Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Aπόρρητα έγγραφα Wikileaks για Έλληνες πολιτικούς

Απόρρητα έγγραφα του Wikileaks για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολιτικούς δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Αμερικανός πρέσβης σε τηλεγράφημά του μετά την δεύτερη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2007, σημειώνει πως «του ήταν πάντα δύσκολο να βρίσκει τις .............ισορροπίες μεταξύ των βαρώνων που κυβέρνησαν με τον πατέρα του, του νέου αίματος από τον δικό του κύκλο και των τεχνοκρατών του Σημίτη».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα λίγο μετά τις εκλογές του 2007 ήταν αντιμέτωπος ακόμα και με υποστηρικτές του αφού όπως αναφέρεται «κάποιοι από τους υποστηρικτές του παραδέχονται πως ακόμα κι αν ο Παπανδρέου νικήσει, το κόμμα χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας».

Ο πρέσβης το 2008 σημειώνει πως επίσης: «Σε μία προσπάθεια να προσελκύσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και να θωρακίσει την θέση του απέναντι σε κατηγορίες ότι ξεπουλιέται σε Αμερικάνους, έχει καταφύγει το τελευταίο διάστημα σε αχαρακτήριστα αντιαμερικανικά σχόλια».

Εντωμεταξύ, λίγες ημέρες μετά την μετάβαση στο πρωθυπουργικό γραφείο, η κριτική για τον Παπανδρέου μετριάζεται. «Στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διετέλεσε ΥΠΕΞ και έχει δημιουργήσει καλή φήμη στην διεθνή κοινότητα σαν ένας σκεπτόμενος και εποικοδομητικός συνομιλητής. Στο εσωτερικό θα πρέπει να προσέξει την ρητορική του για να αποφύγει χαρακτηρισμούς όπως “αμερικανάκι”» σημειώνει ο αμερικανός πρέσβης.

«Ο Παπανδρέου διόρισε στην κυβέρνησή του ίσους σχεδόν αριθμούς βετεράνους και πρωτοεμφανιζόμενους. Αυτές οι δυο ομάδες συνυπάρχουν άβολα στα ίδια υπουργεία» σημειώνει ο πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ επτά εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος πάλι, παρουσιάζεται «ως επηρεασμένος από τα διδάγματα του Μαοϊκού κινήματος» ενώ για τους αμερικάνους ξεχωρίζει «για την καυστική του γλώσσα εκθέτοντας φίλους και εχθρούς».

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζει η αναφορά της πρεσβείας για τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «Βούδας της ελληνικής πολιτικής καθώς σπάνια αποκαλύπτει τις σκέψεις του».

Το τηλεγράφημα της 5ης Ιανουαρίου του 2008 αναφέρει: «Ο τέως πρωθυπουργός ήταν άνετος, εκφράζοντας με κάθε ευκαιρία τον σεβασμό και την τρυφερότητα του για τις ΗΠΑ. (...) Η συζήτηση κύλησε χωρίς παύσεις και όταν το θέμα πέρασε στο Κόσοβο και το Μακεδονικό η συζήτηση άναψε. Καθόταν “στην άκρη της καρέκλας του” και έπαιζε με το κομπολόι του»

Στο τέλος της συζήτησης δεν παρέλειψε να δώσει μία φιλική συμβουλή στον νέο πρέσβη: «Πρέπει να είσαι διακριτικός, να μην έχεις πολλά πάρε δώσε με πολιτικούς δημοσιογράφους και επιφανείς επιχειρηματίες γιατί θα γίνεις στόχος βαλκανικού κουτσομπολιού». 

Τηλεγράφημα της πρεσβείας από τον Ιανουάριο του 2009 αναφέρει για τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ: «Η επανεμφάνιση του φιλοαμερικανού Σαμαρά από την πολιτική ερημιά, είναι καθαρά σχεδιασμένη ως ένας τρόπος να επανεισαχθεί στην κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζοντάς τον για μεγαλύτερα πράγματα στο μέλλον». 
«Θα του ταίριαζε καλύτερα κάποιο από τα οικονομικά υπουργεία ή το υπ. Εξωτερικών, στο οποίο κάποτε ήταν υπουργός, αλλά τώρα μάλλον δεν θα μπορούσε να δουλέψει με την Μπακογιάννη ή από κάτω της», αναφέρεται στο ίδιο τηλεγράφημα. 


Για την Ντόρα Μπακογιάννη, το πρώτο τηλεγράφημα που φεύγει από την πρεσβεία μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης τιτλοφορείται ως «η νέα υπουργός εξωτερικών, μια παλιά φίλη των ΗΠΑ». Χαρακτηρίζει «φυσική και αναμενόμενη» την αλλαγή σκήπτρων στο ΥΠΕΞ από τον Μολυβιάτη  «στην πιο δημοφιλή δήμαρχο της Αθήνας από την εποχή του Περικλή»!
star

Δεν υπάρχουν σχόλια: