Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Γιατί οι αμερικανοί βάζουν λεφτά στην Ελλάδα;

Toυ Θανάση Μαυρίδη
To Στίγμα: Ακούνε οι δημαγωγοί ;
Αρκετά επενδυτικά funds κινούνται δραστήρια το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ελληνική αγορά, εκτιμώντας ότι το ρίσκο είναι σαφώς μικρότερο από άλλες αγορές και ότι ταυτόχρονα οι αξίες έχουν διαμορφωθεί σε ελκυστικά επίπεδα τιμών. Εμείς που ζούμε μέσα στο καζάνι που κοχλάζει αδυνατούμε να δούμε τα πράγματα με μία σχετική ψυχραιμία. Εκείνοι που βάζουν τα χρήματά του έχουν τα δικά τους επιχειρήματα. 
 Στην ερώτηση "γιατί επενδύετε στην Ελλάδα" η απάντηση είναι απλοϊκή: "Όταν έχουμε επενδύσει στο παρελθόν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ή σε αγορές όπως αυτές του Ουζμπεκιστάν και της Γεωργίας, το να επενδύσουμε σήμερα στην Ελλάδα, σε μία χώρα -μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το παράλογο θα ήταν να αγνοήσουμε την ελληνική αγορά και μάλιστα στις σημερινές τιμές". Η απάντηση αυτή προέρχεται από ένα στέλεχος μιας μεγάλης αμερικανικής εταιρείας επενδύσεων, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. 
 Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι τα funds αυτά δεν ποντάρουν το σύνολο των χρημάτων τους στην ελληνική αγορά, αλλά ένα μικρό μέρος. Αν κάνουν λάθος θα χάσουν χρήματα, αλλά αυτά δεν πρόκειται να προκαλέσουν το μέγεθος της καταστροφής που θα έχει αντίστοιχα ένας Έλληνας επιχειρηματίας ή επενδυτής σε περίπτωση που χαθεί το στοίχημα της ανάκαμψης της χώρας.

Ωστόσο, το αμέσως επόμενο και εύλογο ερώτημα είχε να κάνει με το θέμα του πολιτικού κινδύνου. Ο ίδιος άνθρωπος έδειξε να μην το αγνοεί, αλλά την ίδια στιγμή σημείωσε ότι οι Έλληνες έχουν να χάσουν πολλά σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρώπη κι αυτό πιστεύει ότι στο τέλος θα λειτουργήσει σοφά και για τον κόσμο και για τα πολιτικά κόμματα.

Εξήρε, επίσης, την στρατηγική θέση της Ελλάδας και επισήμανε ότι ζούμε μία περίοδο όπου υπάρχει μεγάλη αστάθεια τόσο στην Βόρεια Αφρική, όσο και στην Τουρκία και στην Συρία. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι ισχυροί του πλανήτη θα ήταν να δουν την Ελλάδα σε μία κατάσταση αστάθειας.

Κι αυτό δεν το συνδέουν με το ποιό κόμμα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Πιστεύουν ότι  η χώρα θα διατηρηθεί εντός των δυτικών συμμαχιών, ανεξάρτητα από την ρητορική που ενδεχομένως χρησιμοποιούν σήμερα για δημαγωγικούς λόγους.

Μία συζήτηση με ένα στέλεχος μιας ξένης επενδυτικής εταιρείας δεν σημαίνει και την αποκάλυψη του κόσμου. Είναι σε κάθε περίπτωση μια ενδιαφέρουσα άποψη, αλλά δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αυτή είναι η επίσημη άποψη του αμερικανικού παράγοντα  για την Ελλάδα και άρα ότι τα πράγματα θα εξελιχτούν γι’ αυτό τον λόγο με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Από την άλλη μεριά, είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι μεγάλοι επενδυτικοί οργανισμοί επενδύουν τα χρήματά τους με τρόπο τυχαίο και δίχως να έχουν ερευνήσει κάθε πιθανότητα. Δεν είναι αλάνθαστοι, αλλά τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται ότι έχουν δίκιο. Ή καλύτερα "είχαν δίκιο", καθώς τα πάντα κρίνονται την ώρα του ταμείου.

 
Πηγή:
www.capital.gr




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: