Δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία εμφανίζει τον βουλευτή Χαλκιδικής να ψηφίζει τους εφαρμοστικούς νόμους και να είναι κοντά στην επιστροφή στη Ν.Δ.
Toυ Βαγγέλη Πλάκα
Η πόρτα για την επιστροφή των διαγραμμένων βουλευτών στη Νέα Δημοκρατία άνοιξε με την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος.
Η πόρτα για την επιστροφή των διαγραμμένων βουλευτών στη Νέα Δημοκρατία άνοιξε με την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος.
Ωστόσο, για να γίνει πράξη, πρέπει και οι βουλευτές να ικανοποιήσουν
σειρά προϋποθέσεων που έχει θέσει η Συγγρού με πρώτη και....
κυριότερη την
υπερψήφιση των εφαρμοστικών νόμων, που περιλαμβάνουν τα μέτρα του νέου
μνημονίου.«Ακόμη και για εκείνους τους συναδέλφους μας που εγκατέλειψαν το κόμμα τις τελευταίες ημέρες θα χαρούμε να ξαναγυρίσουν κοντά, εφόσον βέβαια έμπρακτα αποδείξουν τις κρίσιμες επόμενες ημέρες ότι συστρατεύονται με την παράταξη», ήταν το μήνυμα το οποίο τους έστειλε ο κ. Σαμαράς στο προεκλογικό κάλεσμα πανστρατιάς που απηύθυνε.
Κρίσιμη θεωρείται η ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό νόμο που προβλέπει τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και αποτέλεσε το βασικό σημείο διαφωνίας των 21 βουλευτών της ΝΔ που δεν ψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση και στη συνέχεια διαγράφηκαν από το κόμμα και αποκλείστηκαν από τα ψηφοδέλτια.
Ήδη πάντως σχεδόν οι μισοί από αυτούς εκτιμάται ότι προτίθενται να πουν το «ναι» στον εφαρμοστικό, καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν καταστήσει σαφείς τις προθέσεις τους με δημόσιες δηλώσεις τους, που διακηρύσσουν την πίστη τους στη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά και διαψεύδουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε πολιτική… παρέκκλισή τους. Πολλοί μάλιστα ήταν έτοιμοι για το πρώτο «ναι» στον εφαρμοστικό για το PSI που πέρασε από τη Βουλή την Πέμπτη.
Από τη Συγγρού επιμένουν στις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν, για να επιστρέψουν στη ΝΔ. Το «ναι» θα τους οδηγήσει πίσω στο κόμμα, αλλά δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τα ψηφοδέλτια. Τουλάχιστον δεν είναι σαφές για όλους… Άλλωστε ήδη καταγράφονται αντιδράσεις από κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη για την προοπτική επανόδου των διαγραφέντων. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Δημήτρη Πανοζάχου στη συνεδρίαση της Ε.Γ. αμέσως μετά το άνοιγμα του κ. Σαμαρά, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επιστροφή των διαγραμμένων στη βάση του πολιτικού μηνύματος που θα εκπέμψει ο πρόεδρος του κόμματος. Διαφωνίες εκφράζουν και αρκετοί βουλευτές που είπαν «ναι» στο μνημόνιο. «Δεν γίνεται κάποιοι να ακολουθούν τον εύκολο δρόμο και να ανοίγει η πόρτα της επιστροφής τους», λένε.
Τι σκέφτονται οι διαγραμμένοι
Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη ζυμώσεις και συζητήσεις, ενώ κορυφαία στελέχη ήδη έχουν κάνει τηλεφωνήματα προς βουλευτές, ώστε να τους στείλουν το μήνυμα του «ναι» και να διερευνήσουν τις προθέσεις τους. Κάποιοι φαίνεται πως έχουν λάβει τις αποφάσεις τους, άλλοι όμως αμφιταλαντεύονται ή ζητούν «οι προϋποθέσεις για την επιστροφή να μην τους τσαλακώνουν».
Σταθεροί στο «όχι» φαίνεται πως είναι οι Κώστας Μαρκόπουλος, Χρήστος Ζώης, Παναγιώτης Μελάς και Έλενα Κουντουρά. Από τη Βόρεια Ελλάδα η βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά κλίνει στο «όχι» και σε αυτήν την ψηφοφορία αρνούμενη να ψηφίσει νέα μέτρα. Να καταψηφίσει σκέφτεται και ο βουλευτής Δράμας Μαργαρίτης Τζίμας, ο οποίος σημείωσε πως θέλει να παραμείνει σταθερός στη θέση του και ήσυχος με τη συνείδησή του.
Προβληματισμένοι για την τελική απόφασή τους εμφανίζονται οι Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βλάχος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Μιχάλης Γιαννάκης κ.ά.
Αντίθετα προς το «ναι» στον εφαρμοστικό κλίνουν οι βουλευτές Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης και Τάσος Καρυπίδης, οι οποίοι μάλιστα πριν καν την ομιλία του κ. Σαμαρά είχαν προχωρήσει σε δηλώσεις με τις οποίες εξέφραζαν την εκτίμηση πως θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές στο πλαίσιο μιας πανστρατιάς που θα κηρύξει ο πρόεδρος του κόμματος. Το «ναι» έχουν δείξει με δηλώσεις τους και οι βουλευτές Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας και Έβρου Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ενώ την ίδια στάση αναμένεται να ακολουθήσουν και οι βουλευτές Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς και Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης.
Το σκέφτεται ο Κώστας Γκιουλέκας
«Ναι» στην ψηφοφορία για το PSI θα έλεγε ο Κώστας Γκιουλέκας (φωτ.), όπως δήλωσε στη «ΜτΚ», αν και τελικά την Πέμπτη δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία. Για τον εφαρμοστικό δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Οι περισσότεροι εκτιμούν πως τελικά θα πει «ναι», ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις επιστροφής του στη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης, ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται από συνεργάτες του είναι αντιφατικά και δεν αποκλείουν το «όχι» ή ακόμη και την αποχή από την ψηφοφορία. Ο ίδιος ο βουλευτής στις επίμονες ερωτήσεις αρκείται να απαντά ότι «παραμένω πολιτικά, ιδεολογικά και συναισθηματικά στη ΝΔ και τη στηρίζω μέσα και έξω από τη Βουλή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου