Η Ιρλανδία ζήτησε επισήμως την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών τάχθηκαν υπέρ του αιτήματος στήριξης της Ιρλανδίας και δήλωσαν ότι είναι υπέρ ενός σχεδίου ενίσχυσης που θα διατεθεί την άνοιξη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν καλωσόρισε «την ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό βοήθειας».
Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι η Ιρλανδία πρέπει να αποδείξει....
Νωρίτερα σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, εξετάστηκε το ζήτημα της οικονομικής στήριξης της Ιρλανδίας από τον μηχανισμό στήριξης.
Το ζήτημα απασχόλησε το ιρλανδικό υπουργικό συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν ζήτησε την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.
Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup κατέληξε απόψε σε απόφαση για την Ιρλανδία, σχετικά με την ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης.
Σημειώνεται ότι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένινχαν, έπειτα από τις συναντήσεις του με αξιωματούχους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που βρίσκονται στην ιρλανδική πρωτεύουσα από την Πέμπτη, ανέφερε πως το ύψος της βοήθειας θα φτάσει τα «δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ».
Το Λονδίνο ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να στηρίξει την Ιρλανδία, καθώς η βιωσιμότητα της οικονομίας της είναι προς όφελος της Βρετανίας.
Όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, η βρετανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις για το μέγεθος της οικονομικής στήριξης που θα παρασχεθεί στο Δουβλίνο από τον μηχανικό στήριξης.
Τόσο η Βρετανία όσο και η Σουηδία διεμήνυσαν ότι είναι έτοιμες να χορηγήσουν επιπλέον διμερή δάνεια προς την Ιρλανδία εαν χρειαστεί.
Το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο της Ιρλανδίας ασχολήθηκε με τις τελευταίες λεπτομέρειες στο πρωτοφανές πακέτο τετραετούς λιτότητας, που ξεκινάει με τον προϋπολογισμό του 2011 και στοχεύει σε μείωση του ιρλανδικού ελλείμματος κατά 15 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση αναφέρει πως το σχέδιο, που θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη, έχει την υποστήριξη πολλών ειδικών του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ.
Στο σχέδιο όμως δεν θα περιλαμβάνεται, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μπρ. Κόουεν, η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης 12,5% στα κέρδη των επιχειρήσεων, το ισχυρότερο χαρτί του Δουβλίνου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
ότι η βοήθεια της ΕΕ και του ΔNT είναι απαραίτητη για να προστευτεί η σταθερότητα του ευρώ, εάν θέλει να επωφεληθεί από το μηχανισμό.
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου