στις οποίες υπάρχει αίτημα για έκδοση άδειας δόμησης και οι οποίες βρίσκονται εκτός των ορίων έγκυρων και εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων».
Το θέμα κορυφώνεται με την άμεση παρέμβαση της πολεοδομίας. Πριν από περίπου 10 μέρες, συγκεκριμένα στις 5 Νοεμβρίου του 2010, ο κ. Ματθαίος Τοτικίδης, προϊστάμενος του τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχίας Χαλκιδικής αποστέλλει έγγραφο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολαου Σιθωνίας ζητώντας από την Αστυνομία να διακόψει άμεσα «κάθε οικοδομική εργασία που εκτελείται στην περιοχή δυνάμει της ανωτέρω οικοδομικής άδειας», με το δικαιολογητικό ότι στην υποβληθείσα πρόταση του Πόρτο Καρράς «δεν περιλαμβάνονται», κατά παράβαση της παραγράφου 1 α, άρθρο 3 του Π.Δ. 8-7-1993 (ΦΕΚ 795/93), η προσήκουσα πράξη χαρακτηρισμού από τη Δασική Υπηρεσία, η έγκριση του ΕΟΤ, η έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας για τις εκσκαφές, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και επιπτώσεων του αρμόδιου φορέα, αλλά και η έγκριση μελέτης έργων υποδομής, δεδομένου του μεγέθους του έργου και του αριθμού των κατοικιών. Κατά τα άλλα, όμως, η άδεια στο Πόρτο Καρράς δινόταν άνευ φόβου και πάθους στις 6 Σεπτέμβρη…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου