Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Συγχώνευση τρόικας-Τask Force

Το Στίγμα: Τελικά ή λύση είναι ... made in Greece (Chalkidiki);
Ολοκληρώνονται οι διεργασίες για τη «συγχώνευση» των κλιμακίων του ευρωπαϊκού σκέλους της τρόικας στην Αθήνα και της Ομάδας Δράσης (Task Force) που έχει συστήσει η Κομισιόν για την Ελλάδα. Η σχετική πρόθεση είχε άλλωστε ανακοινωθεί από τον περασμένο Απρίλιο, καθώς τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και το Βερολίνο, είχαν διαπιστώσει δυσλειτουργίες στον συντονισμό των δύο ομάδων, οι οποίες δρούσαν ανεξάρτητα και παράλληλα. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «καλού και του κακού», η Task Force, η οποία αρχικά υπαγόταν απευθείας στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μεταφέρθηκε στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων, του επιτρόπου Ολι Ρεν. Το επόμενο βήμα είναι η τοποθέτηση κοινού διευθυντή (Resident Director) και στα δύο κλιμάκια της Task Force και της τρόικας, τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα. Ο ορισμός του επικεφαλής έχει καθυστερήσει για μήνες, καθώς ανέκυψαν διαφωνίες για τα πρόσωπα που προτάθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τις οποίες πάντως αρνείται να σχολιάσει η Επιτροπή, το πρόσωπο που τελικά φαίνεται να προκρίνεται είναι ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αναπληρωτής διευθυντής του Σώματος Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΒΕΡΑ) του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται περί τον Φεβρουάριο και η «εγκατάσταση» του κ. Σχοινά στην Αθήνα, εφόσον δεν υπάρξουν στο μεταξύ απρόοπτα, αναμένεται τον Μάρτιο. Ως εκ τούτου, ο κ. Σχοινάς θα αποτελέσει το τρίτο σημείο αναφοράς στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της, μετά τον επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, και τους γνωστούς ελεγκτές της τρόικας (κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς).


 
Ποιος είναι
Ο υποψήφιος «τοποτηρητής» της Κομισιόν στην Αθήνα που αναζητούνταν ήταν διευθυντικό στέλεχος με γνώση της ελληνικής πραγματικότητας. Ο κ. Σχοινάς είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Ελληνας αξιωματούχος της γενιάς του στην Επιτροπή, ενώ έχει διατελέσει και ευρωβουλευτής, αντικαθιστώντας μάλιστα τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Ευρωβουλή, όταν ο τελευταίος είχε οριστεί υπουργός Πολιτισμού. Είναι νομικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια και Ευρωπαϊκή Διοίκηση στο London School of Economics και στο Kολέγιο της Ευρώπης. Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, από το 1994 έως το 1999 διετέλεσε διευθυντής Ενημέρωσης στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα, ενώ αργότερα υπήρξε διευθυντής του γραφείου του πρώτου επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μάρκου Κυπριανού.
Με τη «συγχώνευση» της Task Force στην αποστολή της τρόικας ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αντιφατικής στάσης των ευρωπαϊκών οργάνων έναντι της Αθήνας, αλλά και προφανείς ασυνεννοησίες με χαρακτηριστικότερη ίσως περίπτωση τον πρόσφατο προγραμματισμό της παρουσίασης της έκθεσης της Task Force στην Αθήνα. Μολονότι η ημερομηνία είχε οριστεί και ο κ. Ράιχενμπαχ είχε μάλιστα καταφθάσει επ’ αυτού στη χώρα μας, η παρουσίαση της έκθεσης, η οποία ήταν άλλωστε έτοιμη εδώ και πολλές εβδομάδες και αρκετά θετική απέναντι στην Ελλάδα, αναβλήθηκε ώστε να συμπέσει και χρονικά, αλλά και ως προς το περιεχόμενο, με την τελική έκθεση της τρόικας.
Πάντως, η πιθανή τοποθέτηση του κ. Σχοινά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα λύσει την εσωτερική σύγκρουση προσωπικοτήτων και προσεγγίσεων μεταξύ των εταίρων μας. Ηδη, ορισμένα στελέχη της τρόικας διατυπώνουν υπογείως τις ενστάσεις τους...

 Πηγή:http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: