Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

6 στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν φοροδιαφεύγουν

Σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς το ποσοστό παραβατικότητας φθάνει ακόμη και το 100%

Το Στίγμα:  Φοροδιαφυγή, το εθνικό μας άθλημα !!!   
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής φαίνεται ότι δεν επαρκούν. Οι θερινοί έλεγχοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στις τουριστικές περιοχές της χώρας έδειξαν ότι η φοροδιαφυγή οργιάζει. Περίπου έξι στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και οι οποίες δραστηριοποιούνται στις νησιωτικές περιοχές ή σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας εντοπίστηκαν με παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας η φοροδιαφυγή έφθασε στο 100%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών σε διάστημα 17 ημερών διενεργήθηκαν 1.410 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 805 επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις αυτές εντοπίστηκαν 22.435 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Κατά μέσο όρο εντοπίστηκαν 28 παραβάσεις σε κάθε επιχείρηση.
Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 57,1%, αλλά στους δημοφιλείς προορισμούς όπως σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Κω, Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθο το ποσοστό παραβατικότητας φθάνει ακόμη και στο 100%.
Ειδικότερα στην Κω ελέγχθηκαν 42 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν και στις 42 περί τις 1.103 παραβάσεις. Την ίδια εικόνα συνάντησαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ στο Ρέθυμνο και τη Λευκάδα. Υψηλά ποσοστά παραβατικότητας καταγράφησαν και στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος κ.λπ.
Συγκεκριμένα, στη Σαντορίνη το ποσοστό παραβατικότητας έφθασε το 83%, στα Χανιά 86,7%, στη Νάξο 72,7%, στο Ηράκλειο 77,8% στην Κέρκυρα 75% και στη Μύκονο 68,5%.
Ωστόσο, οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε 44 επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Εύβοια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ στην ανωτέρω περιοχή πραγματοποιήθηκαν 81 έλεγχοι και σε 44 εξ αυτών βρέθηκαν 12.829 παραβάσεις. Δηλαδή κάθε μία από τις 44 επιχειρήσεις είχε 291 παραβάσεις.
Οπως αναφέρουν στελέχη του ΣΔΟΕ οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν τη μη έκδοση αποδείξεων, μη τήρηση, ανακριβής ή ελλιπής τήρηση των πρόσθετων βιβλίων, υποτιμολόγηση των εσόδων από τις παρεχόμενες υπηρεσίες των τουριστικών επιχειρήσεων.
Το ΣΔΟΕ για τη θερινή περίοδο του τρέχοντος έτους έχει προγραμματίσει και διενεργεί στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις κάθε μορφής και οικονομικού μεγέθους, σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα. Στόχος των ελέγχων αυτών, όπως τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η δημιουργία κλίματος πρόληψης. Το επόμενο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο αναμένεται περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης, οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση και σε άλλες περιοχές. Παρά το γεγονός ότι το ΣΔΟΕ επιβάλει πρόστιμα, ωστόσο είναι ιδιαίτερα δύσκολο αυτά να εισπραχθούν. Οπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία τα οποία ανέρχονται σε 8,6 δισ. ευρώ μόλις το 1% των προστίμων κατέληξε στα ταμεία του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 85 - 100 εκατ. ευρώ εισέπραξε το ελληνικό Δημόσιο από τις παραβάσεις που καταλόγισε.
Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί να εισπράξει ακόμα και τα επιδικασθέντα πρόστιμα που ανέρχονται στο τεράστιο ποσό των 12,7 δισ. ευρώ

Πηγή:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100046_27/07/2012_490347

Δεν υπάρχουν σχόλια: