Στο πρώτο μισό του Δεκέμβρη αναμένεται να τοποθετηθεί το νομαρχιακό συμβούλιο της Χαλκιδικής, όσον αφορά στη γνωμοδότησή του επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για τη μεγάλη επένδυση χρυσού που προωθείται στην περιοχή της Ολυμπιάδας, ύψους 1,3 δισ. ευρώ και με πρόβλεψη για δημιουργία 2.500 άμεσων κι έμμεσων θέσεων εργασίας.
Ήδη, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει αποστείλει τη σχετική ΜΠΕ στη νομαρχία και την Παρασκευή, στις 26 Νοεμβρίου, μεταβαίνει στον Πολύγυρο η ειδική γραμματέας ΥΠΕΚΑ, κ. Καραβασίλη για να μετάσχει στην πρώτη ανοικτή διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί στο επιμελητήριο της πόλης, σε σχέση με την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός.
Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις η νυν νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της Χαλκιδικής φέρεται να διάκειται θετικά...
στην επένδυση χρυσού, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα διασφαλιστούν οι όροι για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής, σε συνδυασμό με τον τόνωση της οικονομίας.
Κατά τις ίδιες πηγές η διαδικασία της διαβούλευσης θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2011. Κατόπιν η γνωμοδότηση θα διαβιβαστεί στο ΥΠΕΚΑ το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση –ζητώντας ενδεχομένως κάποιες πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες- για το αν θα εγκρίνει ή όχι τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που έχει καταθέσει ο επενδυτής. Επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί και να εγκριθεί ή όχι και η τεχνική μελέτη του έργου, η οποία, βάσει του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί, ως διαδικασία, στις αρχές του 2012.
Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, εφόσον η ΜΠΕ πάρει το «πράσινο φως» του ΥΠΕΚΑ, η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ θα μπορεί να αναπτύξει το σχεδιασμό της περί της τμηματικής υλοποίησης της επένδυσης, δρομολογώντας τις απαραίτητες εργασίες για την απορρύπανση παλαιάς λεκάνης απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας. Στο συγκεκριμένο project που αναμένεται να συνδυαστεί και με απόληψη τόσο του χρυσού, όσο και τυχόν άλλων εκμεταλλεύσιμων ορυκτών, που υπάρχουν στον πυθμένα της, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να απασχοληθούν περίπου 200 άτομα. Αυτή τη στιγμή στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής έχουν δημιουργηθεί περίπου 400 θέσεις εργασίας, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη η επένδυση θα απασχολεί 1.500 εργαζόμενους και άλλες 1.000 θέσεις στο νομό θα συντηρούνται έμμεσα. Οφέλη εκτιμάται ότι θα προκύψουν και για τον τουριστικό τομέα, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επενδυτής προτίθεται να παραδώσει, εντός 5ετίας, όλο το παραλιακό μέτωπο «καθαρό» από μεταλλευτικές δραστηριότητες, και παράλληλα να μεταφέρει το εργοστάσιο Στρατωνίου μακριά από την περιοχή όπου είναι χωροθετημένο σήμερα.
Υπέρ της επένδυσης, εξάλλου, έχει ταχθεί και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, με τον πρόεδρό της Άγγελο Πράτσα να καλεί, πριν λίγες ημέρες, και τη ΓΣΕΕ να σταθεί αρωγός και να τη στηρίξει.
Όπως, όμως, ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΚΑ η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου θα είναι δυνατή μόνον εφόσον διασφαλισθούν τα ακόλουθα:
•Υψηλή προστασία περιβάλλοντος με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.
•Αποκατάσταση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής ζημιάς.
•Συνεισφορά της επένδυσης σε μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής με τόνωση υφιστάμενων δραστηριοτήτων και τη δημιουργία νέων, όπως τουρισμός, πολιτισμός, εκπαίδευση, τεχνολογία κι επιστήμη.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου