Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Εντοπίστηκε κοίτασμα Ολιβίνη στη Χαλκιδική

To Στίγμα: Λεφτά υπάρχουν ... κάτω από τα πόδια μας
Ενδείξεις για την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος ορυκτού Ολιβίνη, στο δημόσιο μεταλλείο Λευκόλιθου, στη Βάβδο της Χαλκιδικής, προκύπτουν από έρευνες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) στην περιοχή. Τα παραπάνω επεσήμαναν εκπρόσωποι του συνδικάτου εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την «απαξίωση», όπως κατήγγειλαν, του Ινστιτούτου.
Οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως για την ώρα δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την έρευνα.
Ο Ολιβίνης είναι ένα βιομηχανικό ορυκτό και, λόγω της ιδιότητάς του να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρίμαχων υλικών και βιομηχανικών κλιβάνων. Μια άλλη σημαντική ιδιότητά του είναι ότι απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα. Ο Ολιβίνης έχει ανιχνευθεί στη Σελήνη, τον Άρη και σε μετεωρίτες. Κοίτασμα Ολιβίνη έχει βρεθεί στο Χρώμιο των Γρεβενών και έχει γίνει δημοπράτηση του έργου εξόρυξής του.
Μια διαφανής πράσινη ποικιλία του είναι το περίδοτο, το οποίο χρησιμοποιείται ως ημιπολύτιμος λίθος. Η καλή ποιότητα περιδότου περιέχει λιγότερο από 15% σίδηρο, ενώ μπορεί να περιέχει και ίχνη χρωμίου ή νικελίου, που συμβάλλουν στον χρωματισμό του. Το περίδοτο βρέθηκε για πρώτη φορά στο νησί Ζαμπαργκάντ (Zabargad) της Ερυθράς θάλασσας, κοντά στην Αίγυπτο. Έχει, επίσης, ανευρεθεί στους σιδηρονικελιούχους μετεωρίτες.

Πηγή:
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: