Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Τα διεθνή ΜΜΕ για τις συλλήψεις στη Χρυσή Αυγή

To Στίγμα: Ουδέν σχόλιο
Στα πρώτα θέματα των μεγαλύτερων ξένων πρακτορείων βρίσκεται η είδηση της σύλληψης του Νίκου Μιχαλολιάκου καθώς και μελών της Χρυσής Αυγής.
Συγκεκριμένα, το Associated Press επικαλείται πηγές της αστυνομίας και αναφέρει ότι οι συλλήψεις έρχονται μια μέρα μετά τις απειλές των βουλευτών του κόμματος ότι θα παραιτηθούν, μια κίνηση που θα οδηγούσε σε εκλογές.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνδέει τις συλλήψεις με την δολοφονία του Παύλου Φύσα στις 18 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον σημειώνει ότι την δεδομένη περίοδο οι εκλογές για τις οποίες προειδοποιούσε η Χρυσή Αυγή μόνο κακό θα μπορούσαν να κάνουν στη χώρα.

Με την σειρά του το Reuters πέρα από την είδηση της σύλληψης επισημαίνει ότι πάντως η Χρυσή Αυγή είχε αρνηθεί την οποιαδήποτε σχέση με την δολοφονία του Φύσα.

Εκτενή ρεπορτάζ φιλοξενούν και το AlJazeera καθώς και το ITV.

«Η Ελλάδα καταστέλλει τη δράση της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής με συλλήψεις» γράφουν στην πρώτη τους σελίδα οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, τονίζοντας ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη Χρυσή Αυγή, συλλαμβάνοντας δεκάδες μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της οργάνωσης, καθώς και αρκετών από τα κορυφαία ηγετικά της στελέχη στο Κοινοβούλιο».

«Είναι η πρώτη φορά που στελέχη πολιτικού κόμματος και βουλευτές του συλλαμβάνονται στην Ελλάδα μετά την πτώση της στρατιωτικής χούντας το 1974» σημειώνουν οι Τάιμς και προσθέτουν: «Οι συλλήψεις αποτελούν μέρος της μιας ραγδαία διευρυνόμενης εκστρατείας από την κυβέρνηση να πατάξει το αυξανόμενο κύμα του εξτρεμισμού στην Ελλάδα, που τροφοδοτείται από μια καταστροφική οικονομική κρίση. Επιπλέον, η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα διέταξε έρευνα σχετικά με το αν υποστηρικτές ή μέλη της Χρυσής Αυγής - μια από τις πιο βίαιες οργανώσεις της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη - έχουν διεισδύσει στις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις.

«Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε την ηγεσία της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή» γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ, σημειώνοντας με έμφαση ότι «η ελληνική δικαιοσύνη αποδεικνύεται σοβαρή στον αγώνα κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού».

Το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι «οι αρχές, μετά τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής, είχαν δεσμευτεί να διαλευκάνουν την υπόθεση και σήμερα η υπόσχεση αυτή έγινε πράξη. Το πρωί του Σαββάτου υπήρξαν οι πρώτες συνέπειες: Πολλά ηγετικά στελέχη και βουλευτές του κόμματος συνελήφθησαν. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο αρχηγός του κόμματος Νικόλαος Μιχαλολιάκος».

Η σύλληψη του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής ήταν πρώτη είδηση στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν-tv. «Μετά τη δολοφονία του αντι-φασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα το κύμα γύρισε. Η πολιτική κατεύθυνε την έρευνα και τα στοιχεία βρέθηκαν γρήγορα» σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο και προσθέτει: «Η σύλληψη του Μιχαλολιάκου πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τις απειλές του για απόσυρση όλων των βουλευτών και των αναπληρωτών τους. Η Χρυσή Αυγή εκπροσωπείται με 18 βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Απόσυρσή τους θα οδηγούσε σε εκλογές σε 15 περιφέρειες. Ωστόσο, οι εκλογές μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία δυνάμεων στο Κοινοβούλιο, όπου ο κυβερνών συνασπισμός διαθέτει μόνο μια μικρή πλειοψηφία».

Η γαλλική Λε Παριζιέν αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι η ελληνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία προχώρησε «σε κύμα συλλήψεων των ηγετικών στελεχών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου, που έχει το ψευδώνυμο Φύρερ».

Επιπλέον, το σύνολο των ιταλικών μέσων ενημέρωσης μεταδίδει από νωρίς σήμερα το πρωί την είδηση της σύλληψης του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και του εκπροσώπου του, Ηλία Κασιδιάρη.

«Στην Ελλάδα η άκρα δεξιά τίθεται εκτός παιχνιδιού», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Άνσα προσθέτει ότι «η Χρυσή Αυγή φέρεται να είναι μια εγκληματική οργάνωση και να συνδέεται με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα».

Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, στην ιστοσελίδα της μεταδίδει βίντεο με τραγούδι που ερμηνεύουν φίλοι του Παύλου Φύσσα, ως ύστατο χαίρε στον αδικοχαμένο καλλιτέχνη.

«Από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε σαφής ανάμειξη του νεοναζιστικού αυτού κόμματος με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ειδικότερα, τα στοιχεία στα χέρια της δικαιοσύνης φέρονται να αποδεικνύουν ότι η Χρυσή Αυγή κινείται βάσει μιας ξεκάθαρης ιεραρχίας που έχει τα χαρακτηριστικά πραγματικής εγκληματικής οργάνωσης», προσθέτει σε σχόλιό του, το ειδησεογραφικό κανάλι Rai News 24.

Το βρετανικό BBC μεταδίδει ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη του κόμματος συνελήφθησαν με την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο η Χρυσή Αυγή θεωρείται υπεύθυνη για 104 ρατσιστικές επιθέσεις από τις αρχές του 2013 και για 156 επιθέσεις το 2012.

«Εκτός από τον γενικό γραμματέα έχουν συλληφθεί τρεις ακόμη βουλευτές. Μεταξύ αυτών και ο εκπρόσωπος τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης καθώς επίσης και εννιά μέλη του κόμματος», επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο τονίζοντας παράλληλα ότι «εκκρεμούν και νέα εντάλματα σύλληψης».

Επιπλέον το BBC επισημαίνει ότι η Χρυσή Αυγή «έχει ζητήσει από τους υποστηρικτές της να μαζευτούν έξω από τα κεντρικά κτήρια της αστυνομίας στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν». Ενώ ο ανταποκριτής του στην ελληνική πρωτεύουσα τονίζει ότι «σήμερα θα είναι μια πολύ έντονη μέρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα της εφημερίδας Times στην ηλεκτρονική της έκδοση η οποία επισημαίνει ότι «η ελληνική αστυνομία ερευνά την σύνδεση της Χρυσής Αυγής με την δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα. Επίσης τονίζει πως «αν και η Χρυσή Αυγή αποτελεί το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα στην Ελλάδα, έχει χάσει την δημοτικότητα της μετά την δολοφονία του Φύσσα».

Ανάλογο δημοσίευμα έχει και η εφημερίδα Guardian η οποία επισημαίνει ότι συνολικά έχουν εκδοθεί 35 εντάλματα συλλήψεως. Ενώ παράλληλα τονίζει ότι πρόκειται για την πρώτη σύλληψη αρχηγού κόμματος στην Ελλάδα μετά το 1974.

Η Daily Telegraph με τη σειρά της επισημαίνει ότι οι συλλήψεις έγιναν μια μέρα μετά τις απειλές παραιτήσεων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. «Μια τέτοια εξέλιξη» παρατηρεί ο αρθρογράφος «θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αίσθηση προκάλεσε χθες βίντεο που ανέβασε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Guardian. Σε αυτό μια Ελληνίδα κατηγορεί δύο μέλη της Χρυσής Αυγής ότι της επιτέθηκαν με μαχαίρι στο πρόσωπο και τα χέρια «μια μέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα επειδή φορούσε μπλούζα με αντιφασιστικά συνθήματα», όπως εξηγεί χαρακτηριστικά η ίδια.

Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι οι ηλεκτρονικές τους εκδόσεις των εφημερίδων ανανεώνονται κάθε μισή ώρα παρακολουθώντας από κοντά τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

"Όψιμη αφύπνιση του ελληνικού λαού"

Σύμφωνα με την Deutsche Welle σε σχόλιό της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο «Όψιμη αφύπνιση» κάνει αναφορά στις διασυνδέσεις του νεοναζιστικού κόμματος με ανθρώπους της αστυνομίας, δίνει βάρος στη προχωρημένη διάβρωση των σωμάτων ασφαλείας που έχει ξεκινήσει από καιρό και χαρακτηρίζει ως ανησυχητικό το ότι υπήρχαν προειδοποιητικά μηνύματα από καιρό που δεν ελήφθησαν υπόψη.

«Μόνο μετά τη δολοφονία του Φύσα από μέλος της Χρυσής Αυγής η ελληνική κυβέρνηση ξαφνικά βιάστηκε να καθαρίσει τις τάξεις της αστυνομίας, η ζημιά όμως έγινε και το πολιτικό τίμημα είναι υψηλό, θα μπορούσε να κοστίσει ακόμη και το αξίωμα του Αντώνη Σαμαρά σε περίπτωση που οι πιεσμένοι νεοναζιστές παραιτηθούν και καταστούν αναγκαίες νέες ή επαναληπτικές εκλογές» σημειώνει μεταξύ άλλων ο σχολιαστής της. «Η ριζοσπαστική αριστερά θριαμολογεί ήδη από καιρό, ζητά προσφυγή στις κάλπες χωρίς να ξέρει τι θα πρέπει να κάνει. Όλα αυτά δεν βοηθούν την Ελλάδα που χρειάζεται ηρεμία. Οι νεοναζιστές ανήκουν σε αυτούς που ωφελήθηκαν από την κρίση, πολλοί Έλληνες τους ψήφισαν από αντίδραση, τώρα μετά τη δολοφονία Φύσσα αφυπνίστηκαν και τους γυρίζουν τα νώτα. Αυτό είναι και το μόνο καλό στη νέα ελληνική τραγωδία» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Για τις αιφνιδιαστικές εξελίξεις στην Αθήνα η εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα. «Ο Νίκος Μιχαλολιάκος προφανώς θα χαίρονταν για το Σαββατοκύριακο με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες» γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος. «Αλλά το Σάββατο ξεκίνησε άσχημα γι αυτόν και τους ακολούθους τους, που τον αποκαλούν Φύρερ….Οι συλλήψεις αποτελούν σημείο τομής για την 28χρονη ιστορία τη Χρυσής Αυγής. Για πρώτη φορά από την πτώση των συνταγματαρχών συλλαμβάνονται πολιτικοί και βουλευτές. Για πρώτη φορά από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα επίκειται απαγόρευση κόμματος. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόμμα στις εκλογές του 2012 συγκέντρωσε 500.000 ψήφους και εκπροσωπείται στη βουλή με 18 βουλευτές, όλο αυτό σημαίνει με πολιτικούς όρους βαθιά τομή στη νεώτερη ιστορία της χώρας» παρατηρεί ο αρθρογράφος της.

"Χτύπημα αποκεφαλισμού" της ΧΑ. Είναι το τίτλος άρθρου στην εφημερίδα die Welt του Βερολίνου Οι αρθρογράφοι παραθέτουν λεπτομέρειες για τις συλλήψεις και παρατηρούν: "μέχρι σήμερα σκληρή αντιμετώπιση του κόμματος ήταν πολιτικά επικίνδυνη. Η δημοτικότητα του κόμματος ήταν σταθερά υψηλή και τυχόν επιχείρηση της κυβέρνησης εναντίον της ΧΑ ΄μόνο΄ για εγκλήματα κατά μεταναστών θα ενίσχυε ίσως τη δυναμή της. Αλλά μετά τη δολοφονία Φύσσα πριν δύο εβδομάδες έχασε το κόμμα στα μάτια των ψηφοφόρων του και ήρθε η κατάλληλη στιγμή για τις αρχές να σπάσουν στους νεοναζιστές δικαστικά το σβέρκο".Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια: