Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Κρίσιμη σύσκεψη των αρχηγών

Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένεται να συζητήσουν σήμερα για τα μέτρα.

Το Στίγμα: Πολυφωνία ή ενιαία γραμμή;
Στην κρισιμότερη φάση του εισέρχεται το κυβερνητικό σχέδιο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και τη δημιουργία συνθηκών για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, καθώς η οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων, που τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω, συνιστά μία σκληρή δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, έχοντας πετύχει μία αισθητή αλλαγή στις σχέσεις του με το Βερολίνο και μία ξεκάθαρη στήριξη από το Παρίσι, αλλά και με νωπό το τελεσίγραφο περί «τελευταίας ευκαιρίας» για την Ελλάδα, μιλάει ανοιχτά για στοίχημα της Αθήνας με τον χρόνο και δηλώνει αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη διαδικασία ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων ώς τις αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από τη Σύνοδο του Eurogroup (8 Οκτωβρίου) και τη Σύνοδο Κορυφής των 27 (18 Οκτωβρίου).
Ο πρωθυπουργός σήμερα θα έχει συνάντηση με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κατά τη διάρκεια της οποία ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσουν στους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα.
Στη χθεσινή δίωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε η τελική κατεύθυνση των μέτρων, ενώ συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, καθώς επίσης και η πορεία των εσόδων, οι αποκρατικοποιήσεις κα.
Ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ότι παρά τις αντιδράσεις, τα μέτρα θα γίνουν αποδεκτά από τους πολιτικούς αρχηγούς. Ιδιαίτερα για τα ειδικά μισθολόγια, που αποτελούν ένα από τα μεγάλα αγκάθια, φαίνεται ότι οι πιο ζωηρές αντιδράσεις προβάλλονται από τους γαλάζιους υπουργούς, και ιδιαίτερα τον υπουργό Άμυνας και δευτερευόντως τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Για την υπέρβασή τους και προκειμένου να διευκολυνθούν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, το οικονομικό επιτελείο προκρίνει τις κλιμακωτές μειώσεις, με τις λιγότερες έως μηδενικές για τους ενστόλους με εργασία σημαντικού βαθμού επικινδυνότητας και τις μεγαλύτερες σε δικαστικούς και ιερείς.
Άλλα αγκάθια συνιστούν η περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ, με την οποία διαφωνούν έντονα η ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ, και η πρόταση που πήρε τη θέση της εφεδρείας, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως κόκκινη γραμμή από τον κ. Κουβέλη.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να θέσει σε διαθεσιμότητα περίπου 40.000 οι οποίοι θα λαμβάνουν μειωμένες αποδοχές για ένα έτος.
Πηγή:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: