Η γαλλική Γερουσία ψήφισε απόψε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που έχει ήδη εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση, η οποία έχει προκαλέσει από το Σεπτέμβριο ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας και τη μεγαλύτερη κρίση της θητείας του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Η Γερουσία ενέκρινε το σχέδιο νόμου με 177 ψήφους υπέρ (153 κατά). Το κυβερνών κόμμα UMP (δεξιά) και οι κεντρώοι σύμμαχοι της πλειοψηφίας ψήφισαν υπέρ. Η αντιπολίτευση, το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι Πράσινοι (Οικολόγοι) ψήφισαν κατά.
Η οριστική ψηφοφορία επί του κειμένου αναμένεται να διεξαχθεί την Τετάρτη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός αρμόδιος για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο, Ανρί ντε Ρενκούρ. Λίγο αργότερα ο γάλλος πρόεδρος αναμένεται να προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Η μεταρρύθμιση αυξάνει την ελάχιστη ηλικία αποχώρησης από την εργασία από τα 60 στα 62 χρόνια και την ηλικία κατά την οποία θα λαμβάνεται πλήρης σύνταξη από τα 65 στα 67 χρόνια.
«Η στιγμή αυτή είναι επίσημη γιατί είναι εκείνη της διαφάνειας, της ευθύνης, του κουράγιου», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερθ, κλείνοντας συζητήσεις τριών εβδομάδων. «Θα έρθει μια μέρα όπου οι αντίπαλοί μας του χθες θα είναι ευγνώμονες», πρόσθεσε.
«Δεν τελειώσατε με τις συντάξεις. Έχετε αγνοήσει αυτό που εκφράζουν οι Γάλλοι, δεν έχετε ακούσει τίποτε από τις προτάσεις μας, η μεταρρύθμισή σας είναι άδικη», είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ο επικεφαλής των γερουσιαστών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Πιερ Μπελ.
πηγή: www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου