Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Οι επενδυτές συνωστίζονται στην έξοδο...

To Στίγμα: Περιμένοντας ... επενδυτές.
Του Γιώργου Κράλογλου
Μια ομάδα ανεγκέφαλων κάφρων της Χαλκιδικής που παριστάνουν τους αντιδραστικούς. Το «λαϊκό δικαστήριο» του Συμβουλίου της Επικρατείας που αποτελεί εδώ και 30 χρόνια τον οδοστρωτήρα της αποβιομηχάνισης. Και κάποιοι «δασάρχες γραφείων» διώχνουν με τις κλωτσιές επενδυτές και επενδύσεις 145 εκατ. καταδικάζοντας την χώρα σε υπανάπτυξη και την ανεργία σε τέλμα.
Κατά τα άλλα. Η κυβέρνηση συσκέφθηκε αγωνιούσα για την ανεργία. Ο κ. Α. Σαμαράς χαρακτηρίζει την ανεργία τον μεγαλύτερο εχθρό. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι η απασχόληση είναι το κορυφαίο θέμα της οικονομίας. Και ο κ. Κουβέλης συμφωνεί με όλα.
Στο κάδρο της πραγματικότητας όμως το ΚΕΠΕ υπολογίζει ότι το 2013 οι άνεργοι θα φθάσουν το 30% που σημαίνει 2.000.000 άτομα.
Κάτω από τα μάτια της κυβέρνησης όμως που γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει... το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αυτόκλητο «Υπουργείο Προστασίας Οικοπεδοφάγων και Απατεώνων Μεσιτών» ξεριζώνει σοβαρότατες τουριστικές επενδύσεις στη Σάμο και στην Κέρκυρα γιατί αντιδρούν οι γύρω βοσκοί και οι ντόπιοι οικοπεδοφάγοι παραθεριστές. Από κοντά και καλοβολεμένοι δασάρχες διώχνουν επενδυτές της Κέρκυρας γιατί κάποιες κατσικονησίδες (που ενδιαφερόμενοι επενδυτές θέλουν να τις μετατρέψουν σε τουριστικούς χώρους και να δώσουν δουλειά στους άνεργους) είναι, λένε, δασικές περιοχές.
Με τους κάφρους της Χαλκιδικής δεν θα ασχοληθώ περισσότερο γιατί αυτό που ήθελαν το πέτυχαν.

Βόλεψαν τους Βούλγαρους, τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και τους Τούρκους για να υπόσχονται μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια επενδύσεων από την Ελλάδα.

Δεν θα ασχοληθώ άλλο και με τους δασάρχες γιατί δεν αντέχει ο διάλογος με κρατικούς υπαλλήλους που... γνωρίζουν το δάσος μόνο από αεροφωτογραφίες.

Θα σταθώ όμως στους «κουλτουριάρηδες» του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν καταδικάσει με την εντελώς προσωπική τους πολιτική σε πλήρη αποβιομηχάνιση τη χώρα με συνέπεια να κερδίζουν μόνο οι οικοπεδοφάγοι.

Ατέλειωτο είναι το παρασκήνιο που διηγούνται επενδυτές και επιχειρηματίες (συμπεριλαμβανομένων και επικεφαλής ΔΕΚΟ) για το μίσος εισηγητών του ΣτΕ σε οτιδήποτε λέγεται παραγωγή και εκσυγχρονισμός.

Σέβομαι και πιστεύω στο έργο που καλείται να επιτελέσει το Συμβούλιο της Επικρατείας ως θεσμός. Γιατί ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτος.

Όταν όμως ο θεσμός χειραγωγείται από κόμματα και κυβερνήσεις πάνω στο μοντέλο που πρώτο δίδαξε το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980 και αντέγραψε πιστά η Νέα Δημοκρατία, τα πράγματα αλλάζουν.

Ως ρεπόρτερ για το υπουργείο Ανάπτυξης περίμενα στο γραφείο της υπουργού κ. Βάσως Παπανδρέου, να με δεχθεί, όταν την άκουσα να φωνάζει: «Πέστε μου εγώ κάνω πολιτική ανάπτυξης στον τόπο ή το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εάν κάνουν αυτοί την δική τους πολιτική τότε εγώ να τα παρατήσω να φύγω. Δεν αντέχω άλλο...».

Ήταν τότε που η κ. Παπανδρέου έδινε κυριολεκτικά, μάχες, για να δημιουργήσει γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης και να ηλεκτροδοτήσει σωστά ολόκληρη την Αττική. Είχε όμως απέναντί της οικοπεδοφάγους από την Μαλακάσα, τα Κιούρκα και το Καπανδρίτι που σαμποτάριζαν το έργο γιατί (έλεγαν) οι γραμμές αυτές θα φέρουν καρκίνο... Σύμμαχός τους το ΣτΕ.

Βεβαίως η κ. Παπανδρέου πλήρωνε, χωρίς να φταίει, τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ που για αντιπολιτευτικούς λόγους να εφάρμοζε την εξής «στρατηγική» την οποία και αντέγραψε πιστά, στην συνέχεια, η Ν.Δ.

Κομματικοί ινστρούχτορες έστηναν (20ετία 1975-1995) τις γνωστές «επιτροπές κατοίκων» ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανιών. Οι «επιτροπές» κατέφευγαν στους Δήμους και τις Νομαρχίες που με την ενθάρρυνση του κομματικού κατεστημένου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ) υιοθετούσαν το αίτημα τους.

Τελικά όλοι μαζί, σαν "κίνημα" προσέφευγαν στους αντιβιομηχανιστές του Συμβουλίου Επικρατείας που ακύρωνε τις επενδύσεις.

Έτσι έκλεισαν τα λιπάσματα και ακύρωσαν τεράστιες στρατηγικές επενδύσεις, ορυκτού πλούτου στην Θράκη, της Πετρόλα, στα Μέγαρα, του πετροχημικού Αγρινίου. Στόχος τους να μην γίνουν βιομηχανίες βάσης στην Ελλάδα. Αυτήν την πρακτική συνεχίζουν και σήμερα Δήμοι έχοντας ως σύμμαχο και πάλι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Να τι λένε τα «κατορθώματα» του ΣτΕ επί των ημερών μας όπως άριστα τα αποτυπώνει (μεταξύ άλλων) σε εγκυρότατο ρεπορτάζ του ο συνάδελφος Δ. Δελεβέγκος:

* Eπενδύσεις 145 εκατ. ευρώ λιμνάζουν στο ΣτΕ.

* Εσχάτως προστέθηκε, το project της αξιοποίησης της Χερσονήσου της Κασσιώπης εναντίον του οποίου προσέφυγαν στο ΣτΕ η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολιτιστικά σωματεία της Κέρκυρας.

* Μία, ακόμη, επένδυση 45 εκατ. ευρώ στη Σάμο είναι σε «αναστολή», ύστερα από προσφυγή στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο 10 ντόπιων κατοίκων.

* Μακέτα θα παραμείνει -μέχρι να αποφασίσει το ΣτΕ- και το ξενοδοχειακό συγκρότημα που σχεδιάζει στην Κασσιώπη το αμερικανικό fund NCH Capital.

* Σε διάστημα εννέα ετών η συζήτηση υπόθεσης ενώπιον του ΣτΕ έχει αναβληθεί 36 φορές, ενώ η καθαρογράφηση και η δημοσιοποίηση των δι8καστικων αποφάσεων λόγω έλλειψης υποστηρικτικού προσωπικού χρειάζεται, κατά μέσο όρο 6 έως 9 μήνες.

Όλα αυτά τα «ανυπέρβλητα» και για την σημερινή κυβέρνηση εμπόδια πρέπει να ξεπεράσουν οι επενδυτές. Και με κίνδυνο και της ζωής τους θα έλθουν στην Ελλάδα να προσφέρουν δουλειά στους άνεργους.

Ας τους περιμένουν...


Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: