Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Όπισθεν του υπουργού για τον Ψωμιάδη



Αλλαγές στο νομοσχέδιο το οποίο "αθώωνε" τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, σβήνοντας την ποινή φυλάκισης που του έχει επιβληθεί, επέφερε χθες ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη".
Ο υπουργός εξαναγκάστηκε....

να αλλάξει το επίμαχο άρθρο, καθώς είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, με κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές να διαμηνύουν ότι θα προχωρήσουν "σε ανοιχτές καταγγελίες για ανίερες συμφωνίες και απαράδεκτα ρουσφέτια".
Τελικώς μέσα σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Δικαιοσύνης προσήλθε αργά το απόγευμα στη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία συζητιόταν το επίμαχο νομοσχέδιο, και προχώρησε στις αναγκαίες τροποποιήσεις.

Άλλαξε το άρθρο

Συγκεκριμένα με την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ορισμένες τροποποιήσεις στο επίμαχο άρθρο 2 του νομοσχεδίου. Σε αυτό προβλεπόταν αρχικά ότι "ποινές διάρκειας μέχρι ενός έτους, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εφόσον οι αποφάσεις δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι ποινές αυτές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, παραγράφονται και δεν εκτελούνται…". Και συνεχίζει στην παράγραφο 2 νομοθετώντας ότι "οι μη εκτελεσθείσες κατά την παράγραφο 1 αποφάσεις τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημοσίου κατηγόρου". Ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι επιφέρει δύο αλλαγές στο συγκεκριμένο άρθρο. Η πρώτη μειώνει στους έξι μήνες από έναν χρόνο τις προς παραγραφή ποινές, ενώ εξαιρεί ποινές οι οποίες έχουν επιβληθεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ψωμιάδης είχε καταδικαστεί τόσο σε πρώτο βαθμό (από το τριμελές εφετείο το Φεβρουάριο του 2009) όσο και σε δεύτερο βαθμό (από το πενταμελές εφετείο τον Απρίλιο του 2011) σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος. Η καταδίκη τού επιβλήθηκε, επειδή ως νομάρχης είχε μειώσει τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από τον προκάτοχό του σε πρατηριούχο για νοθεία καυσίμων κατ' εξακολούθηση από τις 89.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ. Συνέπεια αυτής της καταδίκης του ήταν τον Ιούνιο του 2011 να τεθεί σε προσωρινή αργία από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιο Σώκο.

Το επίμαχο άρθρο 4

Ο κ. Παπαϊωάννου δεν διευκρίνισε ωστόσο εάν οι αλλαγές που επέφερε θα αφορούν και το άρθρο 4, το οποίο στην αρχική διατύπωσή του θεωρείται ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει στο αρχείο σοβαρές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο κ. Ψωμιάδης και είναι υπό δικαστική διερεύνηση. Το άρθρο 4 προβλέπει ότι "παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των ακόλουθων αξιόποινων πράξεων που έχουν τελεστεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου: α. των πταισμάτων και β. των πλημμελημάτων κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές…". Στην παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου αναφέρεται ότι "οι δικογραφίες που αφορούν αξιόποινες πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τίθενται στο αρχείο…". Έγκυροι νομικοί κύκλοι έλεγαν χθες ότι "η πλέον σοβαρή από τις υποθέσεις που αφορούν τον κ. Ψωμιάδη, αυτή με τα διαβόητα '45άρια', επισείει ποινές μεγαλύτερες του ενός έτους και συνεπώς, ακόμη και εάν μείνει ως έχει το συγκεκριμένο άρθρο, δεν πρόκειται να τον απαλλάξει".

Έντονες αντιδράσεις

Της απόφασης του κ. Παπαϊωάννου να προχωρήσει στις επίμαχες αλλαγές προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο. Από νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών και Δικαιοσύνης του κοινοβουλίου, βουλευτής Κοζάνης Γιάννης Βλατής, δέχτηκε τηλεφωνήματα από βουλευτές και πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι του ζητούσαν να διαμηνύσει προς τον υπουργό Δικαιοσύνης πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, εάν δεν αλλάξουν τα συγκεκριμένα άρθρα. Μάλιστα μία πρώτη συζήτηση επί του θέματος έγινε στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου "Μακεδονία" νωρίς χθες το πρωί με τη συμμετοχή πολλών βουλευτών, ακόμη και της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι ταξίδευαν προς Αθήνα.
Κατόπιν αυτών ο κ. Βλατής επικοινώνησε με τον υπουργό, ο οποίος του είπε ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να θεσπίσει κανενός είδους χαριστική διάταξη υπέρ οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου. Εξήγησε στο βουλευτή ότι θα μελετήσει το θέμα, και "εάν υπάρξει ανάγκη διόρθωσης, αυτό θα γίνει το βράδυ στην επιτροπή".
Την ίδια ώρα ανάλογα μηνύματα έφταναν στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και του υφυπουργού Γιώργου Πεταλωτή και από άλλα μέλη της κυβέρνησης, καθώς και από βουλευτές.

Θυελλώδης συνεδρίαση

Η συνέχεια δόθηκε το βράδυ στη Βουλή. Εκεί αμέσως μετά την ομιλία του κ. Παπαϊωάννου έλαβε το λόγο ο προκάτοχός του Χάρης Καστανίδης, ο οποίος επί 25λεπτο (με προβλεπόμενο χρόνο ομιλίας το 7λεπτο) σφυροκοπούσε το νομοσχέδιο αποδομώντας σχεδόν το σύνολο των διατάξεών του. Ο πρώην υπουργός έθεσε ακόμη και ζήτημα αντισυνταγματικότητας για ορισμένες διατάξεις. Βολές κατά του νομοσχεδίου εξαπέλυσε και η ΝΔ διά του πρώην υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου. Επικρίσεις διατυπώθηκαν και εκ μέρους του ΛΑΟΣ. Έπειτα από αυτό παραμένει άγνωστη η τύχη του νομοσχεδίου, το οποίο είχε εξ αρχής συγκεντρώσει τα πυρά της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Για μεθαύριο Πέμπτη έχει οριστεί νέα συνεδρίαση της επιτροπής, όπου θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση. Παράλληλα η βουλευτής Χρύσα Αράπογλου ζήτησε τη σύγκληση του ΚΤΕ Δικαιοσύνης, προκειμένου να εξεταστεί εάν οι προτεινόμενες αλλαγές που επέφερε χθες ο κ. Παπαϊωάννου απαλείφουν όντως τον κίνδυνο παραγραφής ποινών που έχουν επιβληθεί σε πολιτικά πρόσωπα για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Δήλωση για το θέμα έκανε χθες και ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι, "αν έχει απομείνει έστω και λίγη τσίπα, αυτή η απροκάλυπτη προσπάθεια συγκάλυψης να σταματήσει αμέσως".
makthes.gr
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: