Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΒΑΡΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ


Αντιμέτωπος με δύο σοβαρά κακουργήματα, της υπεξαίρεσης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, βρίσκεται ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για το σκάνδαλο της «τρύπας» των 51,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου....................... Θεσσαλονίκης.
  

Του Κώστα Καντούρη
 
Χθες, μαζί με ακόμη δεκατρείς συγκατηγορούμενούς του εμφανίστηκε στον 3ο ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης Κώστα Αλεξίου, από τον οποίο πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη 2 Ιουνίου.
Η απαγγελία των κατηγοριών για τον τέως δήμαρχο έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία ακόμη και στο περιβάλλον του, που περίμενε να διατηρηθεί το αρχικό «καθεστώς δίωξης» σε βαθμό πλημμελήματος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Ο προβληματισμός του δημάρχου ήταν φανερός και έξω από το γραφείο του ανακριτή, όταν μαζί με στενό του συνεργάτη στον δήμο περίμενε για περίπου μισή ώρα να κληθεί και να λάβει αντίγραφο του κατηγορητηρίου. Ο δήμαρχος παρέλαβε την κλήση τη Δευτέρα. Από τότε γνώριζε πως οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι βαρύτατες.
Οι δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος έχουν το επιβαρυντικό στοιχείο του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου, που προβλέπουν ακόμη και την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης. Επίσης, ο τέως δήμαρχος κατηγορείται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, όπως άλλωστε αρχικά είχε διωχθεί από τον εισαγγελέα.
«Ενώ ήσουν υπάλληλος, ιδιοποιήθηκες από κοινού με τους έτερους προαναφερόμενους συγκατηγορουμένους σου παράνομα χρήματα, τα οποία είχες λάβει και κατείχες λόγω της ιδιότητάς σου, υπό την έννοια του γεγονότος ότι επί των υπεξαιρεθέντων χρηματικών ποσών δεν μπορούσε, λόγω των μεταξύ σας επαγγελματικών σχέσεων και των ειδικών συνθηκών της γραφειοκρατίας στον δήμο Θεσσαλονίκης, να επενεργεί ανεμπόδιστα και σύμφωνα με τη βούλησή του ένα μόνον άτομο αλλά από κοινού με άλλα». Η συγκεκριμένη παράγραφος του κατηγορητηρίου, που είναι κοινή για όλους τους κατηγορούμενους που αντιμετωπίζουν το κακούργημα της υπεξαίρεσης από κοινού, είναι αυτή που εμπλέκει τον δήμαρχο στη βασική παράμετρο του οικονομικού του σκανδάλου. Την ίδια κατηγορία άλλωστε αντιμετωπίζουν και τέσσερις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών αλλά και έναν πρώην στέλεχος του δήμου που ήταν στενός συνεργάτης του κ. Παπαγεωργόπουλου, ενώ με τη συγκεκριμένη αναφορά καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ότι το σκάνδαλο τελέστηκε μόνον από τον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος είναι προφυλακισμένος.

Στον ανακριτή

Ο τέως δήμαρχος εμφανίστηκε έξω από το γραφείο του ανακριτή, στον δεύτερο όροφο του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, δέκα λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι. Είχε απομακρυνθεί διακριτικά από τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους (κατηγορούμενους και συνηγόρους τους), αποφεύγοντας να έρθει σε συζητήσεις μαζί τους. Έμεινε μαζί με τον πρώην συνεργάτη του, επίσης κατηγορούμενο, να συζητούν χαμηλόφωνα, μέχρι να φτάσει ο συνήγορος υπεράσπισής τους και να εισέλθουν στο γραφείο του κ. Αλεξίου. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος μπήκε στο γραφείο του ανακριτή στις 12:20 το μεσημέρι και βγήκε από αυτό στις 12:31 κρατώντας στο χέρι του το κατηγορητήριο που τον βαρύνει.
Παρότι αρχικά αποχώρησε από το δικαστικό μέγαρο, επανήλθε λίγα λεπτά αργότερα και μπήκε πάλι στο γραφείο του ανακριτή. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο τέως δήμαρχος ζήτησε διευκρινίσεις από τον κ. Αλεξίου για το διαδικαστικό μέρος της υπόθεσης. Έξω από τον ανακριτή, πάντως, ζητούσε να μάθει από άλλους συνηγόρους τον τρόπο με τον οποίο απαγγέλλονται οι κατηγορίες και ποιοι έχουν ευθύνη για το διαδικαστικό μέρος.

Η υπερασπιστική γραμμή

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ο δήμαρχος θα κινηθεί, βασικά, στην άρνηση από μέρους του των κατηγοριών, καθώς φαίνεται πως θα υποστηρίξει ότι δεν ήταν σε γνώση του όσα γίνονταν στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου, και πως, μόλις έγινε αντιληπτό το οικονομικό σκάνδαλο, ο ίδιος το κατήγγειλε στις αρχές. Επίσης, πηγές ανέφεραν πως από την πλευρά του δημάρχου, όπως και άλλων βασικών κατηγορουμένων, θα υποβληθεί ένσταση για το πόρισμα της επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, με σκοπό να αφαιρεθεί από τη δικογραφία. Νομικοί ανέφεραν πως το σκεπτικό της ένστασης θα βασίζεται στο γεγονός πως προανακριτικοί υπάλληλοι δεν έχουν τη δυνατότητα να συντάσσουν πορίσματα. Από την άλλη, όμως, το επιχείρημα αυτό αντικρούεται από την άποψη νομικών, ότι, ειδικά για τους οικονομικούς επιθεωρητές, που λειτουργούν ως προανακριτικοί υπάλληλοι, δίνεται τόσο η δυνατότητα σύνταξης πορίσματος όσο και κατάθεσης στο δικαστήριο ως μάρτυρες.

Στο εφετείο το φθινόπωρο

Οι απολογίες των κατηγορουμένων αποτελούν την πρώτη πράξη ολοκλήρωσης της δικαστικής διερεύνησης της μεγάλης υπόθεσης του οικονομικού σκανδάλου του δήμου Θεσσαλονίκης. Μετά τις απολογίες των 25 κατηγορουμένων, ο 3ος ειδικός ανακριτής, μαζί με τον εισαγγελέα πρωτοδικών, θα κληθούν να συμφωνήσουν για τα περιοριστικά μέτρα που ενδεχομένως να ληφθούν για κάθε κατηγορούμενο, από την καταβολή χρηματικής εγγύησης, της απαγόρευσης εξόδου και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα μέχρι το έσχατο μέτρο της προσωρινής κράτησης (προφυλάκισης), όπως ήδη έχει γίνει με τον Π. Σαξώνη. Δεν αποκλείεται όμως ανακριτής και εισαγγελέας να μην επιβάλλουν κανένα μέτρο σε βάρος των κατηγορουμένων.
Στη συνέχεια η δικογραφία θα διαβιβαστεί από τον ανακριτή στην εισαγγελία εφετών. Ο προϊστάμενος εισαγγελέας Εφετών Παναγής Γιαννάκης θα ορίσει αντεισαγγελέα, ο οποίος θα κληθεί να μελετήσει τη δικογραφία και να υποβάλει πρόταση στο συμβούλιο εφετών. Το δικαστικό συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει την υπόθεση μέσα στο φθινόπωρο και να αποφανθεί περί της παραπομπής της υπόθεσης σε δίκη ή όχι. Η δικάσιμος αναμένεται να οριστεί σύντομα, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, αφού στα μέσα του προσεχούς Νοεμβρίου ολοκληρώνεται το διάστημα προφυλάκισης του πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη. 

Ομαδοποίηση για δεκατέσσερις

Δύο ομάδες κατηγορουμένων διαχώρισε ο ανακριτής, όπως φαίνεται τόσο από τις κλήσεις που έστειλε όσο και από την αναφορά στο κατηγορητήριο των προσώπων που βαρύνονται με το αδίκημα της υπεξαίρεσης από κοινού. Σε αυτούς, εκτός από τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, περιλαμβάνονται τέσσερις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών, ένα στέλεχος του δήμου και στενός συνεργάτης του δημάρχου και εννέα υπάλληλοι που υπηρετούσαν σε καίρια πόστα των οικονομικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και ο ήδη προφυλακισμένος Παναγιώτης Σαξώνης. Οι υπόλοιποι έντεκα κατηγορούμενοι, που είναι όλοι τους υπάλληλοι, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και στην πλαστογραφία και της παράβασης καθήκοντος. Οι κατηγορούμενοι της δεύτερης ομάδας αναμένεται να εμφανιστούν αύριο και να πάρουν προθεσμίες από τον ανακριτή.
Οι πρώτοι δεκατέσσερις κατηγορούμενοι πέρασαν χθες από το γραφείο του 3ου ειδικού ανακριτή Κώστα Αλεξίου. Πρώτος απ’ όλους, ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος οδηγήθηκε συνοδευόμενος από τις φυλακές Διαβατών, όπου είναι προφυλακισμένος. Όλοι τους πήραν πολυήμερες προθεσμίες για να απολογηθούν, από ημερομηνίες που αρχίζουν στα τέλη Μαΐου και ολοκληρώνονται στις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων θα ζητήσουν και θα λάβουν νέες προθεσμίες για να απολογηθούν αργότερα, όχι όμως μετά το τέλος του επόμενου μήνα.
Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, όταν έξω από το γραφείο του ειδικού ανακριτή συγκεντρώθηκαν κατηγορούμενοι με τους συνηγόρους τους, σχηματίστηκαν πηγαδάκια μεταξύ τους. Έκδηλη ήταν η ανησυχία που είχαν για την έκβαση της υπόθεσης. «Έχω χάσει τον ύπνο μου», έλεγε χαρακτηριστικά υπάλληλος, μιλώντας σε πρώην αντιδήμαρχο. «Εγώ νόμιζα πως ήταν πλάκα, αλλά αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό», έλεγε άλλος υπάλληλος, που είχε στα χέρια του την κλήση με τις κατηγορίες με τις οποίες βαρύνεται, ενώ έγινε λόγος και στα ποσά που καταλογίστηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο ανακριτής στο κατηγορητήριό του αναφέρει ευκρινώς πως οι αναλήψεις των ποσών από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης γίνονταν από τον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, επιρρίπτοντας όμως σαφείς ευθύνες τόσο στα πολιτικά πρόσωπα όσο και στους ελεγκτές υπαλλήλους. «Δεν γινόταν νόμιμη διαχείριση των υπέρ τρίτων κρατήσεων, ώστε ο κατηγορούμενος Παναγιώτης Σαξώνης αναλάμβανε από το ταμείο του δήμου σε μετρητά τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούσαν στις παρακρατούμενες και αποδοτέες εισφορές και φόρους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. «Με τις ηθελημένες πράξεις και παραλείψεις, τις οποίες γνώριζαν οι συγκατηγορούμενοι (σ.σ. για την πράξη της υπεξαίρεσης) και τις αποδέχονταν ως μερικότερες συγκλίνουσες ενέργειες που σκοπούσαν στην ολοκλήρωση του ιδίου εγκλήματος, της υπεξαίρεσης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση», επισημαίνεται στο κατηγορητήριο.
Ο Π. Σαξώνης, όπως και άλλοι κατηγορούμενοι, κυρίως υπάλληλοι, βαρύνονται με την υπεξαίρεση όλου του ποσού των 51,4 εκατ. ευρώ, που προέκυψε από την έρευνα της επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά. Αντίθετα, διαφορετικά είναι τα ποσά για τους τέσσερις αντιδημάρχους, που κατανέμονται ανάλογα με όσα χρήματα κατηγορούνται ότι χάθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Αντίθετα με το συνολικό ύψος του ελλείμματος, το ποσό που προσδιορίζεται από τις πλαστογραφίες εγγράφων ανέρχεται σε 18,1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο ανακριτής αναφέρει πως την περίοδο του σκανδάλου, ως κατηγορούμενος αυτουργός, ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης «νόθευσε και κατασκεύασε πλαστά παραστατικά καταβολών προς ασφαλιστικούς φορείς και δημόσια ταμεία, και συγκεκριμένα παραστατικά πληρωμών προς τράπεζες και δημόσια ταμεία», όπως υπογραμμίζεται στο κατηγορητήριο. Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι παρείχαν ψυχική συνδρομή στον πρώην ταμία για την ενέργειά του αυτή.

Στήριξη από ΝΔ

Απόλυτη στήριξη στον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο δίνει η Νέα Δημοκρατία. Ενδεικτική είναι δήλωση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Βαρτζόπουλου, με την οποία εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι τόσο ο ίδιος ο κ. Παπαγεωργόπουλος όσο και η διοίκησή του δεν έχουν εμπλοκή στο θέμα της υπεξαίρεσης.
«Είναι σαφές ότι η υπεξαίρεση θα πρέπει να διερευνηθεί τάχιστα, ώστε να φανεί ότι η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου έπραξε το καθήκον της. Η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της, αρκεί να αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της, δίχως πολιτικές αντιπαραθέσεις και επικοινωνιακές κορόνες. Θέλω για ακόμη μία φορά να τονίσω ότι, γνωρίζοντας προσωπικά τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους του, είμαι βέβαιος για την αθωότητά τους και περήφανος για το έργο των διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου», επισήμανε ο κ. Βαρτζόπουλος.
 

Ψύχραιμος ο Παπαγεωργόπουλος

Ευδιάθετος, με πλατύ χαμόγελο και φιλοφρονήσεις προς τους δημοσιογράφους, εμφανίστηκε ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες σε αίθουσα ξενοδοχείου της Μοναστηρίου αμέσως μετά την αποχώρησή του από το δικαστικό μέγαρο.
Αν και ο ίδιος χαρακτήρισε «επώδυνη» τη δικαστική διαδικασία κλήτευσης και προσέλευσης στον ανακριτή, έδειχνε ψύχραιμος, με περισσή δύναμη, για να αντιμετωπίσει το κατηγορητήριο που του αποδίδεται. Παράλληλα, διέθετε αισιοδοξία για την έκβαση της υπόθεσης δείχνοντας εμπιστοσύνη στις δικαστικές αρχές.
Ο πρώην δήμαρχος έδειξε τη φιλόξενη πλευρά του χαρακτήρα του προσκαλώντας τους εκπροσώπους του Τύπου να πιουν έναν καφέ από τον μπουφέ που είχε στηθεί, ενώ θυμήθηκε κι ένα αναψυκτικό που κυκλοφορούσε ευρέως τα παλαιότερα χρόνια. Ήταν αγαπημένο, και σήμερα σπάνια το βρίσκουμε στα ράφια των καταστημάτων. «Πιείτε έναν καφέ. Θέλετε αναψυκτικό, μπιράλ… κάτι άλλο;» προσφέρθηκε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. «Τι είναι αυτό το μπιράλ, κ. δήμαρχε, πρώτη φορά το ακούω», τον ρώτησε κάποια εκ των παρευρισκομένων. «Οι παλαιότεροι το γνωρίζουμε, πίναμε από αυτό το αναψυκτικό», απάντησε. Εκτός από το κέρασμα ο πρώην δήμαρχος φάνηκε να νοσταλγεί την επικοινωνία με τους δημοσιογράφους, την οποία διατηρούσε τακτική κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Καλά που γίνονται μεγάλα γεγονότα και βλεπόμαστε», είπε στους δημοσιογράφους, χωρίς να παραλείψει όμως να διατυπώσει τα παράπονά του, διότι «τα δελτία Τύπου που στέλνουμε δεν τα δημοσιεύετε, και, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, δεν τα διαβάζετε κιόλας».

Χαμόγελα αλλά και θυμός

Το χαμόγελο του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου το αντικαθιστούσε κάποιες στιγμές ο θυμός, όταν αναφερόταν στη δικαστική περιπέτεια στην οποία μπήκε ο ίδιος και οι συνεργάτες του εξαιτίας μιας «τελείως αναπόδεικτης κατηγορίας», όπως έλεγε. Προσπαθούσε να μένει ψύχραιμος ακόμη και στις πιο δηκτικές ερωτήσεις, ελάχιστα ανέβαζε τον τόνο της φωνής του.
Σε αντίθεση με τον πρώην δήμαρχο, οι συνεργάτες του που βρέθηκαν στην αίθουσα, οι πρώην αντιδήμαρχοι Θεόδωρος Αθανάσαρος, Αναστάσιος Γερογιάννης, Απόστολος Τσουρέκας, ο πρώην γ.γ. του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και ο σύμβουλός του Θέμης Καρτσιώτης, ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι, σκυθρωποί, και στα μάτια τους διακρίνονταν οργή και αγανάκτηση. Έδειχναν ότι δεν μπορούσαν να πιστέψουν πώς βρέθηκαν κατηγορούμενοι, και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος.

Οι δύο πλευρές της υπόθεσης

«Άνθρωποι που ανάλωσαν τη ζωή τους στην υπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου γίνονται έρμαια του οποιουδήποτε εκβιαστή εξαπολύσει εναντίον τους μία τελείως αναπόδεικτη κατηγορία», ανέφερε ο πρώην δήμαρχος, υποστηρίζοντας ότι ο προφυλακισμένος για την υπόθεση υπεξαίρεσης στον δήμο Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σαξώνης «θεωρεί ότι, για να ελαφρύνει τη θέση του, σύμφωνα και με πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, μπορεί να κατηγορεί συλλήβδην την επί 12ετία διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, και να καλούνται με αυτόν τον τρόπο ενώπιον του ανακριτή επίλεκτα στελέχη της κοινωνίας της πόλης μας, άνθρωποι που ανάλωσαν τη ζωή τους στην υπηρέτηση του καθήκοντος και μόνον».

Οι δύο πλευρές

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είπε ότι η υπόθεση έχει δύο πλευρές. Από τη μία, «αιρετούς για 10 έως 32 χρόνια, ανθρώπους με κρυστάλλινη διαδρομή, οι οποίοι εξάντλησαν με απόλυτη επιτυχία τη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία. Έχουμε ανθρώπους που έγραψαν ιστορία και που δρουν κάτω από το φως της ημέρας και κρίνονται από τους συμπολίτες μας. Από την άλλη πλευρά, έχουμε έναν άνθρωπο που ομολόγησε ότι υπεξαίρεσε χρήματα των Θεσσαλονικέων, που βρίσκεται στη φυλακή, που το αυτοκίνητό του εμπλέκεται, σύμφωνα με τον Τύπο, σε ριφιφί που έγινε προ μηνών σε κοσμηματοπωλείο της πόλης μας, που μόλις προχθές πληροφορηθήκαμε από το αστυνομικό δελτίο ότι εξεβίαζε μέσα από τις φυλακές άλλο συμπολίτη μας και άλλα πολλά γνωστά στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, και στην αστυνομία και στη δικαιοσύνη».

Ζήτησε παρέμβαση της Βουλής

Ο πρώην δήμαρχος ζήτησε την παρέμβαση της βουλής, ώστε με νομοθετική πρόβλεψη να μην οδηγούνται στον ανακριτή όσοι κατηγορούνται χωρίς να στηρίζονται σε στοιχεία οι κατηγορίες. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη, την οποία παρακάλεσε να επιταχύνει τις διαδικασίες. «Με διακατέχει επίσης αίσθημα ικανοποίησης, διότι τώρα πλέον, και με τη σφραγίδα της δικαιοσύνης, θα επιβραβευτεί το τεράστιο έργο της παράταξης της ‘Αναγέννησης’». Απέφυγε πάντως να σχολιάσει τον χαρακτήρα του κακουργήματος που αποδίδεται στις κατηγορίες που τον βαραίνουν και δήλωσε ότι δεν διάβασε ακόμη το κατηγορητήριο.
Αναφερόμενος σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη», σύμφωνα με το οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο απαιτεί από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση υπεξαίρεσης, μεταξύ των οποίων και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τα εκατομμύρια ευρώ που έκαναν φτερά από τα ταμεία του δήμου, ο πρώην δήμαρχος υποστήριξε ότι «το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά από έλεγχο, καταλόγισε τα υπεξαιρεθέντα αποκλειστικά στον Παναγιώτη Σαξώνη. Ο υπόλογος διαχειριστής ευθύνεται για έλλειμμα 290 εκατ. δρχ. το 2000». Ωστόσο, ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνεχίζεται και για τα επόμενα χρόνια της προηγούμενης διοίκησης, μέχρι το 2010.

Υπονοούμενα για εφοριακούς

Ο πρώην δήμαρχος άφησε υπονοούμενα για πιθανή εμπλοκή εφοριακών και υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, καθώς «για έναν χρόνο έψαχναν μόνο μέσα στον δήμο, και σε αρθρογραφία μου έθετα το ερώτημα εάν είναι δυνατόν ένας μόνον άνθρωπος να κλέβει την εφορεία και να μην καταλαβαίνει τίποτα, να κλέβει για 15 χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία και να μην καταλαβαίνουν τίποτα. Η δικαιοσύνη κινήθηκε, και γίνονται προκαταρκτικές εξετάσεις και στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν έχω αποδείξεις, αλλά, λογικά σκεπτόμενος, εκτιμώ ότι το εύκολο ήταν να βρούνε το έλλειμμα αυτοί που δεν έπαιρναν τα χρήματα και όχι ο δήμος που τα έδιδε».

Στο πράσινο ο δήμος

Το χαμόγελο στα χείλη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου πλάτυνε όταν έκανε αναφορά στον κατάλογο που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών με τους χρεωμένους δήμους της χώρας που βρίσκονται στο κόκκινο. «Έλεγα ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι οικονομικά υγιής, και από την άλλη πλευρά ακούγονταν τα αντίθετα. Την απάντηση την έδωσε ο κ. Ραγκούσης, καθώς ο δήμος μας συγκαταλέγεται στους πράσινους. Η παράταξή μας δικαιώθηκε. Τα χρέη μας ήταν 95 εκατ. ευρώ και το σύνολο εσόδων 187,7 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπεξαίρεσε 30 εκατ. πόρους. Το χρέος είναι στο 50,62% των εσόδων. Ακόμη κι αν διπλασιαστεί σε μία ημέρα, δεν θα μπει ο δήμος στο κόκκινο», είπε.

Δεν ζήτησε αναδρομικά

Η ατμόσφαιρα έκλεισε σε εύθυμο κλίμα, όταν ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ρωτήθηκε εάν, ως συνταξιούχος βουλευτής που είναι, ζήτησε αναδρομική αύξηση της σύνταξής του. «Δεν είμαι μέσα στους 800 που προσέφυγαν στα δικαστήρια. Με πήραν τηλέφωνο να συνυπογράψω, καθώς ήμουν επί 17 χρόνια βουλευτής και παίρνω σύνταξη, και απάντησα πως, στις κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος, δεν είναι σωστό να ζητάμε περισσότερα, έστω και αν, σύμφωνα με τον νόμο, ο μισθός του βουλευτή είναι ίσος με τον μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου και ακολουθεί τις αυξήσεις», ανέφερε ο πρώην δήμαρχος και αποχαιρέτησε με χαμόγελο, όπως άνοιξε τη συνέντευξη.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: