Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Την χάνουμε την Κύπρο Αλέξη; Τι μέλλει γενέσθαι με τις καταθέσεις...

To Στίγμα: Το νησί των .... δημαγωγών ;
 Του Κώστα Στούπα
Οι εξελίξεις στην Κύπρο αποτελούν ένα καλό μάθημα αλλά και μια απάντηση για όσα συνέβησαν, θα συνέβαιναν και ενδεχομένως θα συμβούν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η απόφαση του Eurogroup την εβδομάδα που πέρασε ήταν επικίνδυνη καθώς το «κούρεμα» των καταθέσεων θα μπορούσε να αποτελέσει αλυσιδωτή πυρηνική έκρηξη στην Κύπρο, την  Ελλάδα, το Νότο της Ευρωζώνης, ολόκληρη την Ευρωζώνη και το σύνολο της  παγκόσμιας οικονομίας. Η απάντηση της Κυπριακής Βουλή όμως ήταν ακόμη χειρότερη, γιατί οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών για αρκετές μέρες και πολλαπλασίασε τις πιέσεις για φυγή των καταθέσεων. Τα επόμενο λάθος βήμα των Κυπριακών αρχών είναι να επιβάλουν περιορισμούς στις αναλήψεις χρημάτων και στις μεταφορές του στο εξωτερικό. Το μόνο που θα επιτύχει ένα τέτοιο μέτρο είναι να καθυστερήσει  για λίγο καιρό τη μαζική έξοδο καταθέσεων αλλά και να την διευρύνει περαιτέρω. Αν συνεχίσουν έτσι στο τέλος ούτε οι παππούδες δεν θα αφήνουν το υπόλοιπο της σύνταξης στις τράπεζες. Η καλύτερη λύση είναι να προσπαθήσουν να εμπεδώσουν ξανά την εμπιστοσύνη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το να πείσουν την ΕΚΤ να εγγυηθεί την ασφάλεια των καταθέσεων.  Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τις οδηγίες της  όπως και αυτές της τρόικας. Τα γεγονότα στην Κύπρο αποτελούν μικρογραφία όσων θα συνέβαιναν στην Ελλάδα αν σε κάποια από τις κρίσιμες ψηφοφορίες για το μνημόνιο αυτό δεν θα είχε ψηφιστεί.

Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία της Κύπρου βρέθηκε ανάμεσα στα πυρά των εκεί αγανακτισμένων, των δημαγωγών και την λάθος απόφαση της ευρωζώνης.  Το ένα λάθος έφερε άλλο μεγαλύτερο και το μεγαλύτερο εύκολα μπορεί να φέρει και το καταστροφικό.

Η οικονομία και η τραπεζική αποτελούν τομείς τους οποίους ερμηνεύουν καλύτερα η ψυχολογία και η συμπεριφοριστική  παρά  η λογιστική.

Οι τελευταίες τρεις ημέρες απέδειξαν πως τρεις εργάσιμες με τις τράπεζες κλειστές είναι αρκετές για να καταρρεύσει η οικονομία. Αν η ΕΚΤ βγάλει τις κυπριακές τράπεζες από τον μηχανισμό ELA θα «στραγγίσουν» και τα ΑΤΜ.

Αν η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίσει να επιστρέψει τις καταθέσεις των ευρώ σε νέες Κυπριακές Λίρες ποια θα είναι η αξία του νέου νομίσματος για ένα - δυο χρόνια μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση;

Η Κύπρος ως φορολογικός παράδεισος έχει τελειώσει οριστικά είτε παραμείνει εντός ευρώ είτε επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα. Η προσέλκυση επενδύσεων χρειάζεται πίστη και εγγυήσεις, στην Κύπρο αμφότερα έχουν κλονιστεί.

Στην Ελλάδα υπήρξαν πολιτικοί και οικονομολόγοι που υποστήριζαν και υποστηρίζουν το «κούρεμα» των καταθέσεων για αναπτυξιακούς λόγους, την μονομερή επαναδιαπραγμάτευση,  ενώ ταυτόχρονα έλεγαν πως κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από το ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει πως μέχρι τις 25 Μαρτίου αν δεν έχει βρεθεί λύση θα θέσει τις Κυπριακές Τράπεζες εκτός ELA. Αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες δεν θα έχουν χρήματα να καλύψουν τις αναλήψεις, ούτε δημόσιο χρήμα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Αυτόματα η μόνη επιλογή είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα σε συνθήκες που θα θυμίζουν πόλεμο. Τόσο εύκολα θα εκπαραθυρωνόταν αυτοβούλως και η Ελλάδα από το ευρώ αν είχαν επικρατήσει οι ανάλογες απόψεις.

Η Ρωσία επιβεβαίωσε όλες τις εκτιμήσεις που την θέλουν μια τρίτης κατηγορίας δύναμη πλήρως εξαρτημένη από τις τιμές του πετρελαίου και τα ευρώ που πληρώνουν οι ευρωπαίοι για φυσικό αέριο. Η Τουρκία διαθέτει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στην ευρύτερη περιοχή από τη Ρωσία και αυτό θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά τόσο οι Κύπριοι όσο και οι Ελλαδίτες.

Η γεωπολιτική ασφάλεια της Κύπρου και της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με τη συμμετοχή τους στην ΕΕ, το ευρώ και το ΝΑΤΟ και την υποστήριξη του διεθνούς δικαίου στην επίλυση των διαφορών.

Τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνο είναι να ακολουθεί ένας λαός τους δημαγωγούς που εκφωνούν «πατριωτικούς» και «σοσιαλιστικούς» δεκάρικους.Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: