Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

H Χρυσή Αυγή ως ευκαιρία...

To Στίγμα:  υπάρχουν πολλοί "χρυσαυγίτες" ακόμη
Του Κώστα Στούπα
"Αν µε θανατώσετε, δε θα βρείτε εύκολα άλλον σαν κι εµένακολληµένον από τον θεό στην πόλη, αν και είναι αστείο να το πούµε έτσι, σαν σε µεγάλο και δυνατό άλογο, µα νωθρό απ΄ το πάχος του, που για να ξυπνήσει έχει ανάγκη από µιαν αλογόµυγα. Σαν τέτοια µου φαίνεται πως µε κόλλησε κι εµένα ο θεός στην πολιτεία, να σας ξυπνώ και να σας πείθω και να σας πειράζω καθέναν από σας, κι έτσι δεν παύω όλη την ηµέρα να σας κολλάω εδώ κι εκεί."

Πλάτωνος Απολογία Σωκράτους, 30e-31a

Η δημοσιογραφία που εκτιμώ δεν είναι αυτή που λιβανίζει την εκάστοτε εξουσία, κυβερνητική, οικονομική ή κομματική κλπ. Η δημοσιογραφία έχει νόημα όταν μοιάζει με την αλογόμυγα του Σωκράτη, να μην σέβεται τα καθιερωμένα και τις καταστημένες προκαταλήψεις.
 Υπό το πρίσμα αυτό προτιμώ να αδικώ τους κρατούντες και τις επικρατούσες προκαταλήψεις έστω και αν αυτό γίνεται σε βάρος κάποιας αντικειμενικότητας. Εξάλλου την πορεία της προόδου και του πολιτισμού την αντιλαμβάνομαι σαν πορεία εναλλαγής απλούστερων προκαταλήψεων με άλλες περισσότερο σύνθετες.
 Με απλά λόγια δεν υπάρχει αλήθεια που δεν εμπεριέχει το ψέμα της και οι ουτοπίες είναι για τους αδαείς.
 Η προσπάθεια εξάρθρωσης της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, μιας οργάνωσης στελεχωμένης κυρίως με άτομα που προέρχονται από τον υπόκοσμο (κάτι που δεν ισχύει επ’ ουδενί για όσους από το άλλο άκρο καλλιεργούν την ανομία) δεν αποτελεί αποσπασματική προσπάθεια επιβολής της δημοκρατικής νομιμότητας.

Μέχρι να αποτελεί τη σημαντικότερη προσπάθεια της δημοκρατικής πολιτείας να προστατευτεί από τη χειρότερη μορφή αμφισβήτησής της ιδεολογικής και έμπρακτης.

Άλλες προσπάθειες επιβολής της δημοκρατικής νομιμότητας τον τελευταίο καιρό ήταν:

Το τέλος της αυθαίρετης επί μήνες κατάληψης της μονάδας Χαλυβουργίας που στηριζόταν και χορηγούνταν πολιτικά από τα δυο άκρα σε πλήρη σύμπνοια και συνύπαρξη.

Το τέλος αυθαίρετων καταλήψεων που λειτουργούσαν ως χώροι που δεν ίσχυαν οι κανόνες της δημοκρατικής πολιτείας και επωάζονταν ενέργειες σε βάρος της.

Την είσοδο της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο προκειμένου να προστατευθεί το δικαίωμα τη συγκλήτου να συνέρχεται χωρίς υποδείξεις και απειλές από ηχηρές μειοψηφίες...

Η στοιχειώδης εκκαθάριση του κέντρου της πρωτεύουσας και άλλων σημείων της χώρας από τους λαθρομετανάστες και την εγκληματικότητα που συνοδεύει την αυξημένη παρουσία εξαθλιωμένων ανθρώπων. Δεν είμαστε ρατσιστές, ούτε αδιάφοροι με το πρόβλημα αλλά το να αφήσουμε τη χώρα και τη ζωή στο χάος της μετακίνησης πληθυσμών δεν είναι λύση ούτε για μας, ούτε γι’ αυτούς...

Είναι αδιανόητο για μια ευρωπαϊκή χώρα ο έλεγχος της πολύπαθους ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης να αποτελεί σημείο διεκδίκησης μεταξύ της άκρας δεξιάς και αριστεράς...

Είναι αδιανόητο ακόμη και αν έχουν δίκιο κάποιοι στις Σκουριές, να περιλούζονται άνθρωποι με βενζίνη γιατί κάνουν τη δουλειά τους που είναι νόμιμη και έχει την άδεια λειτουργίας από τη δημοκρατική πολιτεία.

Υπάρχουν λοιπόν κάποια σημάδια προσπάθειας υποχώρησης του «μπάχαλου» της  μεταπολίτευσης, το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική δυσπραγία και άρα και τη χρεοκοπία που βιώνουμε.

Κανείς δεν ρισκάρει να επενδύσει σε μια χώρα που εκτός της επίσημης φοροκλοπής από το επίσημο δημόσιο(φοροκλοπή είναι αυξημένοι φόροι χωρίς ανάλογη ανταπόδοση) υπάρχουν συμμορίες της νύχτας με πολιτική εκπροσώπηση που πωλούν προστασία ή συνδικάτα με ανάλογες δραστηριότητες και άλλο μανδύα κάλυψης.

Οσο ο μέσος δυνητικός επενδυτής δεν νιώθει ασφαλής να επενδύσει η ανεργία θα αυξάνεται.

Η ΧΑ στο βαθμό που υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα λειτουργεί ως θρυαλλίδα εξελίξεων που βελτιώνουν τις προσδοκίες για την εικόνα της πολιτικής ζωής, αλλά κυρίως της οικονομικής...

Ήδη, και οι άλλες πλευρές που ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ανομίας που καίει τη χώρα διαισθάνονται πως η εξάρθρωση της ΧΑ τους αφορά. Αυτό είναι θετική εξέλιξη...

Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως υπάρχει μια οργή που τροφοδοτεί τα πολιτικά άκρα. Η δημοκρατία οφείλει να προχωρήσει βυθίζοντας το μαχαίρι στο κόκκαλο. Δεν αρκεί η φυλάκιση του Ακη.

Για να ξεκαθαρίσουμε σ’ αυτή τη χώρα με τις ευθύνες όσων μας οδήγησαν στη χρεοκοπία πρέπει ολόκληρος ο πληθυσμός θα περάσει από πόθεν έσχες...

Ποια περιουσιακά στοιχεία διαθέτεις και έλεγχους αν αντιστοιχούν στα έσοδα που είχες τα τελευταία 15-20 χρόνια...

Ξεκινώντας από πολιτικούς, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με το δημόσιο, πιθανούς φοροφυγάδες και εν συνεχεία όλους τους άλλους...

Το πρόβλημα του ρατσισμού και των τριβών μεταξύ των πολιτισμών που δημιουργεί το κύμα μετακίνησης πληθυσμών προς τις δημογραφικά αδύναμες αλλά πλούσιες δυτικές κοινωνίες θα είναι το βασικό πρόβλημα στις επόμενες δεκαετίες.

Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει ως οργανωμένες κοινωνίες να υποκύψουμε στις μαφίες και στις συμμορίες που πουλάνε προστασία. Ούτε αυτοί που υπόσχονται πως μπορούν να εξαφανίσουν το πρόβλημα, ούτε αυτοί που πιστεύουν πως όλοι χωράμε έχουν δίκιο...

Χρειάζεται πολύπλευρη και οργανωμένη παρέμβαση έτσι ώστε να μην μας καταπιεί η πλημμυρίδα.
 
Πηγή:
www.capital.gr




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: