Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ας επενδύσουμε στους νέους

Το Στίγμα: ουδέν σχόλιο
Της Νίκης Συροπούλου
Η ανεργία στους νέους 18-24 ετών έχει φτάσει στο 62,7%. Προφανώς επειδή το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθήσαμε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια απέτυχε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια υγιή επιχειρηματικότητα. Το έλλειμμα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό. Έχει να κάνει και με την υστέρηση στη νοοτροπία και στην τεχνογνωσία που δημιουργεί υγιή επιχειρηματικότητα.
Το κράτος λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια ως ο συνεταίρος μεγάλων επιχειρηματιών που είχαν προνομιακή πρόσβαση στον δημόσιο πλούτο. Η έννοια του επιχειρηματία ταυτίστηκε, σε μεγάλο βαθμό, με παραβατική συμπεριφορά και μάλιστα για ένα κομμάτι της κοινωνίας απαξιώθηκε ηθικά. 
Η κρίση αρχίζει, σταδιακά, να αποκαθιστά κάποιες βασικές έννοιες. Μάθαμε, πια, να ξεχωρίζουμε την υγιή από την κακόπιστη επιχειρηματική συμπεριφορά. Και ήρθε η ώρα που θα πρέπει να δείξουμε το πρότυπο του καλού επιχειρηματία. Δεν έχουμε όμως ακόμη αρκετά παραδείγματα νέων αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών στην Ελληνική κοινωνία. Χρειάζεται να αναδείξουμε το πρότυπο του Έλληνα αυτοδημιούργητου νέου.

Το «ελληνικό όνειρο» έγινε εφιάλτης. Όχι άδικα. Τι στόχους είχαν οι περισσότεροι νέοι; Μια θέση στο δημόσιο, ένα σπιτάκι από την αντιπαροχή του μπαμπά, το αυτοκίνητο που αγόρασε με το εφάπαξ η γιαγιά, το εξοχικό από τον πεθερό του και ένα δάνειο για διακοπές. Τελείωσε. Και οι νέοι καλούνται να διαμορφώσουν την δική τους στρατηγική επιβίωσης. Και συνειδητοποιούν ότι η επιβίωσή τους βασίζεται στους ίδιους.

Και η αλήθεια είναι ότι οι νέοι στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει για το κυνήγι της επιβίωσης και για το μεγάλο ταξίδι της επιχειρηματικότητας. 

Ποια είναι τα εφόδια που χρειάζονται; Εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, εμπιστοσύνη στην κοινωνία και τους θεσμούς, πνεύμα υποστήριξης και ομαδικότητας, διάθεση να αναλάβουν ρίσκο, αισιοδοξία και κουλτούρα σκληρής δουλειάς. 

Ποιος όμως να τα μάθει αυτά στους νέους; Η Ελληνική οικογένεια; Μα φρόντιζε να μην ταλαιπωρηθεί το παιδί, να μην περάσει όλα όσα περάσανε οι προηγούμενες γενιές. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για γονείς που απέτρεπαν τα παιδιά τους να δουλέψουν σερβιτόροι και προτιμούσαν να τους δίνουν το αντίστοιχο πιθανό μεροκάματο σε χαρτζιλίκι;

Το σχολείο και η παιδεία; Το σύστημα αποτρέπει την συλλογική δουλειά και συνεργασία. Πως θα μάθουν οι μελλοντικοί επιχειρηματίες να συνεργάζονται και να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον; 

Το Πανεπιστήμιο; Πέρα από μερικές φωτεινές εξαιρέσεις (ευτυχώς), το πανεπιστήμιο είναι πεδίο εκκαθάρισης κομματικών λογαριασμών και όχι χώρος έρευνας που τροφοδοτεί την επιχειρηματικότητα.

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν θα έρθει με το μαγικό ραβδάκι του ξένου επενδυτή. Δεν θα έρθει από την Τρόικα και με χορηγήσεις δανείων στο διηνεκές. Θα έρθει όταν οι νέοι μας θα επιχειρούν σε ένα περιβάλλον δίκαιο και αξιοκρατικό. Η ανάπτυξη θα έρθει με τη μέρα που οι άξιοι θα μπορούν να βρουν χρηματοδότηση για να προχωρήσουν.

Υπάρχουν τέτοιοι νέοι στην Ελλάδα σήμερα; Ασφαλώς!

Δεν τους ξέρουμε και δεν είναι διάσημοι γιατί δουλεύουν 70-80 ώρες την ημέρα. Δεν συχνάζουν σε «γνωστά» κέντρα διασκέδασης και δεν φιγουράρουν στις κοσμικές σελίδες των περιοδικών. Πολλές φορές έχουν την κανονική τους δουλειά και «δουλεύουν» την ιδέα τους τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα. 

Αυτούς χρειάζεται να αναδείξουμε σαν πρότυπα στην κοινωνία μας.

Και πρέπει να δημιουργήσουμε μια υγιή κοινότητα όπου αυτοί οι αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες καθοδηγούν και βοηθούν τους νέους και εν δυνάμει επιχειρηματίες. 

Ένα τέτοιο οικοσύστημα θέλει να δημιουργήσει η πρωτοβουλία Rising Stars όπου επιχειρηματίες και στελέχη καθοδηγούν νέους επιχειρηματίες στην δημιουργία του «επιχειρηματικού τους σχεδίου» ώστε να μπορέσουν να πάρουν χρηματοδότηση. Να έρθουν σε επαφή με επιχειρήσεις και επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Να γνωρίσουν άλλους νέους επιχειρηματίες που προσπαθούν στην Ευρώπη και να συνεργαστούν μαζί τους.

Στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης ο κάθε νέος μπορεί να γίνει επιχειρηματίας. Ας τους δώσουμε τα εφόδια και το πλαίσιο να το τολμήσουν. Είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας για ένα καλύτερο αύριο.


Πηγή:
www.capital.gr
 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: