Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Για πρώτη φορά μετά την εποχή του Τομ Πάπας!

Toυ Θανάση Μαυρίδη
Το Στίγμα: Show time
Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά μετά από την εποχή του Τομ Πάπας και την έλευση της Coca Cola στην Ελλάδα, υπάρχει σήμερα ζωηρό ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν κτυπήσει κόκκινο συναγερμό σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Ένα μεγάλο οικονομικό και πολιτικό παιγνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη. Τόσο μεγάλο που στην πράξη μας ξεπερνά... 
 Μακριά και πέρα από θεωρίες συνωμοσίας. Μιλάμε για στοιχεία του ρεπορτάζ, όχι για φήμες που μπορεί να κυκλοφόρησαν για οποιονδήποτε λόγο. Επιφανείς επιχειρηματίες, λοιπόν, μας επιβεβαίωσαν πληροφορίες ότι έχουν έρθει σε επαφή με μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες κάνουν τα πρώτα τους διερευνητικά βήματα στην περιοχή. Έχουν γίνει επαφές και συζητήσεις σε συγκεκριμένα projects. 
 Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων να προκαλέσουν ένα κάποιο ενδιαφέρον από  τους υπερατλαντικούς Κολοσσούς. Υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις που κατέληξαν στα όρια της φάρσας, όταν οι δήθεν επιφανείς ελληνοαμερικανοί επενδυτές που θα μας έσωζαν έφταναν να ζητούν... επιχορήγηση από το ελληνικό κράτος για να προωθήσουν τις ελληνικές θέσεις στις ΗΠΑ! 
 Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπήρξε τα τελευταία σαράντα χρόνια ουσιαστικό ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ. Δεν είχε ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς η Ελλάδα ή καλύτερα δεν είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ΄ ό,τι είχαν άλλες μικρές αντίστοιχα χώρες. 
 Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι η πρώτη φορά μετά από την Coca Cola του Τομ Πάπας που αμερικανικές εταιρείες έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα. Και δεν μιλάμε για μικρές εταιρείες ούτε και για κάποιες μεμονωμένες επενδύσεις. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τον πλούτο της ελληνικής γης, η Ελλάδα θα αλλάξει πρόσωπο!

Θα είμαστε μέσα στην Ευρωζώνη, έξω από την Ευρωζώνη, αυτό είναι κάτι που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Πολύ φοβόμαστε ότι είναι κάτι που είναι μακριά και πέρα από το τι θέλουμε εμείς!

Το τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης για ενέργεια σε ποσοστό 50% και για διάρκεια 30 ετών! Αν επιβεβαιωθεί αυτό, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη θα είναι η αξία της χώρας στο γεωπολιτικό χρηματιστήριο.

Προσοχή, όμως! Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να συζητάμε για τις συνθήκες εκείνες που μπορούν να εξασφαλίσουν πολιτική ομαλότητα στην περιοχή (για να μην υπάρχουν προβλήματα στην μεταφορά της ενέργειας) και τελείως διαφορετικό το τι πραγματικά είναι συμφέρον για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Όπως και το αν η σταθερότητα στην περιοχή θα αυξηθεί με την Ελλάδα εντός της ζώνης του ευρώ  ή εκτός της ζώνης.

Στοιχεία του ρεπορτάζ δίνουμε και επιμένουμε με έμφαση σε αυτό. Το ότι έχουν έρθει μεγάλες αμερικανικές εταιρείες είναι γεγονός. Ότι σπεύδουν να υπογράψουν όσο το δυνατόν νωρίτερα για τις έρευνες στα οικόπεδα (όπως αποκάλυψε το Σάββατο το Κεφάλαιο) είναι πέρα για πέρα γεγονός.  Από εδώ και πέρα χρειάζεται να βάζουμε κι αυτό το στοιχείο για να ερμηνεύουμε πολλά γεγονότα. Κι έχουμε την αίσθηση ότι μέχρι το καλοκαίρι που θα έχουν ξεκαθαρίσει πολλά θέματα στον τομέα της ενέργειας θα έχουν ξεκαθαρίσει ταυτόχρονα και αρκετά ακόμη θέματα που αφορούν την πορεία της χώρας.

Πηγή:
www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: