Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Να τελειώνουν επιτέλους τα παραμύθια που καταστρέφουν τον Τουρισμό της Χαλκιδικής.

Το Στίγμα: Κάποιες μας δουλεύουν ... σύριζα.
Αναρτούμε την απάντηση του κ. Αργύρη Λαφαζάνη στην κ. Κατερίνα Ιγγλέζη για το δελτίο τύπου που έστειλε η δεύτερη στα τοπικά Μ.Μ.Ε. σχετικά με την εκπομπή που έγινε για την επένδυση χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι (TVSUPER, εκπομπή ΒΑΒΕΛ). Περιμέναμε ΚΑΙ την απάντηση του κ. Λαφαζάνη για να την δημοσιεύσουμε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με το δελτίο τύπου της κ. Ιγγλέζη. Έτσι με τον παραλληλισμό των στοιχείων θα βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Απάντηση Α. Λαφαζάνη
Να τελειώνουν επιτέλους τα παραμύθια που καταστρέφουν τον Τουρισμό της Χαλκιδικής.

Τρεις διαφορετικές απόψεις διατυπώνονται από τους αντιδρώντες στα μεταλλεία, όσον αφορά την προοπτική συνέχισης των εργασιών:
Οι πρώτοι απαιτούν να κλείσουν τα μεταλλεία πλήρως και άμεσα. Με αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε καμμία συζήτηση. Αυτοί θα συνεχίσουν να συζητούν με την μονή Εμμαούς και την μονή Βατοπεδίου για την “ανάπτυξη” της περιοχής. Το άσχημο είναι ότι αυτοί είναι πολύ λίγοι και δεν φθάνουν για να υιοθετήσει ο καθένας μιά από τις 2000 οικογένειες ανέργων.
Οι δεύτεροι “προγραμματίζουν” να συνεχίσουν να λειτουργούν τα μεταλλεία,για ένα διάστημα, με την σημερινή παραγωγική διαδικασία και να κλείσουν όταν δεν θα είναι βιώσιμα. “Όταν δεν θα έχουν κέρδος” λέει η κ. Ιγγλέζη.
Οι τρίτοι συμφωνούν με την επ' αόριστον λειτουργία, αλλά ακριβώς όπως λειτουργούν σήμερα και αποκλείουν την επέκτασή τους και την ανάπτυξη της μεταλλουργίας χρυσού.
Η δεύτερη και η τρίτη άποψη πρακτικά ταυτίζονται αφού φυσικά θα κλείσουν, έτσι και αλλιώς, τα μεταλλεία όταν πάψουν να είναι βιώσιμα.
Να συζητήσουμε, λοιπόν, με αυτούς που συμφωνούν με την σημερινή λειτουργία. Τί γίνεται σήμερα; Σήμερα (δηλαδή εδώ και σαράντα χρόνια) κυανιούχο νάτριο χρησιμοποιείται όπου εφαρμόζεται η διαδικασία της διαφορικής επίπλευσης, δηλαδή χρησιμοποιείται στο εργοστάσιο εμπλουτισμού του Στρατωνίου. Αφού συμφωνούμε στη σημερινή χρήση, δεν μπορεί να διαφωνήσουμε στην μεταφορά του εργοστασίου εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο, δηλαδή σε πιό ασφαλή θέση, και στη συνέχιση της σημερινής χρήσης του κυανιούχου νατρίου και μάλιστα σε μικρότερες ποσότητες, λόγω εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων. Αν συμφωνούμε μέχρι εδώ, δεν θα διαφωνήσουμε πουθενά, όσον αφορά την χρήση του κυανιούχου νατρίου.
Δεν θα διαφωνήσουμε, γιατί η χρήση του κυανιούχου νατρίου καί απαγορεύεται καί αποκλείεται στην πράξη από τις εγκεκριμένες μεθόδους.
Για να καταλαβαίνει ο κόσμος, αλλά και η ίδια η κυρία Ιγγλέζη τι λέει:
Κυανιούχο νάτριο ΔΕΝ χρησιμοποιείται και ΔΕΝ πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ποτέ, όπου από την διαδικασία εμπλουτισμού προκύπτει ένα και μόνο προϊόν και άρα δεν εφαρμόζεται διαφορική επίπλευση.
Επομένως κυανιούχο νάτριο ΔΕΝ χρησιμοποιείται στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας και ΔΕΝ πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ούτε στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών.
Όσον αφορά την μεταλλουργία χρυσού:
Στην εγκεκριμένη από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Πολιτείας μεταλλουργική μέθοδο flash smelting δεν προβλέπεται και δεν μπορεί να προκύψει χρήση κυανιούχου νατρίου, γιατί πρόκειται για καθαρά πυρομεταλλουργική μέθοδο, ενώ το κυανιούχο νάτριο χρησιμοποιείται σε υδρομεταλλουργικές μεθόδους.
Αυτό το δεδομένο πιστοποιείται και από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την πρόσφατη απόφαση 1492 του Απριλίου του 2013.
Άρθ. 13 της απόφασης 1492 , σελ. 26-29
«Για την πρόκριση της τελικώς επιλεγείσης μεθόδου της ακαριαίας τήξης «flash smelting» ελήφθησαν μεταξύ άλλων υπ’ όψιν ότι η μέθοδος αυτή δεν απαιτεί χρήση κυανίου ή άλλων ενώσεών του και θεωρείται από τεχνολογικής απόψεως η “state of the art” μέθοδος και από περιβαλλοντικής απόψεως η καθαρότερη πυρομεταλλουργική. ……Η τυχόν εφαρμογή άλλης μεθόδου ή η ουσιώδης ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τροποποίησή της σε οποιοδήποτε στάδιο θα πρέπει να στηρίζεται σε νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων.» Δηλαδή νέα αδειοδότηση.
Ακόμη πιό απλά:
Η σημερινή χρήση του κυανιούχου νατρίου μεταφέρεται από το Στρατώνι στο Μαντέμ Λάκκο. Τα εργοστάσια του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας κλείνουν. Στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών και στη Μεταλλουργία Χρυσού ΔΕΝ θα χρησιμοποιηθεί ούτε γραμμάριο κυανιούχου νατρίου. Δηλαδή το κυάνιο δεν θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χρυσού.
Αν υπάρχει, λοιπόν, κάποιος που φοβάται τόσο πολύ το κυάνιο και γνωρίζει ότι κάποιος βλάφτηκε από αυτό τα τελευταία σαράντα χρόνια, θα πρέπει να είναι αντίθετος με την σημερινή λειτουργία και να επιμένει μόνο στην παραγωγή χρυσού.
Αυτά ακριβώς λένε οι σελίδες 5.7-7, 5.5-4, 5.8-8, 5.2-24, 5.8-2, 5.7-3, 5.5-3 και 5.2-23 που επικαλείται η κ. Βουλευτής για όποιον ξέρει να διαβάζει Ελληνικά. Αυτά καταλαβαίνουμε και όσοι ασχολούμαστε εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια με το ζήτημα. Βέβαια η κ. Ιγγλέζη δικαιολογημένα δεν τα γνωρίζει, αφού μόλις πριν ένα χρόνο άλλη ήταν η δουλειά της, αλλά και σήμερα δεν τα χρειάζεται αφού έχει τα σκονάκια των “καθηγητών”.
Να πούμε τώρα για το νέο παραμυθάκι της σκόνης:
Μετά το μύθο του κυανίου, εφευρέθηκε το παραμυθι της σκόνης στις Σκουριές.
Κάποιοι, ή δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν, ή σκοπίμως τα παραποιούν. Χρησιμοποιούν τους γενικούς πίνακες για το μοντέλο υπολογισμού των πραγματικών αέριων εκπομπών στις Σκουριές και τους παρουσιάζουν ως δεδομένα.
Δε χρησιμοποιούν τον πίνακα με τις πραγματικές τιμές αερίων εκπομπών , που προκύπτει από τους παραπάνω πίνακες και παρουσιάζεται στη ΜΠΕ. Από τον πίνακα των εκπομπών πάσης φύσεως στην ατμόσφαιρα των Σκουριών, για όποιον καταλαβαίνει τι διαβάζει, προκύπτει ότι:
Το σύνολο των αέριων εκπομπών είναι 0,10 τόνοι την ώρα ή 100 κιλά την ώρα. Η σκόνη που σηκώνει η κυρία Ιγγλέζη και οι μεγάλοι “καθηγητές” που διακινούν το ίδιο παραμύθι, είναι 2162 τόνοι την ώρα! Δηλαδή 21.620 φορές περισσότερη!!! Σε λίγα χρόνια θα έχουν εξαερώσει σε σκόνη ολο τον Κάκαβο μαζί με τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων!!!
Ένα μικρό αυτοκίνητο που κινείται επί μία ώρα σε χωματόδρομο, παράγει περισσότερα από 100 κιλά σκόνη.
Εδώ προκύπτει ένα παράδειγμα της ζημιάς που προκαλεί η παραπληροφόρηση. Ασχολούμενοι με το παραμύθι της σκόνης από την εξόρυξη, παραβλέπουμε το πραγματικό πρόβλημα της σκόνης από την κίνηση των βαριών οχημάτων μεταφοράς. Όλα τα σχετικά νοικοκυρεμένα μεταλλεία, όπως το μεταλλείο Γερακινής, καταβρέχουν συνεχώς τους χωματόδρομους, αλλά δεν είναι φυσικά η άριστη λύση. Όσο με αφορά, θα αφήσω την κ. Ιγγλέση να κυνηγάει το φάντασμα της σκόνης από την εξόρυξη και θα επιμένω να ασφαλτοστρωθούν οι βασικοί δρόμοι επιφανειακής μεταφοράς.
Για το παραγόμενο θειϊκό οξύ δέν χρειάζεται να πούμε τίποτε. Αυτό δεν πετιέται αλλά πουλιέται.

Ως Νομαρχιακή Παράταξη, ψηφίζοντας θετικά, θέσαμε αυστηρούς όρους για την λειτουργία των μεταλλείων. Περιμένοντας τους στρατοδίκες, τύπου Αποστολίδη, που θα μας στείλουν εξορία στα ξερονήσια, είμαστε έτοιμοι να θέσουμε και άλλους όρους. Μπορούμε να το κάνουμε γιατί δεν διαβάσαμε απλά την Μ.Π.Ε. αλλά την ξετινάξαμε. Προσωπικά είχα την ευτυχία να ξενυχτήσω πολλά βράδυα παρέα με αυτήν την χαριτωμένη κυρία, την ΜΠΕ. Από τα πράγματα, δεν έστεκε φυσικά, να κάνει το ίδιο η κ. Ιγγλέση.

Πολύγυρος 22 / 8 / 2013 Αργύρης Λαφαζάνης

---------------------------------------------------------------------------------


Δελτίο Τύπου Κατερίνας Ιγγλέζη 

21.08.2013

Απάντηση της βουλ. ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Ιγγλέζη στους ισχυρισμούς του κ. Α. Λαφαζάνη
Κατά τη συζήτηση στην εκπομπή «Βαβέλ» του τηλεοπτικού σταθμού SUPER TV  την 19η Αυγούστου, ο κ. Λαφαζάνης ισχυρίστηκε με βεβαιότητα ότι δεν προβλέπεται χρήση κυανίου από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. κατά την επεξεργασία του μεταλλεύματος και ότι σε αντίθετη περίπτωση η αδειοδότηση της εν λόγω δραστηριότητας καθίσταται άκυρη. Προφανώς στις χιλιάδες σελίδες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνέταξε η εταιρεία και ο κ. Λαφαζάνης – κατά δηλώσεις του – μελέτησε επισταμένα πριν ψηφίσει υπέρ της αδειοδότησης,  ξέφυγαν της προσοχής του κάποιες. Του προτείνω λοιπόν να μελετήσει και τα στοιχεία που παραθέτω στη συνέχεια και προέρχονται από την Μ.Π.Ε. της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη τόσο για τη χρήση κυανίου, όσο και για την παραγωγή σκόνης και θειικού οξέως.
Ο κ. Λαφαζάνης επίσης δεσμεύτηκε δημόσια ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί η χρήση κυανίου θα είναι κάθετα αντίθετος στην «επένδυση», τον καλώ να τοποθετηθεί άμεσα υπό το φως των νέων – για εκείνον – στοιχείων που του παραθέτω.
Με τιμή,
Κατερίνα Ιγγλέζη


Κυανιούχο Νάτριο (NaCN)
Η κατανάλωση Κυανιούχου Νατρίου (NaCN) ανέρχεται σε 0.08 kg/tn κατεργαζόμενου μεταλλεύματος, που σημαίνει ετήσια κατανάλωση 20 τόνων στο εργοστάσιο εμπλουτισμού Στρατωνίου  και 64 τόνων στο εργοστάσιο εμπλουτισμού Ολυμπιάδας  (Παράρτημα 5, σελ. 57, πίνακες 4.4-1 και 4.4-2 «Μεταλλευτικές – μεταλλουργικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική – Σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων – Εγκαταστάσεις απόθεσης Κοκκινόλακκα», Enveco A.E.). Τα στερεά απόβλητα που προκύπτουν αποθέτονται στον Κοκκινόλακα.
Η αναφορά για την χρήση κυανιούχου νατρίου (ΝαCN) στην κύρια μελέτη (http://files.hellas-gold.com/mpe/Kyria_Meleti.pdf)  γίνεται στις σελίδες 5.7-7, 5.5-4, 5.8-8, 5.2-24, 5.8-2, 5.7-3, 5.5-3 και 5.2-23.
Η ποσοτική χρήση του κυανιούχου νατρίου (NaCN) καταγράφεται στον Πίνακα 5.7.2-1. Ανάλυση ποσοτήτων διακινούμενων ουσιών (πλην καυσίμων) εντός των εγκαταστάσεων του προτεινόμενου έργου στην σελίδα 5.7-7 (http://files.hellas-gold.com/mpe/Kyria_Meleti.pdf).  Από τα στοιχεία του πίνακα προκύπτει η κατανάλωση κυανιούχου νατρίου κατά τη διαδικασία της επίπλευσης στο Στρατώνι 51 κιλά την ημέρα, στην Ολυμπιάδα 96 κιλά την ημέρα και στο Μαντέμ Λάκκο 178 κιλά την ημέρα.
Η διαδικασία επεξεργασίας κατά την οποία χρησιμοποιείται το κυανιούχο νάτριο (NaCN) περιγράφεται στις σελίδες 5.5-4,  5.2-24 της κύριας μελέτης (http://files.hellas-gold.com/mpe/Kyria_Meleti.pdf).  

Παραγωγή σκόνης
Στις Σκουριές η παραγωγή σκόνης στους χώρους απόθεσης ανέρχεται στους 954 τόνους/ώρα την περίοδο προπαρασκευής (έτη 1-2) και για τα επόμενα έτη (3-11) η παραγωγή σκόνης στο μεταλλείο ανέρχεται στους 2162 τόνους/ώρα (Κύρια Μελέτη «Μεταλλευτικές – μεταλλουργικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική» σελ. 546, πίνακες 5.3.9-2 και 5.3.9-3)
Στην Ολυμπιάδα η παραγωγή σκόνης στους χώρους απόθεσης στη φάση της ανάπτυξης ανέρχεται στους 205.5 τόνους/ώρα την περίοδο και κατά τη λειτουργία η παραγωγή σκόνης στους χώρους του μεταλλείο υπολογίζεται στους 2162 τόνους/ώρα (Κύρια Μελέτη «Μεταλλευτικές – μεταλλουργικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική» σελ. 546, πίνακες 5.3.9-2 και 5.3.9-3)
Θειικό οξύ
Η ημερήσια παραγωγή θειϊκού οξέος από τις εγκαταστάσεις της μεταλλουργίας του Μαντέμ Λάκκου, κατά τα πρώτα 15 χρόνια λειτουργίας υπολογίζεται στους 1000 τόνους (Κύρια Μελέτη «Μεταλλευτικές – μεταλλουργικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική» σελ. 642).

Δεν υπάρχουν σχόλια: