Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα πραγματοποιηθεί στις 15:30 στη Βουλή, προκειμένου να εξεταστούν οι εξελίξεις στην οικονομία. Τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα βρίσκεται σε πυρετώδεις συσκέψεις, με το βλέμμα στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. «Ανεύθυνα και γελοία» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος τα σενάρια περί...
χρεοκοπίας, τα οποία διακινήθηκαν μετά την αναβολή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει αύριο τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της τρόικας, το κλιμάκιο της οποίας, σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν έχει οριστεί πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα. Ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε, από το Λονδίνο όπου βρισκόταν, να μην αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, μετά την επικοινωνία που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την οποία ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των κρίσιμων συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin στην Πολωνία.
«Επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού που εκδόθηκε χθες το απόγευμα.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel, προανήγγειλε ότι τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρξουν κυβερνητικές συσκέψεις, στις οποίες θα εξεταστεί η κατάσταση.
Αναφερόμενος στα σενάρια που διακινήθηκαν, ο υπουργός Οικονομικών προέβη χθες το βράδυ σε νέα δήλωση.
«Κάθε σαββατοκύριακο η Ελλάδα, και δυστυχώς και η ευρωζώνη, υφίσταται αυτήν την οργανωμένη επίθεση του σπεκουλαδόρικου τμήματος των διεθνών αγορών», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.
Η κατάσταση, παραδέχθηκε, «είναι σοβαρή» υπό την έννοια, όπως είπε, ότι πρέπει να πάρουμε σοβαρές, οριστικές και πλήρεις αποφάσεις και γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αμερική.
Η παραμονή του στην Αθήνα, πρόσθεσε, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει οικονομικός κίνδυνος ή έκτακτο οικονομικό γεγονός αλλά «στο ότι είναι τώρα η στιγμή να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες, πολιτικές, νομοθετικές, οργανωτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, που θα βγάλουν οριστικά τη χώρα από αυτήν την ανακυκλούμενη πίεση, που δεν την αφήνει να δει καθαρά τον ορίζοντα της».
Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη
Κρίσιμη θα είναι η τηλεδιάσκεψη που θα έχει αύριο με τους επικεφαλής της τρόικας ο κ. Βενιζελος. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος της τηλεδιάσκεψης είναι να επισπευσθεί η διαδικασία σχετικά με τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και την έγκριση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν τα μέτρα, το δημοσιονομικό πλαίσιο και οι στόχοι για το 2011 και το 2012 εν όψει της κατάρτισης του προσχέδιου του προϋπολογισμού.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ακόμη ότι τα πολιτικά κόμματα και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να γνωρίζουν ότι τίποτα δεν προορίζεται για εσωτερική χρήση, αλλά όλα αυτά χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα για την δήθεν αδυναμία της χώρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, επιτρέποντας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης να τα αναπαράγουν και να τα διογκώνουν.
«Η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα, αλλά δεν είναι το κεντρικό και μεγάλο πρόβλημα της ευρωζώνης και της διεθνούς οικονομίας», επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας είναι η σταθερότητα και η «πολλαπλή εγγύηση» της ευστάθειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Δηλώσεις Σόιμπλε
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών , εστίασε στην «τεράστια» προσπάθεια που καταβάλλεται για να μειωθεί το πρωτογενές της έλλειμμα και για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την έξοδο σε πρωτογενή πλεονάσματα από τις αρχές του 2012.
Σημειώνεται ότι ο κ. Σόιμπλε φαίνεται να υποστήριξε ότι «η Ελλάδα το ξέρει ότι δεν πετυχαίνει τους στόχους» και να εξέφρασε αμφιβολίες για το αν το νέο έκτακτο ειδικό τέλος στα ακίνητα «θα αποφέρει έσοδα φέτος», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «η χώρα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια».
«Δεν γνωρίζω το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Σόιμπλε και δεν μπορώ να τις σχολιάσω. Μπορώ να επαναλάβω τις θέσεις της χώρας που παρουσίασα και στο Eurogroup», ανέφερε σχετικά ο κ. Βενιζέλος.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι για την εφαρμογή και την απόδοση αυτών των μέτρων, «όχι μόνον η κυβέρνηση, αλλά όλος ο τόπος καταβάλλει και κυρίως πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια».
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild am Sonntag»: «Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Χωρίς τη θετική έκθεση της τρόικας, δεν μπορεί να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας».
Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στο νέο φόρο ακινήτων: «Η Ελλάδα αποφάσισε έναν νέο φόρο, τον οποίο επιβάλλει αυτόν τον χρόνο ως έκτακτη εισφορά σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα δούμε εάν αυτό θα λειτουργήσει».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, άφισε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel».
Με νεότερη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών πάντως παρέθετε δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, στο Bloomberg, σύμφωνα με τις οποίες η κατάσταση στην Ελλάδα «δεν είναι τόσο επείγουσα».
«Έχουμε απελευθερώσει την Ελλάδα από την ανάγκη αναχρηματοδότησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για το επόμενο έτος. Έτσι, η κατάσταση δεν είναι τόσο επείγουσα», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε από το Βρότσλαβ της Πολωνίας, σύμφωνα με το απόσπασμα των δηλώσεων.
Άγνωστο πότε θα επιστρέψει η τρόικα
Ασαφής είναι και η ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα. «Προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής της τρόικας», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
Ο κ. Ρεν σε ομιλία του στις 7 Σεπτεμβρίου είχε εκφράσει την ελπίδα η τρόικα να επιστρέψει αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα.
Ο κ. Ρεν σε ομιλία του στις 7 Σεπτεμβρίου είχε εκφράσει την ελπίδα η τρόικα να επιστρέψει αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί «υπό εποπτεία» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.
«Κατευθυνόμαστε προς ένα ή δύο ακόμη χρόνια κρίσης χρέους», υποστήριξε σύμφωνα με το πρακτορείο Belga. Όσον αφορά στη βοήθεια προς την Ελλάδα, επισήμανε ότι η χώρα «μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί υπό εποπτεία με κάποιο τρόπο», κρίνοντας ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα.
Συγκεκριμένα επικαλέστηκε τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις. «Δεν αφορά το επίπεδο ζωής των πολιτών. Και οι ίδιοι οι Έλληνες κατανοούν ότι ο δημόσιος τομέας τους είναι δυσανάλογα μεγάλος. Γιατί καθυστερούν τόσο;», διερωτήθηκε.
Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει από την Πολωνία ότι η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης και η «αντίσταση» στα μέτρα της κυβέρνησης βλάπτουν τη χώρα, προειδοποιώντας ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει τους δανειστές μας να ζητήσουν νέα μέτρα.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου από την Πολωνία:
«Το βασικό συμπέρασμα αυτής της τριήμερης συνόδου του Eurogroup και του Ecofin, με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των διεθνών οικονομικών θεσμών και του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, είναι πως ζούμε μέσα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό και νευρικό περιβάλλον και διεθνές και ευρωπαϊκό. Αυτή η ρευστότητα και η νευρικότητα, επιβάλλει σε μας να πάρουμε τώρα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, την πατρίδα μας.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο να μειώσουμε το έλλειμμα και να φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε μόνο να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτά. Αυτά από μόνα τους είναι θεμελιώδη και σημαντικά, αλλά το ζητούμενο είναι ακόμη σημαντικότερο. Είναι να μη βρεθούμε μέσα σε μία περιδίνηση, όχι επειδή εμείς δεν εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας – τις υποχρεώσεις θα τις εκπληρώσουμε- αλλά γιατί το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης δεν λειτουργεί, γιατί υπάρχουν αμφιθυμίες, αρρυθμίες, καθυστερήσεις. Και μπορεί όλα αυτά να είναι επικίνδυνα και βλαπτικά για την Ευρωζώνη και για τους εταίρους μας, αλλά για μας μπορεί να είναι καταστροφικά.
Πρέπει να έχουμε λοιπόν συνείδηση του περιβάλλοντος, του συσχετισμού και των προτεραιοτήτων. Το να βγούμε, όσο γίνεται ταχύτερα, σε πρωτογενή πλεονάσματα, το να ανατρέψουμε τα αρνητικά στερεότυπα που προσβάλλουν την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά που, δυστυχώς, κυριαρχούν στη διεθνή συζήτηση, είναι για μας επείγον και ζωτικό.
Χρειαζόμαστε όμως για αυτά ένα αρραγές εσωτερικό, εθνικό μέτωπο. Και δυστυχώς, αυτό το αρραγές εσωτερικό, εθνικό μέτωπο δεν υπάρχει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δύσκολη απόφαση για το ειδικό τέλος στα ακίνητα που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η επιβολή του τέλους αυτού είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, για να φτάσουμε στο επίπεδο ελλείμματος που απαιτείται, για να προστατεύσουμε τη χώρα, τα εισοδήματα, τις περιουσίες, τα επιτεύγματα.
Κάποιοι νομίζουν ότι κάνουν τώρα αντίσταση και υπονομεύουν την αποδοτικότητα του μέτρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εταίροι μας να αναγκαστούν να μετρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα την αποδοτικότητα του μέτρου αυτού και άρα, έαν αυτό συμβεί, να πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος που δημιουργούμε οι ίδιοι, επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι κάνουν αντίσταση στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, για λόγους εθνικού συμφέροντος.
Εάν δεν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε αυτά τα απλά πράγματα, τότε δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή τη διαρκή περιδίνηση. Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση, αυτό είναι μεταφορά της αγωνίας των Ελλήνων, μεταφορά της αγωνίας των παιδιών μας για το μέλλον, σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο. Γιατί εάν δεν γίνει αντιληπτό από τους εταίρους μας ότι είναι δύσκολο να έχεις ύφεση για τρία και τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, ότι είναι δύσκολο να βγεις σε πρωτογενή πλεονάσματα με 5,5% ύφεση, τότε δεν θα έχουμε διαμορφώσει ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο να μπορούμε και εμείς να ακουστούμε και να μπορούμε να αναλάβουμε και να εκπληρώσουμε υποχρεώσεις.
Έχοντας λοιπόν την εικόνα αυτών των συζητήσεων, την εικόνα του πραγματικού συσχετισμού των δυνάμεων, μεταφέρω, με απόλυτη ειλικρίνεια και ακρίβεια αυτές όλες τις πληροφορίες στον ελληνικό λαό, ακριβώς για να ζητήσω όλοι μαζί να στρατευτούμε για να υπηρετήσουμε ένα σκοπό ο οποίος είναι εθνικός.
Δημοσιογράφος: Έχετε να μας δώσετε μία πιο σαφή εικόνα σχετικά με την εκταμίευση της έκτης δόσης; Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για το αν θα προλάβουμε, εάν θα έχουμε στάση πληρωμών, κλπ
Eυ.Βενιζέλος: Η εκταμίευση της έκτης δόσης και ο ακριβής χρόνος εκταμίευσης, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα αλλά όλοι γνωρίζουν πως εξελίσσεται το αποθεματικό μας, πώς εξελίσσονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, όλοι γνωρίζουν πότε πρέπει να γίνει η εκταμίευση της 6ης δόσης. Μακάρι να ήταν το πρόβλημά μας αυτό. Το πρόβλημα μας είναι να πάρουμε την 6η δόση και κάθε επόμενη δόση με τους καλύτερους δυνατούς όρους, γιατί δεν μπορεί συνεχώς να έχουμε επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Στην 5η, την 6η, την 7η και την 8η δόση.
Άρα πρέπει να αρχίσει η ολοκληρωμένη εφαρμογή του νέου προγράμματος. Να φτάσουμε σε μία πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Αυτό έχει σημασία. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να ψηφίσουν 16 εθνικά κοινοβούλια το νέο θεσμικό πλαίσιο του EFSF, πρέπει να ολοκληρωθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το περιβόητο PSI, πρέπει εμείς να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, πρέπει να γίνει σαφές ότι βγαίνουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2012. Άρα η 6η δόση είναι ένα ζήτημα το οποίο θα επιλυθεί, αρκεί εμείς να κάνουμε στοιχειώδη και βασικά πράγματα.
Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ιουλίου, που τώρα πρέπει όλοι να καταλάβουν πόσο σημαντικές είναι, γιατί τώρα όλοι ζητούν την πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων αυτών. Να πούμε την αλήθεια με το όνομά της. Το ζήτημα είναι ακριβώς η αμφιθυμία που έχουν ορισμένα κράτη μέλη σε σχέση με τις αποφάσεις του Ιουλίου. Η αμφιθυμία για το εάν επαρκούν οι αποφάσεις, για το εάν πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις.
Για μας όμως είναι ζωτικό οι αποφάσεις αυτές να εφαρμοστούν, γιατί οι αποφάσεις μπορεί να αφορούν ειδικά την Ευρωζώνη, κυρίως όμως αφορούν την Ελλάδα και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Άρα έτσι πρέπει να δει κανείς και το πλαίσιο των συζητήσεων μας με την τρόικα. Δεν είναι μόνο τι κάνει η Ελλάδα. Αυτό είναι θεμελιώδες. Η Ελλάδα δεν πρέπει να εμφανίζει υστερήσεις. Πρέπει να είναι συνεπής σε όλα. Είναι και πως σκέπτονται οι εταίροι μας και το ποια στρατηγική έχουν. Οι κρίσιμοι και θεσμικοί εταίροι μας. Και όλα αυτά πρέπει να τα συνυπολογίζουμε σε μία εθνική στρατηγική.
Δημοσιογράφος: Έχει ξεκινήσει για συζήτηση, για το ότι «έφυγε η τρόικα», «τα σπάσαμε με την τρόικα», διακόπηκαν οι συνομιλίες. Τώρα επανέρχεται η τρόικα, Τι περιμένετε από την τηλεδιάσκεψη;
Eυ.Βενιζέλος: Κατ΄αρχάς η τρόικα δεν διέκοψε ποτέ τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Απλώς έφυγαν από την Αθήνα οι τρεις επικεφαλής αλλά κλιμάκιο που βλέπει όλα τα τεχνικά δεδομένα, ιδίως τα δημοσιονομικά, βρίσκεται πάντα στην Αθήνα. Και η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας αυτό το νόημα έχει, να διευκολυνθούμε χωρίς μετακίνηση , να συζητήσουμε και, ει δυνατόν, να συμφωνήσουμε στα μέτρα, το δημοσιονομικό πλαίσιο και τους στόχους, για το 2011 και το 2012 εν όψει της κατάρτισης του προσχέδιου του προϋπολογισμού. Άλλωστε, εκτός από την τρόικα, εγώ προσωπικά και φυσικά στο δικό του επίπεδο ο Πρωθυπουργός, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους θεσμούς που εκπροσωπεί η τρόικα, και με την Επιτροπή, τον Ολι Ρεν, με την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Λίπτον, που είναι αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής. Και φυσικά με την ΕΚΤ, με τον ίδιο τον Ζ. Κ. Τρισέ.
Σημασία όμως έχει εμείς, ως έθνος, να δεσμευτούμε. Γιατί η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, δηλώσεις που υπονομεύουν μέτρα, ακόμα και οι δηλώσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι προτείνει ριζικές φοροαπαλλαγές την ώρα που πρέπει να πετύχουμε τους στόχους μας σε σχέση με το έλλειμμα για το 2011 και το 2012, δεν βοηθούν. Βλάπτουν. Δεν πείθουν ότι έχουμε συλλογική δέσμευση και συνέχεια ως κράτος.
Ακούω τώρα το ενδεχόμενο να πει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι η ίδια, ως κυβέρνηση, θα καταργήσει το ειδικό τέλος στα ακίνητα. Εάν δεν μπορούμε να πούμε κάθε μέτρο το οποίο καταργείται με τι υποκαθίσταται, εάν δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μία συλλογική μάχη, τότε κάνουμε πολύ μεγάλη ζημία.
Κάνει ζημιά η Αντιπολίτευση όταν τα λέει αυτά μία φορά. Εάν τα έλεγε αυτά η Κυβέρνηση θα έκανε ζημιά χίλιες φορές. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συμβατικές κομματικές αντιδικίες, ούτε για συμβατικές προσωπικές στρατηγικές. Πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί αυτήν την προσπάθεια, τώρα, με μεγάλη συνέπεια και μεγάλη πειθαρχία, γιατί ο χρόνος είναι πυκνός. Τώρα είναι η στιγμή που κρίνονται οι θυσίες των προηγούμενων 20 μηνών και οι προοπτικές των επομένων 20 ετών για τη χώρα.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, πιστεύετε ότι το τέλος των ακινήτων, το οποίο είναι ένα αναγκαίο μέτρο, θα αποδειχθεί και ικανό ή θα χρειαστεί και η υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων για τις επόμενες δόσεις;
Ευ. Βενιζέλος: Εάν τα έσοδα από το εδικό τέλος στα ακίνητα υπολογιστούν στο συνολό τους, εάν η απόδοση του μέτρου θεωρηθεί ότι είναι μια απόδοση στο ακέραιο, στο 100%, όπως αυτή έχει υπολογιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών και τη ΔΕΗ, τότε μπορούμε να έχουμε κατακτήσει τον στόχο μας, φυσικά με τις περικοπές στις δαπάνες, οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες και συμφωνημένες στο πρόγραμμά μας.
Αν αρχίσει η υπονόμευση, η δήθεν αντίσταση, η αμφισβήτηση, τότε θα δώσουμε το έρεισμα σε αυτούς οι οποίοι είναι δύσπιστοι απέναντί μας να κάνουν έναν υπονομευτικό, με τη σειρά τους, και αρνητικό υπολογισμό των αποδόσεων αυτού του μέτρου. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο η χώρα πρέπει να φύγει.
Πιστεύει κανείς ότι η Κυβέρνηση θέλει να αναλαμβάνει τέτοιο κόστος; Ότι χαίρεται κανείς όταν επιβάλει ένα ακόμη βάρος, έναν φόρο ή ένα τέλος; Πιστεύει κανείς ότι αν μπορούσαμε να απαλλάξουμε τον Έλληνα πολίτη, την επιχείρηση και το νοικοκυριό από τέτοια βάρη και να ελαφρύνουμε το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, δεν θα το κάναμε; Το θέμα είναι ότι για να μπορέσουμε να συζητήσουμε για όλα αυτά, για να μπορέσουμε να τα κάνουμε όλα αυτά, πρέπει να φύγουμε από αυτή τη φάση της πίεσης, της ρευστότητας και του κινδύνου.
«Το βασικό συμπέρασμα αυτής της τριήμερης συνόδου του Eurogroup και του Ecofin, με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των διεθνών οικονομικών θεσμών και του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, είναι πως ζούμε μέσα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό και νευρικό περιβάλλον και διεθνές και ευρωπαϊκό. Αυτή η ρευστότητα και η νευρικότητα, επιβάλλει σε μας να πάρουμε τώρα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, την πατρίδα μας.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο να μειώσουμε το έλλειμμα και να φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε μόνο να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτά. Αυτά από μόνα τους είναι θεμελιώδη και σημαντικά, αλλά το ζητούμενο είναι ακόμη σημαντικότερο. Είναι να μη βρεθούμε μέσα σε μία περιδίνηση, όχι επειδή εμείς δεν εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας – τις υποχρεώσεις θα τις εκπληρώσουμε- αλλά γιατί το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης δεν λειτουργεί, γιατί υπάρχουν αμφιθυμίες, αρρυθμίες, καθυστερήσεις. Και μπορεί όλα αυτά να είναι επικίνδυνα και βλαπτικά για την Ευρωζώνη και για τους εταίρους μας, αλλά για μας μπορεί να είναι καταστροφικά.
Πρέπει να έχουμε λοιπόν συνείδηση του περιβάλλοντος, του συσχετισμού και των προτεραιοτήτων. Το να βγούμε, όσο γίνεται ταχύτερα, σε πρωτογενή πλεονάσματα, το να ανατρέψουμε τα αρνητικά στερεότυπα που προσβάλλουν την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά που, δυστυχώς, κυριαρχούν στη διεθνή συζήτηση, είναι για μας επείγον και ζωτικό.
Χρειαζόμαστε όμως για αυτά ένα αρραγές εσωτερικό, εθνικό μέτωπο. Και δυστυχώς, αυτό το αρραγές εσωτερικό, εθνικό μέτωπο δεν υπάρχει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δύσκολη απόφαση για το ειδικό τέλος στα ακίνητα που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η επιβολή του τέλους αυτού είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, για να φτάσουμε στο επίπεδο ελλείμματος που απαιτείται, για να προστατεύσουμε τη χώρα, τα εισοδήματα, τις περιουσίες, τα επιτεύγματα.
Κάποιοι νομίζουν ότι κάνουν τώρα αντίσταση και υπονομεύουν την αποδοτικότητα του μέτρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εταίροι μας να αναγκαστούν να μετρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα την αποδοτικότητα του μέτρου αυτού και άρα, έαν αυτό συμβεί, να πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος που δημιουργούμε οι ίδιοι, επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι κάνουν αντίσταση στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, για λόγους εθνικού συμφέροντος.
Εάν δεν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε αυτά τα απλά πράγματα, τότε δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή τη διαρκή περιδίνηση. Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση, αυτό είναι μεταφορά της αγωνίας των Ελλήνων, μεταφορά της αγωνίας των παιδιών μας για το μέλλον, σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο. Γιατί εάν δεν γίνει αντιληπτό από τους εταίρους μας ότι είναι δύσκολο να έχεις ύφεση για τρία και τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, ότι είναι δύσκολο να βγεις σε πρωτογενή πλεονάσματα με 5,5% ύφεση, τότε δεν θα έχουμε διαμορφώσει ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο να μπορούμε και εμείς να ακουστούμε και να μπορούμε να αναλάβουμε και να εκπληρώσουμε υποχρεώσεις.
Έχοντας λοιπόν την εικόνα αυτών των συζητήσεων, την εικόνα του πραγματικού συσχετισμού των δυνάμεων, μεταφέρω, με απόλυτη ειλικρίνεια και ακρίβεια αυτές όλες τις πληροφορίες στον ελληνικό λαό, ακριβώς για να ζητήσω όλοι μαζί να στρατευτούμε για να υπηρετήσουμε ένα σκοπό ο οποίος είναι εθνικός.
Δημοσιογράφος: Έχετε να μας δώσετε μία πιο σαφή εικόνα σχετικά με την εκταμίευση της έκτης δόσης; Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για το αν θα προλάβουμε, εάν θα έχουμε στάση πληρωμών, κλπ
Eυ.Βενιζέλος: Η εκταμίευση της έκτης δόσης και ο ακριβής χρόνος εκταμίευσης, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα αλλά όλοι γνωρίζουν πως εξελίσσεται το αποθεματικό μας, πώς εξελίσσονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, όλοι γνωρίζουν πότε πρέπει να γίνει η εκταμίευση της 6ης δόσης. Μακάρι να ήταν το πρόβλημά μας αυτό. Το πρόβλημα μας είναι να πάρουμε την 6η δόση και κάθε επόμενη δόση με τους καλύτερους δυνατούς όρους, γιατί δεν μπορεί συνεχώς να έχουμε επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Στην 5η, την 6η, την 7η και την 8η δόση.
Άρα πρέπει να αρχίσει η ολοκληρωμένη εφαρμογή του νέου προγράμματος. Να φτάσουμε σε μία πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Αυτό έχει σημασία. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να ψηφίσουν 16 εθνικά κοινοβούλια το νέο θεσμικό πλαίσιο του EFSF, πρέπει να ολοκληρωθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το περιβόητο PSI, πρέπει εμείς να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, πρέπει να γίνει σαφές ότι βγαίνουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2012. Άρα η 6η δόση είναι ένα ζήτημα το οποίο θα επιλυθεί, αρκεί εμείς να κάνουμε στοιχειώδη και βασικά πράγματα.
Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ιουλίου, που τώρα πρέπει όλοι να καταλάβουν πόσο σημαντικές είναι, γιατί τώρα όλοι ζητούν την πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων αυτών. Να πούμε την αλήθεια με το όνομά της. Το ζήτημα είναι ακριβώς η αμφιθυμία που έχουν ορισμένα κράτη μέλη σε σχέση με τις αποφάσεις του Ιουλίου. Η αμφιθυμία για το εάν επαρκούν οι αποφάσεις, για το εάν πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις.
Για μας όμως είναι ζωτικό οι αποφάσεις αυτές να εφαρμοστούν, γιατί οι αποφάσεις μπορεί να αφορούν ειδικά την Ευρωζώνη, κυρίως όμως αφορούν την Ελλάδα και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Άρα έτσι πρέπει να δει κανείς και το πλαίσιο των συζητήσεων μας με την τρόικα. Δεν είναι μόνο τι κάνει η Ελλάδα. Αυτό είναι θεμελιώδες. Η Ελλάδα δεν πρέπει να εμφανίζει υστερήσεις. Πρέπει να είναι συνεπής σε όλα. Είναι και πως σκέπτονται οι εταίροι μας και το ποια στρατηγική έχουν. Οι κρίσιμοι και θεσμικοί εταίροι μας. Και όλα αυτά πρέπει να τα συνυπολογίζουμε σε μία εθνική στρατηγική.
Δημοσιογράφος: Έχει ξεκινήσει για συζήτηση, για το ότι «έφυγε η τρόικα», «τα σπάσαμε με την τρόικα», διακόπηκαν οι συνομιλίες. Τώρα επανέρχεται η τρόικα, Τι περιμένετε από την τηλεδιάσκεψη;
Eυ.Βενιζέλος: Κατ΄αρχάς η τρόικα δεν διέκοψε ποτέ τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Απλώς έφυγαν από την Αθήνα οι τρεις επικεφαλής αλλά κλιμάκιο που βλέπει όλα τα τεχνικά δεδομένα, ιδίως τα δημοσιονομικά, βρίσκεται πάντα στην Αθήνα. Και η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας αυτό το νόημα έχει, να διευκολυνθούμε χωρίς μετακίνηση , να συζητήσουμε και, ει δυνατόν, να συμφωνήσουμε στα μέτρα, το δημοσιονομικό πλαίσιο και τους στόχους, για το 2011 και το 2012 εν όψει της κατάρτισης του προσχέδιου του προϋπολογισμού. Άλλωστε, εκτός από την τρόικα, εγώ προσωπικά και φυσικά στο δικό του επίπεδο ο Πρωθυπουργός, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους θεσμούς που εκπροσωπεί η τρόικα, και με την Επιτροπή, τον Ολι Ρεν, με την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Λίπτον, που είναι αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής. Και φυσικά με την ΕΚΤ, με τον ίδιο τον Ζ. Κ. Τρισέ.
Σημασία όμως έχει εμείς, ως έθνος, να δεσμευτούμε. Γιατί η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, δηλώσεις που υπονομεύουν μέτρα, ακόμα και οι δηλώσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι προτείνει ριζικές φοροαπαλλαγές την ώρα που πρέπει να πετύχουμε τους στόχους μας σε σχέση με το έλλειμμα για το 2011 και το 2012, δεν βοηθούν. Βλάπτουν. Δεν πείθουν ότι έχουμε συλλογική δέσμευση και συνέχεια ως κράτος.
Ακούω τώρα το ενδεχόμενο να πει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι η ίδια, ως κυβέρνηση, θα καταργήσει το ειδικό τέλος στα ακίνητα. Εάν δεν μπορούμε να πούμε κάθε μέτρο το οποίο καταργείται με τι υποκαθίσταται, εάν δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μία συλλογική μάχη, τότε κάνουμε πολύ μεγάλη ζημία.
Κάνει ζημιά η Αντιπολίτευση όταν τα λέει αυτά μία φορά. Εάν τα έλεγε αυτά η Κυβέρνηση θα έκανε ζημιά χίλιες φορές. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συμβατικές κομματικές αντιδικίες, ούτε για συμβατικές προσωπικές στρατηγικές. Πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί αυτήν την προσπάθεια, τώρα, με μεγάλη συνέπεια και μεγάλη πειθαρχία, γιατί ο χρόνος είναι πυκνός. Τώρα είναι η στιγμή που κρίνονται οι θυσίες των προηγούμενων 20 μηνών και οι προοπτικές των επομένων 20 ετών για τη χώρα.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, πιστεύετε ότι το τέλος των ακινήτων, το οποίο είναι ένα αναγκαίο μέτρο, θα αποδειχθεί και ικανό ή θα χρειαστεί και η υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων για τις επόμενες δόσεις;
Ευ. Βενιζέλος: Εάν τα έσοδα από το εδικό τέλος στα ακίνητα υπολογιστούν στο συνολό τους, εάν η απόδοση του μέτρου θεωρηθεί ότι είναι μια απόδοση στο ακέραιο, στο 100%, όπως αυτή έχει υπολογιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών και τη ΔΕΗ, τότε μπορούμε να έχουμε κατακτήσει τον στόχο μας, φυσικά με τις περικοπές στις δαπάνες, οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες και συμφωνημένες στο πρόγραμμά μας.
Αν αρχίσει η υπονόμευση, η δήθεν αντίσταση, η αμφισβήτηση, τότε θα δώσουμε το έρεισμα σε αυτούς οι οποίοι είναι δύσπιστοι απέναντί μας να κάνουν έναν υπονομευτικό, με τη σειρά τους, και αρνητικό υπολογισμό των αποδόσεων αυτού του μέτρου. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο η χώρα πρέπει να φύγει.
Πιστεύει κανείς ότι η Κυβέρνηση θέλει να αναλαμβάνει τέτοιο κόστος; Ότι χαίρεται κανείς όταν επιβάλει ένα ακόμη βάρος, έναν φόρο ή ένα τέλος; Πιστεύει κανείς ότι αν μπορούσαμε να απαλλάξουμε τον Έλληνα πολίτη, την επιχείρηση και το νοικοκυριό από τέτοια βάρη και να ελαφρύνουμε το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, δεν θα το κάναμε; Το θέμα είναι ότι για να μπορέσουμε να συζητήσουμε για όλα αυτά, για να μπορέσουμε να τα κάνουμε όλα αυτά, πρέπει να φύγουμε από αυτή τη φάση της πίεσης, της ρευστότητας και του κινδύνου.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου